Slaapwandelen, wat is dat

Waardoor wordt slaapwandelen veroorzaakt?
De exacte oorzaak van slaapwandelen is tot op de dag van vandaag niet bekend.
Wél is bekend, dat in veel gevallen erfelijkheid een grote rol speelt. Ook het gebruik van alcohol en/of drugs kan slaapwandelen tot gevolg hebben.
Voor mensen die gevoelig zijn voor slaapwandelen, kunnen stress en slaaptekort een aanleiding zijn om te gaan slaapwandelen. Stress is dus zeer zeker geen hoofdoorzaak van slaapwandelen. Mensen die slaapwandelen kunnen een heel gelukkig leven leiden en andersom kunnen mensen die wel veel last hebben van stress wél gewoon goed slapen 's nachts. Dus zónder te slaapwandelen.
Vanaf welke leeftijd komt slaapwandelen voor?
Slaapwandelen komt over het algemeen meer voor bij kinderen. Zo rond het 18de jaar is het dan ook vaak afgelopen met het slaapwandelen. Als het slaapwandelen pas begint als een persoon volwassen is, dan is de kans groot dat ze hier hun hele verder leven last van blijven houden.
Is slaapwandelen gevaarlijk?
Slaapwandelen kán gevaarlijk zijn. Doordat de slaapwandelaar zijn lichaam niet volledig onder controle heeft kan hij bijvoorbeeld vallen of zich stoten. Hier kan hij zich natuurlijk flink mee bezeren.
Je kunt een paar voorzorgsmaatregelen nemen hiervoor, bijvoorbeeld:
- Zorgen voor zo min mogelijk struikelblokken in huis.
- Scherpe hoeken en punten in huis afdekken, ter voorkoming van lelijke verwondingen door stoten
- Een matras op de grond naast het bed leggen, zo valt de slaapwandelaar zacht als hij uit bed zou vallen
- Je kunt een alarmsysteem met bewegingssensoren installeren, zodat je wordt gewaarschuwd wanneer de slaapwandelaar begint te wandelen. Zo kun je de slaapwandelaar voorzichtig begeleiden tijdens zijn wandeling zonder zich te bezeren.
Is het gevaarlijk om een slaapwandelaar wakker te maken?
Nee, het is niet gevaarlijk om iemand wakker te maken als hij slaapwandelt. Dit in tegenstelling tot vele beweringen. De slaapwandelaar kan wel flink in de war zijn als hij wordt gewekt. Denk er goed om, dat je niet met de slaapwandelaar kunt communiceren. Al lijkt hij wakker, doordat hij zijn ogen open heeft en bewegingen maakt, toch is hij dat zeker niet. Doe dit dus wel voorzichtig. Het beste is nog, om de slaapwandelaar voorzichtig bij de hand te pakken en zo weer naar zijn bed te begeleiden om daar verder te slapen. De meeste slaapwandelaars gaan uit zichzelf weer hun bed in en slapen dan gewoon verder. De volgende morgen weten ze niets meer van hun nachtelijke wandeling.