Tips voor het kopen van een terrasverwarming

Inleiding

In steeds meer tuinen of terrasjes tref je een terrasverwarmer aan. Een terrasverwarmer is een soort verwarming voor buiten. Je hebt verschillende soorten terrasverwarmers, zoals een staande terrasverwarmer, heatstrips en een parasolverwarmer. Allen hebben als doel dat je altijd verwarmd buiten kan zitten. Je hoeft dus niet meer te wachten op het zomerzonnetje, maar je kan met een terrasverwarming altijd genieten van je tuin of terras. In het begin zag je terrasverwarmers vooral bij horecagelegenheden, maar tegenwoordig worden ze ook steeds populairder voor persoonlijk gebruik. Wie wilt er nu niet aangenaam verwarmd buiten zitten? De temperaturen van een terrasverwarming kunnen aardig oplopen! Als je een terrasverwarmer wilt aanschaffen, dan zal je zien dat er nog aardig wat verschillen zijn. Waar moet je opletten als je een terrasverwarmer wilt aanschaffen?

Terrasverwarming

Allereerst zijn er verschillende soorten terrasverwarmers. Hun overeenkomst is dat ze allen warmte uitstralen, maar er zijn ook aardig wat verschillen. Welke soorten terrasverwarmers zijn er?

  • De staande terrasverwarmer. De staande terrasverwarmer heb je in verschillende maten. Je hebt terrasverwarmers van twee meter hoog, maar je hebt ze ook van bijvoorbeeld een halve meter. Een grote terrasverwarmer heeft als voordeel dat er veel warmte vanaf komt, maar een nadeel kan zijn dat hij moeilijk te verplaatsen is. Een kleine terrasverwarmer straalt minder warmte uit, maar kan je hem wel makkelijk verplaatsen.
  • Heatstrip terrasverwarmer. Een heatstrip terrasverwarmer wordt aan de muur bevestigd. Je hebt deze in verschillende afmetingen. Een voordeel van een heatstrip terrasverwarmer is dat deze niet op je terras in de weg staat. Een nadeel kan zijn dat je er niet gezellig om heen kan gaan zetten en dat je hem moeilijk kan verplaatsen.
  • Parasol terrasverwarmer. Een parasol terrasverwarmer bevestig je aan de paal van je parasol. Vaak bestaat een parasol terrasverwarmer uit meerdere terrasverwarmers, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Het doek van de parasol zorgt ervoor dat de warmte blijft hangen. Daardoor blijft het aangenaam warm onder je parasol. Een nadeel kan zijn dat je je parasol moet opzetten om gebruik te maken van je terrasverwarmer.

Plek voor je terrasverwarming en de ruimte die verwarmd moet worden

Een terrasverwarmer verwarmt zijn omgeving door middel van stralen, over het algemeen zijn dit infrarood stralen. In principe kan je een terrasverwarmer zien als je een grote lamp die warmte uitstraalt. Je kan deze stralen niet zien, maar je zult ze wel voelen. Een terrasverwarmer kan alleen zijn werk doen als hij op een plek staat met weinig wind. Op een winderige plek zal de warmte als het ware weg geblazen worden. Wanneer je een terrasverwarmer wilt aanschaffen, dan is het belangrijk om op te letten of je een plekje in je tuin hebt met weinig wind.

Verder is het belangrijk om te kijken welke ruimte verwarmd moet worden. Er zijn verschillende maten terrasverwarmers. Ze hebben allemaal hun eigen capaciteit van wat ze kunnen verwarmen. Het is belangrijk om een terrasverwarmer aan te schaffen die het juiste vermogen heeft om de ruimte te verwarmen die jij in je hoofd hebt.

Waar moet je verder nog op letten bij de aanschaf van een terrasverwarmer?

  • Gas of elektrisch. Een terrasverwarmer kan op gas of elektriciteit werken. Bij de meeste terrasverwarmers op gas, kan je de gasfles netjes wegwerken. Het voordeel van een terrasverwamer op gas is, dat je hem in principe overal kan neerzetten. Je bent niet afhankelijk van een elektriciteitaansluiting. Een nadeel kan zijn dat je wel in de gaten moet houden of je gasfles niet leeg is.Het voordeel van een terrasverwarmer op elektriciteit is dat deze in gebruik goedkoper is en wanneer je een aansluiting hebt, dan ben je er van verzekerd dat je je terrasverwarmer altijd kan gebruiken. De meeste staande terrasverwarmers werken op gas, terwijl de andere modellen op elektriciteit werken.
  • Design. De meeste terrasverwarmers zien er hetzelfde uit. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een design terrasverwarmer. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit verschillende kleuren.
  • Veiligheid. Wanneer je een staande terrasverwarmer op gas hebt, dan kan het een tip zijn om er op te letten of deze terrasverwarmer een omvalbeveiliging heeft. Op het moment dat je terrasverwarmer omvalt, dan wordt de gasaansluiting afgesloten. Op die manier zal de terrasverwarmer geen warmte meer uitstralen en kan er geen gas onnodig ontsnappen.
  • Een terrasverwarmer die je kan verrijden kan erg makkelijk zijn. Zeker met een grote staande terrasverwarmer is het ideaal als je deze makkelijk kan verplaatsen.

Prijzen

De prijzen van de verschillende terrasverwarmers liggen ver uit elkaar. De prijs van een terrasverwarmer is afhankelijk van het model en de ruimte die de terrasverwarmer kan verwarmen. Een heatstrip kan je bijvoorbeeld al voor rond de 30 euro kopen. Maar een duurder model dat meer warmte uitstraalt zal twee keer zo duur zijn. Een staande terrasverwarmer kost over het algemeen rond de 150 euro. Maar hiervoor geldt ook dat je goedkopere en duurdere modellen hebt.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een terrasverwarmer wilt aanschaffen! Een belangrijk punt is het model van de terrasverwarmer. Wil je een staande terrasverwarmer of heb je liever een terrasverwarmer die je aan je parasol of muur kan bevestigen? Verder is het heel belangrijk dat je let op het vermogen van de terrasverwarmer. Van tevoren moet je opmeten welke ruimte je wilt verwarmen, zodat je een terraswarmer kan aanschaffen die deze mogelijkheid heeft. Een terrasverwarmer heeft weinig nut als je nog steeds in de kou moet zitten. De prijzen van de verschillende terrasverwarmers liggen erg uit één. Het is belangrijk om in te schatten wanneer je gebruik maakt van je terrasverwarmer. Wil je in de winter al buiten kunnen zitten of is het om in de zomer langer buiten te kunnen blijven? Over het algemeen kan je zeggen des te groter en duurder de terrasverwarmer, des te meer warmte zal hij produceren.