Veranderen van zorgverzekeraar doe je zo

Overstappen naar andere zorgverzekering voor 2023, de goedkoopste zorgverzekering 2023 met de goedkoopste zorgpremie

Prik.jpg

U wilt een andere zorgverzekering 2023 en een andere zorgverzekeraar. U kunt elk jaar eenvoudig uw zorgverzekering opzeggen. In 2022 kunt u, als u in 2021 een andere verzekering wilt,  tot 1 januari 2023 uw verzekering opzeggen en vervolgens tot 1 februari 2021 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Het beste kunt u voordat u bij uw huidige verzekeraar de verzekering opzegt, eerst eens rond te kijken op internet naar een nieuwe verzekeraar. Let op het eigen risico.

Mijn eerste zorgverzekering afsluiten

Maar er zijn ook voldoende jongeren die voor het eerst een zorgverzekering afsluiten. Vergelijk ook dan de verschillende zorgverzekeringen op internet en kijk waar u een korting op de verzekering kunt krijgen. Wie zich collectief verzekert krijgt meestal een aantrekkelijke korting op de premie. Hebt u een goede verzekeraar en polis gevonden, zegt dan u meteen uw oude zorgpolis op.

Andere zorgverzekering, maar de basisverzekering is verplicht

Iedere Nederlander is verplicht om een basisverzekering voor de zorg af te sluiten. Deze basisverzekering is bij elke verzekeraar gelijk, omdat de dekking van de basisverzekering wettelijk is vastgelegd. Wel verschillen de premies onderling en bieden sommige verzekeraars soms wat extra zorg voor hetzelfde geld. Wie dus goed vergelijkt kan hetzelfde niveau aan zorg krijgen voor minder geld.

De premies ziektekosten zorgverzekering

De premies van de basisverzekering zijn in 2022 vaak omhoog gegaan en ook voor 2023 stijgen de zorgpremies bij vele zorgverzekerraars, maar niet bij alle. Het is dus de kunst om de zorgverzekeringen goed te vergelijken en uit te kiezen welke verzekering het beste bij u past. Sommigen hebben genoeg aan de basisverzekering, anderen willen ook een aanvullende verzekering afsluiten. Alleen op de premie letten is in dat geval vaak helaas niet voldoende omdat de pakketten van de zorgverzekering niet overal gelijk zijn. Goed vergelijken loont wel.

Vrijwillig eigen risico nemen

Wie vrijwillig een extra eigen risico neemt, kan verder op de zorgpremie besparen. Met een extra eigen risico van 500 euro bespaart u bijvoorbeeld bij Anderzorg op de premie tot 300 euro per jaar.

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten

De basisverzekering is in ons land qua dekking gemiddeld genomen goed geregeld, maar kan in individuele gevallen toch onvoldoende dekking bieden. Bijvoorbeeld, wanneer u veel fysiotherapie nodig hebt, of een andere aanvullende zorgbehoefte heeft. Deze zitten namelijk niet of slechts in uitzonderlijke chronische gevallen in de het basispakket zorg. Elke zorgverzekeraar biedt daarom ook verzekeringen aan voor de aanvullende zorg. Van een beetje aanvullende zorg, tot zeer uitgebreid aanvullend. De verschillen in dekking en premies kunnen tussen de verzekeraars onderling groot zijn. Of en in welke mate u uzelf het beste ook aanvullend kunt verzekeren, is per individueel geval weer anders. Bovendien is een verzekeraar niet verplicht, om u ook aanvullend te verzekeren. De aanvullende zorgverzekering is bovendien helaas vaak niet goedkoop.

Stappenplan voor overstappen naar een andere zorgverzekering

Daarom is het goed, om tijdig een stappenplan te maken om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Doorloop onderstaande stappen zorgvuldig, voordat u voor een nieuwe zorgverzekering en nieuwe zorgverzekeraar kiest:

  1. Zet eerst op een rij welke zorg u per se wilt hebben. Waar kunt u niet zonder.
  2. Wat mag de zorg u kosten.
  3. Bekijk waarvoor u het afgelopen jaar de meeste zorg nodig had en probeer zo in te schatten waar voor u in het komende jaar vooral de risico's liggen.
  4. Verzekeraars veranderen elk jaar hun polis en hun aanbiedingen. Ook de dekking van de basisverzekering verandert van jaar op jaar. Bekijk daarom elk jaar weer de wijzigingen in de verschillende polissen en weeg af of u zo nog steeds voldoende verzekerd bent of dat u aanvullende maatregelen wilt nemen.
  5. Bekijk ook welke wijzigingen de overheid in de basisverzekering heeft aangebracht en of u dus beter ook nog een aanvullende verzekering kunt nemen.
  6. Vergelijk de premies en bijbehorende dekkingen van de verschillende verzekeraars op internet goed met elkaar.
  7. Bekijk waarvoor u het afgelopen jaar de meeste zorg nodig had.
  8. Zeg als laatste stap dus voor 1 januari op en sluit de nieuwe verzekering voor 1 februari af. Dan weet u zeker dat het tijdig en goed geregeld is.

Zorgverzekering voor 2023 afsluiten

We weten al van 2023 dat van alles duurder wordt:

  • Het verplicht eigen risico gelijk blijft (385 euro).
  • Het basispakket wordt uitgebreid.
  • Voor de GGZ psychiatrie dikwijls een eigen risico moet worden betaald.