Passief beleggen beter dan actief beleggen
Passief beleggen beter dan actief beleggen
Heb je ooit belegd in aandelen en was je er zeker van om een goed rendement te behalen binnen korte tijd? Grote kans dat je er één of meerdere keren bedrogen vanaf bent gekomen.
Of ben je weleens door een bekende getipt om een bepaalt aandeel te kopen, maar de resultaten waren ronduit negatief.
Je blijft zitten met een slecht gevoel en je interesse in sparen met een laag tarief wordt weer aantrekkelijker.Gelukkig zijn er een paar regels die je kunnen helpen.
De actieve belegger
Wanneer het bovenstaande je bekend voorkomt, is de kans groot dat je een actieve belegger bent.
Je probeert de markt te verslaan, door aandelen te kopen wanneer ze laag staan en te verkopen wanneer ze hoger zijn. In feite is 95% van de beleggers in Nederland een actieve belegger. Bijna elke dag, of anders elke week, zijn ze actief bezig om aandelen te verhandelen.
Het probleem van actief beleggen
Zonder twijfel bestaan er mensen die geld verdienen door actief te beleggen. Actief beleggen zorgt echter ook voor veel mensen die (snel) geld verliezen. Doordat actieve beleggers in verhouding veel aandelen verhandelen, krijgen ze te maken met transactiekosten die een deel van het rendement weg eten.
Passief beleggen
De passieve belegger past een andere strategie toe dan de actieve. Hij of zij zoekt aandelen met het idee om deze voor langere tijd vast te houden. De passieve belegger kijkt over een periode van 20 jaar of langer om zijn rendement binnen te halen. In het boek 'A random walk down wall street' geeft de auteur, Burton G. Malkiel, een interessante conclusie over actief versus passief beleggen. Na 35 jaar onderzoek geeft hij aan dat de passieve belegger gelijk of beter presteert dan een actieve belegger over een langere periode.
Een van de redenen die hij hiervoor geeft is dat de markt van 'nature' altijd groeit. Over een langere periode hebben marktschommelingen op korte termijn minder invloed en is de 'natuurlijke' groei van de markt terug te vinden in het rendement dat je opstrijkt na 20 of 30 jaar.
Passief beleggen en risico's
Aan passief beleggen zitten natuurlijk ook risico's vast.
Het kan voorkomen dat een bedrijf waarin je investeert failliet gaat. Je timing verkeerd is. Je koopt bijvoorbeeld aandelen wanneer de beurs op zijn hoogste punt staan. Daarom is het dan ook van groot belang om risico's te spreiden. Dit kun je het best doen door meerdere aandelen te hebben. Hierbij dien je er voor te zorgen dat je niet alles belegd binnen één markt.
Beleggers maken vaak de fout door alleen in Nederlandse aandelen te beleggen. Wanneer het slecht gaat met de Nederlandse markt, gaan al jouw aandelen slecht.
Beter is het om ook aandelen te hebben in bijvoorbeeld de Amerikaanse en de Aziatische markt. Koersdalingen op de ene markt kunnen dan opgevangen worden door koersstijgingen op andere markten.
Afsluiting
In dit artikel is het niet mijn bedoeling om actief beleggen onderuit te halen. Uit actieve beleggingen is namelijk een goed rendement te halen. Door middel van dit artikel hoop ik dat je passief beleggen eens overweegt. Volgens onderzoek is passief beleggen namelijk een goede investering.
Een laatste tip is om als beginnende belegger een goede educatie te krijgen over aandelen en de beurs. Lees boeken en doe eens mee aan workshops. Op internet zijn verschillende websites waarop je de beurs kunt naspelen.