Ongevraagde artikelen toegestuurd gekregen: houden of terugsturen
Introductie
Het is iedereen wel eens overkomen: je krijgt ongevraagd iets toegestuurd. Het kan een proefmonster zijn van cosmetica, iets van een liefdadigheidsfonds etc. Wat veel mensen echter niet weten is of ze dit mogen houden of dat ze het moeten terugsturen. In dit artikel uitleg hierover.
Ongevraagd toesturen
Mocht je ongevraagd iets toegestuurd krijgen dan hoef je dit niet terug te sturen. Je hoeft ook niet te betalen. Dit is bepaald in artikel 7 van Boek 7 van het Burgelijk Wetboek (BW). Wel moet het zo zijn dat je er echt niet om gevraagd hebt. Als het zo is dat een huisgenoot om het product gevraagd heeft dan moet je het wel terugsturen.
Het ongevraagd toesturen wil zeggen dat je niet:
- iets hebt besteld bij de firma die het product toestuurt
- bent aangemeld op een service die periodiek iets toestuurt
- iets op proef op zicht hebt besteld
Je ontvangt dus iets wat je niet verwacht had en waar je niet om gevraagd hebt. Heeft de leverancier echter eerst gebeld of hij je iets toe mag sturen dan is het geen ongevraagd toesturen. Je moet nu wel actie ondernemen.
Het komt nog wel eens voor dat bij het ongevraagde toegestuurde product een (al ingevulde) acceptgiro zit. Hierdoor probeert de leverancier je te bewegen te betalen. Er is hier sprake van een truc zodat je toch betaalt. Trap hier niet in! Deze praktijken zijn bij wet verboden (in artikel 7 lid 2 van boek 7 Burgelijk Wetboek) maar komen desondanks wel eens voor.
Mogelijke reacties
Je kan op twee manieren reageren als iets ongevraagde toegestuurd wordt. Zo kan je het product terugsturen, of je kan het houden.
Terugsturen
Het product dat je ongevraagde toegestuurd hebt gekregen kan je op kosten van de leverancier terugsturen. Hij heeft het aan je toegezonden en dit was ongevraagd. Hij mag dus ook betalen voor de retour. De wet stelt dat de kosten voor de leverancier zijn. Dit is bepaald is artikel 7 lid 3 van boek 7 Burgelijk Wetboek.
Product houden
Je mag het product ook houden. Het toesturen van het product is geen aanbod om een overeenkomst te sluiten. Door het te houden accepteer je dus geen aanbod van de leverancier. De leverancier kan geen betaling eisen van je want er is geen overeenkomst (zie hiervoor ook de uitleg onder het kopje Aanbod en Aanvaarding in dit artikel).
Zelfde thema: ongevraagd verrichte dienst
Niet alleen komt het wel eens voor dat je ongevraagd iets toegestuurd krijgt, ook worden wel eens ongevraagd diensten verricht. Is je auto gewassen door een bedrijf terwijl je hier om gevraagd had dan hoef je niet te betalen. Het is een ongevraagd verrichte dienst. Fijn dat het gebeurd is, maar daarmee is het ook klaar. Er is wederom geen overeenkomst tot stand gekomen. Mocht de partij die de ongevraagde dienst verricht heeft toch aandringen op betaling dan kan je het wijzen op artikel 7 lid 4 van boek 7 Burgelijk Wetboek. In dit lid van artikel 7 krijgt de consument altijd gelijk.
Vragen
Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben over dit onderwerp, laat dan een reactie achter.
Aanvullingen/tips/verbeteringen zijn ook altijd welkom! Wederom het verzoek om hiervoor een reactie achter te laten.