Waar let je op bij het kopen van een kinderfiets
Inleiding
Aanschaf van een kinderfiets
Het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderfiets is natuurlijk de veiligheid van de fiets. Het is belangrijk om te weten of alles in orde is. Je hebt heel veel fietsen op de markt. Van schattige roze fietsen tot stoere jongensfietsen. Of kinderfietsen met een bepaald thema, zoals K3, Dora of Bob de Bouwer. Verder zijn er ook al mountainbikes voor kinderen te koop.
Welke maten kinderfietsen zijn er
Hoe bepaal je nu de maat van de kinderfiets. Hieronder volgt een richtlijn. Omdat het ene kind van 3 jaar groter of kleiner is dan het andere kind van 3 jaar is er ook rekening gehouden met de lengtemaat van het binnenbeen van het kind. Bij kinderfietsen wordt gemeten in inches. Dit wil dus zeggen er wordt gemeten naar aanleiding van de grootte van de banden.
- leeftijd van 2/3 jaar: 12 inch (lengte binnenbeen 35 tot 40 cm)
- leeftijd van 4/6 jaar: 16 inch (lengte binnenbeen 43 tot 55 cm)
- leeftijd van 7/11 jaar: 20 inch (beenmaat 58 cm)
- leeftijd vanaf 11 jaar: 26 inch (fiets voor een volwassene)
Hierboven staan de gangbare maten vermeld zoals deze in de meeste fietszaken worden verkocht. Daarbij wordt opgemerkt dat er ook nog tussenmaten zijn, zoals de kinderfiets 14 inch, 18 inch en 22 inch. Daar deze fietsen minder worden verkocht hebben de winkeliers hier ook minder voorraad van.
Wettelijke eisen voor de kinderfiets
Er zijn een aantal wettelijke eisen waaraan een kinderfiets moet voldoen. Dit zijn onder andere:
- roze reflector aan de achterkant van de fiets
- oppervlakte trappers moet stroef zijn
- gele reflectoren in de trappers
- stuur moet stevig vastzitten
- bel
- velgremmen die goed werken
- werkende verlichting
- zijreflectoren aan de wielen
Hoe zit je kind goed op zijn nieuwe fiets
In eerste plaats moet je uitgaan van bovengenoemde maten. Het beste is om je kind mee te nemen naar de winkel en de fiets te passen. De maat van de fiets is goed wanneer het kind zijn voet kan plaatsen op het onderste pedaal van de fiets, terwijl de andere voet de grond aan kan raken. Het is verleidelijk om een grote fiets te kopen omdat het kind er dan langer mee doet, maar voor de veiligheid is dit niet zo handig. Het is namelijk van het grootste belang dat het kind met zijn voet de grond kan raken, omdat hij anders niet zelf kan stoppen. Verder is het natuurlijk zo dat het stuur en ook het zadel naar beneden bij kunnen worden gesteld, zodat het kind toch enige tijd met de fiets kan doen.
Tweedehands kinderfiets
Aangezien een kind snel weer aan een grotere maat kinderfiets toe is, is het ook een idee om een tweedehands kinderfiets te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op marktplaats.nl of tweedehandsnet.nl. Let wel goed op het feit of de fiets wel veilig is en of alle onderdelen van de fiets goed werken. Een aantal onderdelen waar goed op gelet moet worden bij het kopen van een tweedehands kinderfiets is:
- rem (handrem of terugtraprem, werkt de rem goed, stopt de fiets niet te abrupt)
- ketting (zit er veel roest op)
- handgrepen (zitten deze goed vast)
- verlichting (werkt deze voor en achter goed, hoe zit het met de dynamo)
Accessoires voor de kinderfiets
Natuurlijk is het leuk om een mandje te plaatsen op de fiets. Een vlaggetje te plaatsen op de fiets voor de zichtbaarheid of het aanschaffen van een helm voor de veiligheid. Daarnaast zijn er voor de grotere fietsen nog meer verschillende accessoires zoals een fietstas.
Welke merken kinderfietsen zijn er in Nederland
De keuze is enorm. Er zijn zeer veel merken kinderfietsen te koop. Deze merken hebben ook nog eens verschillende modellen. Hieronder is een lijst opgenomen van fabrikanten van kinderfietsen:
- Batavus
- Gazelle
- Loekie
- Montegro
- Redy
- Volare
- Yipeeh
- Corvino
- Mulino