Onszelf voor de gek houden

Inleiding

Als we onszelf voor de gek houden dan houden we onszelf ook echt voor de gek. Zo denken we dat beleefdheid gericht is op onze persoon, maar in werkelijkheid gaat het om de ander. De ander laat zien dat hij weet hoe het hoort en maakt daarbij gebruik van ons. Wij zijn dus niet het doel van de ander, maar iedereen die naar onze interactie kijkt. Maar ondertussen houden we onszelf voor de gek, met het idee dat de ander beleefd is omdat hij ons belangrijk vindt. Waardoor we weer het gevoel krijgen gewaardeerd te worden door de ander. Terwijl het er eigenlijk op neerkomt dat we onszelf waardevol denken.

Voor de gek houden

Er zijn veel manieren waarop we onszelf voor de gek houden.

  • We denken bijvoorbeeld dat politici vooral onze belangen nastreven, ze zijn ten slotte afhankelijk van onze stem iedere vier jaar. Maar in werkelijkheid zijn ze vooral met zichzelf bezig en hun werk. Die vier jaarlijkse stemronde van kiezers is alleen maar een vervelende verstoring van hun werk. Want waarom zouden ze anders iedere vier jaar iets anders vertellen dan wat we echt moeten weten.
  • Wat zou u zeggen van ons idee dat mensen in de medische industrie proberen ons te genezen omdat zij zich daartoe geroepen voelen. Terwijl ze in werkelijkheid alleen maar het gevoel willen hebben iets goeds te hebben gedaan voor hun medemens. Want waarom vinden ze anders ongevaarlijke ziektes, die alleen maar vervelend zijn onbelangrijk tot ze belangrijk blijken te zijn voor een gevaarlijke ziekte.
  • We vertellen onszelf ook graag dat politie agenten en officieren van justitie er zijn om ons te beschermen tegen criminelen, omdat ze het hun plicht vinden. Maar als dat zo is, waarom vinden ze oplichting tot duizend Euro onbelangrijk en adviseren ze homoseksuelen om geen aangifte te doen van geweld en discriminatie. Waarom zegt de politie dan niet tegen organisatoren van grote evenementen dat ze een bijdrage moeten leveren aan de inzet van de politie? Blijkt daar niet uit dat ze het vooral doen voor zichzelf, voor hun eigen gevoel van veiligheid.
  • We geloven graag dat de winnaar de beste van de wereld is als hij tijdens het wereldkampioenschap iedereen verslaat die meedoet, omdat ons dat verteld wordt. Terwijl de wereldkampioen op allerlei manieren probeert om te winnen of dat nu eerlijk is of niet, omdat alleen het winnen belangrijk is. Vervolgens vinden wij dat als de winnaar vals blijkt te hebben gespeeld, dat de tweede in rij de wereldkampioen is.
  • We houden onszelf voor de gek dat ons merk computer de beste is, omdat bijna iedereen het gebruikt. Maar hoe kan het dan dat we vervolgens veel meer klagen over problemen dan gebruikers van andere merken en systemen. Terwijl we van andere producten allang geleerd hebben dat de beste niet bestaat en meer samenhangt met waarvoor je het gebruikt dan met waarvoor het is bedoeld.
  • We geloven dat mensen beleefd zijn, omdat ze ons belangrijk vinden. Maar waarom zijn de meeste mensen dan vaak onbeschoft als ze alleen met je zijn of als ze het idee hebben dat niemand anders ze kan zien. Hoeveel mensen zijn niet zo onbeleefd om een toilet vies achter te laten? Hoeveel mensen zitten niet in hun neus te peuteren als ze alleen in de file staan? Hoeveel mensen zitten hard pratend in de trein te vertellen wat de ander allang kan weten, alsof ze alleen in de coupé zitten?
  • We denken dat als we alleen naar het mooie in de wereld kijken, dan is alles mooi. Maar als dat zo is waarom geven we dan geld aan goede doelen en rampenfondsen. Waarom gaan we in therapie als we niet langer kunnen ontkennen dat de wereld schoonheid kent en lelijkheid?
  • We vertellen onszelf dat wij de beslissingen nemen in ons eigen leven. Maar waarom werken we dan voor bazen en doen we wat onze partner en vrienden ons vertellen. Waarom luisteren we eerder naar doktoren en deskundigen die in algemeenheden praten over de mens, dan naar onszelf?

De lijst van onszelf voor de gek houden is eigenlijk eindeloos. Op ieder onderwerp waarbij we onszelf kunnen ophemelen kunnen we onszelf voor de gek houden.

Voordeel

Er zitten natuurlijk wel voordelen aan jezelf voor de gek houden. Zo hoef je je niet druk te maken over wat anderen denken als je jezelf voor de gek houdt. Je kunt gewoon doen alsof iedereen het net zo geweldig vindt als jijzelf. Of je kunt jezelf positief houden door te doen alsof alles en jezelf goed is. Het geeft natuurlijk ook een lekker gevoel als je de wereld met een roze bril bekijkt en voorbij gaat aan al het lelijks dat er is.

Nadeel

Het nadeel van jezelf voor de gek houden is echter dat je maar de helft van het leven meemaakt. Daarnaast leer je jezelf niet om te gaan met tegenslag. Want alles is mooi en goed tot het moment dat je niet meer om het lelijke en slechte heen kunt. Maar wat doen je dan. Hoe ga je dan om met die tegenslag? Helaas zul je dat dan op dat moment moeten leren. Je leert dan pas dat tegenslag ook schoonheid kan creëren, zoals mest planten helpt om te groeien.

Iedere dag

Natuurlijk houden we onszelf niet iedere dag de hele dag voor de gek, maar een groot deel van de tijd blijkt uit onze houding en gedrag wel dat we onszelf voor de gek aan het houden zijn. Alsof een groot deel van onze levenstijd eigenlijk niet belangrijk is en het alleen gaat om die paar momenten in het leven die we belangrijk vinden. Momenten zoals de geboorte van onze kinderen of ons huwelijk. Momenten die zo zelden zijn dat we ze willen meemaken.