Voorkom Global Warming en doe aan Local Warming

Inleiding

Een beter milieu begint bij jezelf. Dat geldt ook voor het in dit artikel beschreven onderwerp over ‘Local Warming’. Natuurlijk wordt een zeer groot deel van de milieuvervuiling en opwarming van de aarde veroorzaakt door de industrie. Maar ook burgers dragen stevig bij aan deze angstige ontwikkeling. Als iedere burger zijn of haar steentje bijdraagt aan een beter milieu, dan zal dat zeker helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Local Warming is hierin een van de maatregelen die genomen kunnen worden.

Global Warming

De opwarming van de Aarde (Global Warming) is de stijging van de gemiddelde temperatuur die op de Aarde wordt waargenomen. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur met ongeveer 0,74 °C gestegen. In Nederland verliep de opwarming sinds 1950 twee keer zo snel.[1] Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een organisatie van de Verenigde Naties, opgericht in 1988, om de risico's van klimaatverandering te evalueren. Volgens het IPCC is het zeer waarschijnlijk dat deze temperatuurstijging wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten: door het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en bepaalde industriële en agrarische activiteiten stijgt de concentratie aan broeikasgassen in de aardatmosfeer. Modelberekeningen geven aan dat de temperatuur met 1,1 °C tot 6,4 °C stijgt tussen 1990 en 2100. Met name temperatuurstijgingen van meer dan 2 °C zouden grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu, door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden, extreme neerslag en andere effecten.[2] Sommige wetenschappers betwisten de conclusies van het IPCC.[3]

Het spreekt voor zich dat de gevolgen zeer ingrijpend zullen zijn als deze voorgespiegelde opwarming van de aarde zich inderdaad voor gaat doen. Vanwege die redenen worden er dan ook wereldwijd afspraken gemaakt en doelstellingen vastgelegd om de CO2 reductie te reduceren. Samenwerking is noodzakelijk, want als een land als China bijvoorbeeld gewoon door gaat met het stoken van fabrieken op steenkool, dan zal dat de vele inspanningen van andere landen gewoon weer teniet doen. Een ingewikkeld proces, waarbij vele (politieke en ecomische) tegengestelde belangen bestaan.

Local Warming

Local Warming is de nieuwe kreet voor het zorgen voor een goed geïsoleerd en energiezuinig huis. Met name de oudere woningen zijn niet energiezuinig. Dit kost aan de ene kant veel geld voor de bewoner, vanwege de hoge maandelijkse energienota, en aan de andere kant wordt het milieu hier onnodig mee belast. Omdat ook vanuit het regeringsbeleid de nadruk wordt gelegd op co2 reductie, zijn er diverse subsidiemogelijkheden en goedkope leningsvormen beschikbaar om de verbetering aan uw huis te financieren en goedkoper te maken. Hieronder een aantal zaken waarmee u het energieverbruik omlaag kunt brengen:

Woning isoleren

Zoals gezegd, dit is met name voor de oudere woningen een interessante optie die veelal ook terugverdiend zal worden door lagere energielasten. En dan hebben we het nog niet over het toegenomen woongenot!

Spaarlampen gebruiken

Vervang de gloeilampen voor door spaarlampen. En halogeenspotjes kunnen worden vervangen voor LED lampjes. De spaarlampen en LED lampen van tegenwoordig zijn al dusdanig ontwikkeld dat ook hiermee sfeer in huis komt.

Binnendeuren sluiten en tochtstrippen aanbrengen

Als in de herfst de verwarming weer aan gaat, dan moet iedereen in huis er ook weer aan wennen dat de binnendeuren dicht worden gehouden. Met name voor kinderen blijkt dit lastig te onthouden (herkenbaar??). Tocj loont het zeker om hierop te blijven hameren. Wellicht kan een deurdrammer een oplossing zijn.


Conclusie

Local Warming draagt bij aan een beter milieu en je hebt dat zelf als burger in de hand. Daarnaast kan het de energiekosten omlaag brengen en verhoogt het het wooncomfort. Zeker met door gebruikmaking van de geboden subsidies en goedkope leningen wordt het nemen van maatregelen steeds aantrekkelijker gemaakt.


1) KNMI: De toestand van het klimaat in Nederland 2008. 2) IPCC (2007). Fourth Assessment Report 3) Zie bijvoorbeeld: "A Comparison of Tropical Temperature Trends with Model Predictions," International Journal of Climatology (December 2007), US Senate Committee on Environment and Public Works over de consensus over klimaatverandering, Open Letter to the Secretary-General of the United Nations, 13 december 2007 gepubliceerd in de National Post.