Verslaving is een vicieuze cirkel
Iemand met een verslaving zit een de situatie waarin hij of zij afhankelijk is geworden van één of meer genotsmiddelen. Daarbij gebruikt diegene het middel deels om bepaalde ontwenningsverschijnselen op te heffen, die op hun beurt door hetzelfde middel zijn veroorzaakt. Omdat een genotsmiddel de drang naar hetzelfde middel later opnieuw oproept, is een verslaving aan dat middel in feite een vicieuze cirkel. Deze vicieuze cirkel kan slechts worden gestopt door het genotsmidel niet meer te gebruiken.
Een voorbeeld: roken
Als voorbeeld nemen wij iemand met een rookverslaving. Van tabak is bekend dat dit zeer verslavend is. Niet zo zeer de tabak zelf, maar de nicotine die erin zit. Door het roken van een sigaret raakt het lichaam gewend aan nicotine. Bij iemand die geruime tijd rookt, zal het lichaam niet alleen wennen aan de nicotine, maar op een gegeven moment de nicotine zelfs nodig hebben om te functioneren. Bij het plotseling stoppen met roken zal het lichaam opnieuw moeten stabiliseren, iets wat een roker zal merken als onrustig zijn, niet lekker in het vel zitten of een slechte concentratie hebben. Bij veel rokers is de trek in een sigaret dan ook eigenlijk het lichaam dat signalen geeft dat het nicotine nodig heeft. Maar dat nicotine nodig hebben is in feite veroorzaakt door het roken zelf. De rookverslaving is een vicieuze cirkel.
Iedere verslaving is een vicieuze cirkel
Eigenlijk geldt het bovenstaande voor iedere denkbare verslaving. Een alcoholist zal deels drinken om de ontwenningsverschijnselen veroorzaakt door de alcohol op te heffen. Bekende ontwenningsverschijnselen bij een alcoholverslaving zijn trillen en onrust. Door een biertje te drinken is de alcoholist deze ontwenningsverschijnselen pas weer de baas. Hij heeft de alcohol dus nodig om de ontwenningsverschijnselen te stillen. Die door de alcohol zelf zijn veroorzaakt! En het biertje dat de alcoholist nu drinkt, zal het trillen, de onrust en zodoende het verlangen naar een volgend drankje alleen maar erger maken. Ook de alcoholverslaving is in deze zin een vicieuze cirkel te noemen.
De vicieuze cirkel doorbreken
Wanneer een verslaafde doorziet dat hij de verslaving in stand houdt met zijn middelengebruik, dan pas kan hij de beslissing nemen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Iedere keer dat een roker rookt, dat een alcoholist drinkt, zullen de ontwenningsverschijnselen erger worden en zal het doorbreken van de vicieuze cirkel alleen maar uitgesteld worden naar de toekomst.
De enige manier om van een verslaving af te komen blijkt dan door nooit meer het genotsmiddel te gebruiken. Pas dan stopt het lichaam met vragen om nicotine, alcohol of welk verslavende middel dan ook.
Minderen of afbouwen
Plotseling stoppen met middelengebruik is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het heet niet voor niets een verslaving. Vrij vertaald betekent verslaving dat je een slaaf bent van een bepaald middel. Tevens is een kenmerk van een vicieuze cirkel, wat een verslaving dus is, dat het moeilijk te doorbreken is. In het geval van een alcoholverslaving is plotseling stoppen zonder af te bouwen of zonder de juiste medicatie zelfs levensgevaarlijk. Schakel bij het stoppen met stevig alcoholgebruik altijd de hulp van een arts in.