Varkenshaas gevuld met knoflook en parmaham
Inleiding
Er zijn heel veel verschillende gerechten met varkenshaas te maken. Dit gerecht met varkenshaas is wel op een heel speciale manier bereid en dit gerecht is bovendien makkelijk klaar te maken. De knoflookteentjes die gebruikt worden zorgen voor een net iets lekkere smaak. Dit gerecht is bestemd voor vier personen.
Ingrediënten
De ingrediënten die benodigd zijn om dit gerecht te maken zijn:
- 3 varkenshaasjes
- 100 gram parmaham
- 3 knoflookteentjes
- peper
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes heb je nodig)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels boter
- bind- en keukengaren
Bereidingswijze
Allereerst moet de ham heel fijn worden gesneden. Vervolgens meng je de geperste knoflook in een kom met flink wat peper, de tijm en 1 eetlepel olijfolie tot een pasta. Meng dit met de fijngesneden ham.
Vervolgens maak je een inkeping over de lengte aan de bovenkant van de varkenshaas, ongeveer tot de helft van het dikste stuk. Het dunne uiteinde van de varkenshaas mag heel blijven. Vul de opening van de varkenshaas met het mengsel. Vouw het dunne uiteinde naar binnen en wikkel wat keukengaren om de varkenshaasjes, zodat de opening dicht blijft.
Bak rondom aan in circa 30 minuten.
Tip
Deze varkenshaas gevuld met knoflook en parmaham is heerlijk te combineren met aardappels uit de oven.
Knoflook
In dit gerecht wordt knoflook gebruikt. Onderstaand lees je meer over de geschiedenis van knoflook en de verschillende soorten van knoflook.
Je hebt knoflook in verschillende vormen, kleuren en grootte. Je kan knoflook ook in verschillde vormen gebruiken of eten. Denk maar aan verse geperste knoflook of aan gemalen of gedroogde knoflook in poedervorm. In Nederland wordt de gedroogde knoflook het meest gebruikt. De verse variant van knoflook is ook heel goed te gebruiken. Deze verse knoflook is iets zachter van smaak dan de gedroogde knoflook. Knoflook is een bolgewas dat hoort bij de familie van de lookplanten. Ook bieslook, prei en ui behoren tot de lookfamilie. Knoflook bevat allerlei goede vitamines zoals vitamine a, b en c. Bovendien bevat knoflook sporen van zink, ijzer en jodium. Verder bevat knoflook eiwitten, enzymen en antibiotische stoffen. Hoewel knoflook met name veel wordt gebruikt in de landen rondom de Middellandse Zee, wordt er in Nederland ook steeds meer knoflook gebruikt in gerechten.
Knoflook wordt al heel lang gebruikt. Ten tijde van de oude Egyptenaren en in de Romeinse tijd werd al melding gemaakt van knoflook. Knoflook werd op veel verschillende manieren gebruikt. Niet alleen om te eten maar men geloofde, bijvoorbeeld ten tijde van de Middeleeuwen ook dat knoflook de kwade geesten zou weg houden. Kleine kinderen kregen een ketting om met een hanger met een beetje knoflook om ze te beschermen tegen de kwade dingen van het leven.
Knoflook is van alle markten thuis. Een andere eigenschap die aan knoflook werd toegedicht is de geneeskundige werking die van knoflook uitgaat. Zo zou het eten van knoflook goed zijn om je cholesterol te verlagen en zou het eten van knoflook ook goed zijn voor je bloeddruk. In de oudheid werd knoflook algebruikt voor wonden, zweren en allerlei andere infecties. Doordat dit gebeurde werd knoflook ook wel het wondermiddel van de armen genoemd.