Meewerken op een zeilschip

Het zeilschip vroeger en nu

De Eendracht

Het gebruik van windenergie bij het varen ervaren wij tegenwoordig als sportief of romantisch. In vroeger tijden was het echter heel gewoon om zeilschepen bedrijfsmatig te gebruiken. Ze werden vooral in de vrachtvaart gebruikt, maar er werd ook oorlog mee gevoerd. Lees maar eens over zeehelden zoals Michiel de Ruyter. Ook de ontdekking van de "nieuwe wereld" werd met zeilschepen gedaan. Zeilschepen worden nu voor heel andere doelen gebruikt. Er worden bijvoorbeeld wedstrijden mee gehouden. Wil je een keer een tocht met een zeilschip meemaken, dan hoef je geen ervaren zeezeiler te zijn. Je kunt aanmonsteren aan verschillende zeilschepen. Bijvoorbeeld de Eendracht.

Dagtochten met het zeilschip De Eendracht

De Eendracht, waarop je nu kunt meevaren, is beslist niet het eerste zeilschip met die naam. Er werd al een zeilschip dat de Eendracht heette in 1615 gebouwd. De huidige Eendracht is een driemastschoener die in 1989 werd gebouwd en is het eigendom van een stichting. De thuishaven van het zeilschip is Rotterdam. Vanuit de haven van Rotterdam, maar ook vanuit andere havens in Nederland, zoals Den Helder, Vlissingen of Scheveningen kan je onvergetelijke dagtochten maken. Het zeilschip de Eendracht maakt zelfs dagtochten vanuit Belgische havens. Er moet hard gewerkt worden op een zeilschip. Tijdens een dagtocht krijg je dan ook de gelegenheid om de bemanning te helpen en zo te ervaren hoe het is als je bent overgeleverd aan de grillen van de wind. Het kan ook een leerzame dag worden, want de bemanning wil je ook van alles vertellen over hoe het schip op koers gehouden wordt en andere wetenswaardigheden over het zeezeilen. De Eendracht is een zeilschip dat niet geheel van de wind afhankelijk is. Het heeft ook een machinekamer met motoren die nodig zijn om het schip uit de havens te varen. Op zee aangekomen worden de zeilen gehesen.

Tochten van meerdere dagen

Een meerdaagse tocht met de Eendracht laat je er eens "helemaal uit" zijn op een niet zo alledaagse manier. Een paar dagen op zee met zo nu en dan een haven inlopen is voor veel mensen een onvergetelijke ervaring. Tijdens de meerdaagse tochten mag je de bemanning natuurlijk ook een handje helpen. Het schip blijft dag en nacht varen, daarom zijn er continu wachtlopers. Als je meevaart wordt je in een wachtlooprooster ingedeeld. Het systeem is 4 uur op en 8 uur af.

Atlantische oversteek

Ben je een echte zeebonk en vind je een meerdaagse tocht niet genoeg, dan is er ook nog de gelegenheid om met de Eendracht de Atlantische oceaan over te steken.

Races

De Eendracht doet elk jaar aan de Tall Ships races mee. Jongeren die dit een uitdaging vinden kunnen meezeilen en de reis van hun leven maken.

Enkele termen

aanmonsteren = inschepen;

kajuit = dagverblijf op een schip;

trossen = touwen waarmee een schip aan de wal wordt vastgemaakt;

hondenwacht = wacht van 00.00 uur tot 04.00 uur;

eerste platvoet = wacht van 16.00 uur tot 18.00 uur;

kwartiermeester = persoon die leiding aan de wacht geeft;

kooi = bed op schip;

lijzijde = de kant waar de wind heen blaast;

loefzijde = de kant waar de wind vandaan komt

Reacties (2)

Reageer
Gorielja reageerde 12 jaar geleden
22 Apr 19:02
Antwoord voor Bert van Empelen.
Dat zullen ze op het kantoor van De Eendracht wel kunnen vertellen. Het kantoor is op werkdagen geopend van 09.00 tot 17.30 uur 010-448 61 86. Lloydkade 300, Rotterdam (Nederland).
Bert van empelen reageerde 12 jaar geleden
22 Apr 18:16
Is het mogelijk om met het zeilschip de Eendracht als bemaningslid aan te monsteren. Ik heb met diverse boten gevaren o.a. met platbodems en zeilboten en vele jaren ervaring.zou graag weer willen zeilen.