Waarom een Digitale TV kopen
Digitale TV kopen
Een nieuwe TV koop je niet elke dag. Informatie en vergelijken is belangrijk. Dan kom je automatisch bij woorden als digitale televisie of HDTV terecht. Wat is een digitale TV en welke soorten digitale TV’s zijn er zoal? Een ding is zeker: analoge TV is helemaal uit!
Wat is digitaal
Digitale televisie werkt met digitale signalen. Dat is de laatste paar jaren nieuw. Tot nu toe werkten TV’s met analoge signalen. Dit analoge signaal bestond uit een golf die langs de kabel of via de antenne (echt oud!) de televisie binnenkwam. Bij dit soort signalen kwamen wel eens storingen voor. Om dit te voorkomen, lagen de frequenties van deze signalen redelijk ver uit elkaar waardoor er niet zo veel ruimte was voor meerdere signalen. Het grote verschil met digitale tv is dus dat deze televisie veel minder kwetsbaar is en dus veel minder storingen ondervindt. Digitale TV’s kun je onderscheiden van gewone ‘analoge’ TV’s doordat ze veel platter zijn.
Digitaal is dus beter dan analoog?
Ja! Want bij een digitale televisie:
-
is de beeldkwaliteit veel beter, zelfs te vergelijken met DVD’s,
-
is de geluidskwaliteit te vergelijken met die van een CD,
-
kun je ook digitaal radio luisteren via je tv-toestel,
-
kan je veel meer zenders ontvangen (tot 200 zenders), en
-
heb je de beschikking over extra snufjes (bijvoorbeeld de elektronische programmagids).
Dikwijls is er ook de mogelijkheid programma's op te nemen op een ingebouwde harde schijf of via een aparte digitale videorecorder (DVR).
Extraatjes nodig?
Wat betekent DVB?
DVB is de Europese standaard voor digitale televisie. De belangrijkste varianten van DVB zijn:
- DVB-T : DVB via de ether;
- DVB-C : DVB via de kabel;
- DVB-S : DVB via de satelliet.
De verschillende afkortingen bij HDTV
-
HDTV staat voor high-definition television en is een televisietechniek met een betere kwaliteit dan het huidige analoge PAL of SECAM-systeem.
-
HD ready-logo: een televisie met dit logo voldoet minimaal aan de laagste HD-TV specificaties. Dit betekent dat er minimaal 720 beeldlijnen worden weergeven en dit toestel heeft een digitale ingang (in de folder of specificatie aangeduid met een HDMI- of DVI-ingang) en ondersteunt de kopieerbeveiliging HDCP.
-
De HDMI aansluiting is de beste vermits dan ook het geluid digitaal is in tegenstelling tot bij een DVI aansluiting.
-
Beeldverhouding 16:9 betekent dat een HD-TV 720 (progressief) of 1080 (geïnterlinieerd of progressief) beeldlijnen heeft. De resolutie en kleurruimte is groter hetgeen garant staat voor een prachtig beeld.
-
Formaten: de standaard norm voor HD-TV valt uiteen in maar liefst 36 subformaten! De meest toegepaste HDTV formaten zijn:
-
1280 x 720, progressief, 30, 50 of 60 Hz, aangeduid als 720p 30, 720p 50 of 720p 60;
-
1920 x 1080, geïnterlinieerd, 50 en 60 Hz, aangeduid als 1080i 50 of 1080i 60;
-
1920 x 1080, progressief, 50 en 60 Hz, aangeduid als 1080p 50 en 1080p 60;
-
1280 x 720, progessief, 24 en 25 Hz, aangeduid als 720p 24 en 720p 25 ;
-
1920 x 1080, progressief, 24, 25 en 30 Hz, aangeduid als 24p, 25p en 30p.
Evaluatie van HDTV in 2012
Het digitaal TV kijken is mettertijd redelijk ingeburgerd in TV land. Er is dan ook ontzettend veel reclame voor gemaakt door de aanbieders. Niet in het minst tijdens de perioden van EK voetbal, WK voetbal en de Olympische Spelen. Men schat dat ongeveer 15% van de gezinnen digitaal kijkt. Tijd voor een kritische kijk!
Zijn er voordelen?
Ja! TV is een feest geworden! Je kunt programma’s opnemen, kijken als je tijd hebt, films-on-demand volgen, programma’s stil zetten met de pauzeknop en reclamespotjes skippen. Een ander pluspunt is dat je veel meer zenders ter beschikking hebt. Dat klopt maar wie zit er te wachten op 8 Franse zenders, 3 Turkse, 2 Poolse en 8 kanalen met alleen maar tekenfilms?
Zijn er nadelen?
Ja! Om digitaal te kunnen kijken moet je een dure decoder aanschaffen of per maand huren (5 tot 7 euro). En er zijn nogal wat technische problemen met die dingen als je de forums volgt. Nog een nadeel is dat het zappen trager gaat. En de belofte uit de reclamespotjes dat je veel beter beeld hebt, is enkel waar als je een redelijk dure TV hebt (of homecinemasysteem). En dan is het er extra stroomverbruik. Uit een recent rapport blijkt dat digitale televisie stroom zuipt. Met name de decoders, zelfs in stand by stand (en dat is dag en nacht!). Er moeten dus dringend energiezuinigere decoders komen.