Waarom een dieet niet werkt op de lange termijn

Het beste dieet

Weet je het nog? Met z’n allen het Montignac dieet volgen. We vertelden elkaar wat een fantastische resultaten we bereikten. Zelfs bekende Nederlanders vertelden ons hoeveel kilo’s er nu weer af waren. Als u dit nog weet, dan weet u ook dat deze hype net zo hard weer verdween als dat hij op kwam. De volgende ster in dieetland was onze Sonja Bakker, die het zo ver bracht dat sonjabakkeren in onze taal werd ingeburgerd. Inmiddels lijkt ook Sonja haar populariteit te verliezen ten gunste van Dr. Frank, die met zijn dieet vele volgers aan zich weet te binden. En laten we vooral het Dukan dieet niet vergeten. Hoe komt het toch dat een dieet, waarmee duidelijk aantoonbaar succes werd geboekt, ineens niet meer wordt gezien als het beste dieet ooit?

Waarom een dieet niet werkt op de lange termijn

Het antwoord is eigenlijk simpeler dan je denkt: de diëten werken allemaal uitstekend op hun eigen manier, maar in de meeste gevallen helaas niet voor lang. Wie kent niet die ene collega, buurvrouw of vriend, die dankzij juist dat geweldige dieet zoveel overtollige kilo’s is kwijtgeraakt en nu weer net zoveel weegt als voorheen of zelfs zwaarder is geworden. Het lukt velen dus blijkbaar wel om in een relatief korte periode onze overtollige kilo’s kwijt te raken, maar niet om dit effect blijvend vast te houden. We zetten dan vervolgens onze hoop weer op een nieuw fantastisch dieet met uiteindelijk hetzelfde resultaat. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het jojo-effect, met alle nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Er moet dus nog een andere reden of redenen zijn waarom diëten slechts tijdelijk tot gewichtsverlies leiden. Het antwoord hierop is niet eenvoudig te geven, aangezien niet voor alle mensen met overgewicht dezelfde oorzaak kan worden aangewezen. Feit is in ieder geval, dat de groep volwassenen en kinderen met overgewicht wereldwijd toeneemt. Het is dus van groot belang om te achterhalen hoe we dit een halt kunnen toeroepen. Uit onderzoek bleek, dat nog te weinig mensen nadenken over het onder controle houden van hun gewicht op de langere termijn. Het door middel van een dieet op het gewenste gewicht komen is één, maar dit gewicht ook jarenlang op hetzelfde niveau houden is twee.

Emotie eten of emo eten

Inmiddels is ook bekend, dat een belangrijk deel van de mensen met overgewicht eet om bijvoorbeeld stress, woede, angst, verdriet en gevoel van leegte weg te eten. Maar ook gevoelens van blijdschap worden ‘gevierd’ met een heerlijke slagroompunt of hartige snacks. Dit is eigenlijk iets wat velen hebben ervaren als kind. Hoe vaak kregen we niet een ijsje als we gevallen waren of een snoepje als we gewenst gedrag vertoonden. Het eten bij emoties wordt ook wel emotie-eten genoemd of populairder: emo-eten. Als volwassenen vinden we, dat wij ook wel chocolade of chips verdienen als we verdrietig zijn of eindelijk die lang uitgestelde klus hebben geklaard. Wanneer er al sprake is van overgewicht en wij ons als volwassenen ‘belonen’ met iets lekkers, dan ontstaat er achteraf dikwijls een schuldgevoel. In sommige gevallen mondt dit uit in een depressie, wat dan weer tot gevolg kan hebben dat deze gevoelens weer worden onderdrukt met allerlei lekkere snacks. Het is daarom ontzettend belangrijk om ons te richten op een totale aanpak met aandacht voor voeding, lichaam en geest.

Tips om voeding, lichaam en geest in harmonie te krijgen

1) Probeer de link tussen voedsel en emotie te doorgronden. Schrijf in een dagboekje op, op welke momenten en naar aanleiding waarvan jij je volledig aan snoep of snacks te buiten bent gegaan. De mogelijkheid bestaat, dat het je niet lukt om de relatie tussen emotie en voedsel direct aan te wijzen. Mogelijk loop je dan al langer met bepaalde gevoelens rond, die niet worden herkend tijdens het snoepuurtje. Probeer in dat laatste geval om je ‘bewust’ te worden waarom je nu eet? Eet je bijvoorbeeld, omdat je op dat moment echt honger hebt? Eet je nu, omdat je dat altijd doet tijdens het televisiekijken? Schrijf die patronen ook op. Zodra je jouw patroon hebt ontdekt, dan is het zaak om te gaan werken aan de onderliggende emotie. Praat hierover met vrienden, kennissen of zoek professionele hulp.

2) Let niet alleen op waarom je eet, maar ook op wat je eet tijdens een (vr)eetbui. Eet je altijd chocola of koek of ben jij meer een type van de hartige snack, zorg er dan voor dat je dat artikel of artikelen niet in huis hebt. Vervang deze artikelen voor gezonde ‘snacks’ en koop en eet deze gezonde snacks ook bewust.

3) Eet altijd 3 maaltijden per dag. Helaas wordt namelijk nog teveel gedacht, dat het overslaan van bijvoorbeeld het ontbijt voor gewichtsverlies zorgt. Het tegendeel is echter waar: het risico om later op de dag overvloedig te gaan eten, is vele malen groter!

4) Wanneer je een snoepaanval voelt aankomen: tel tot 10, wees je bewust van het feit dat het hier gaat om een behoefte te stillen en niet om het feit dat je echt honger hebt. Vervolgens drink je een glas water, wat deels al een verzadigd gevoel geeft. In plaats van een glas water kun je ook fruit eten.

5) Komt jouw snoepaanval altijd als je achter de computer zit? Ga iets anders doen: pak juist nu dat ene klusje aan wat je al zolang hebt laten liggen, bel een vriend(in) of ga een ommetje maken. Ga vroeg naar bed en lees een boek. Probeer die plek te vermijden, waar de verleiding tot het eten van ongezonde voeding het grootst is.

6) Zoek een ander ‘troostmiddel’. Laat jezelf eens masseren, pak een sauna, ga naar de schoonheidsspecialiste, spreek af met vrienden, volg een cursus. Het volgen van een cursus of workshop mediteren, kan een eerste stap zijn op weg naar een bewust leven en daaraan gekoppeld bewust eten.

7) Een belangrijk onderdeel van bewust eten is voldoende tijd te nemen om je eten goed te kauwen. Dit geeft sneller een voldaan gevoel en je merkt dat je eerder de prikkel krijgt dat je verzadigd bent. Teveel eten is namelijk een kwestie van gewoonte, die doorbroken moet worden.

8) De enige die bepaalt, dat je moet werken aan je overgewicht, ben jij en jij alleen. Niet je partner, niet je vrienden, familie of de media die ons graag laten geloven dat graatmager mooi is. Jij bent de baas over jouw eigen prachtige lijf en niemand anders. Laat je niet opnieuw verleiden tot weer een ander fantastisch dieet, die tot nu toe allemaal achterhaald zijn.

9) Werk aan je zelfvertrouwen. Ontleen je zelfvertrouwen niet door razendsnel enkele overtollige kilo’s af te vallen, waardoor je mogelijk meer waardering zult krijgen van je omgeving. Zelfvertrouwen zit in het vertrouwen in jezelf. Oordeel niet te snel over jezelf wanneer je je niet hebt kunnen bedwingen. Probeer een andere keer de tips alsnog op te volgen of in geval van een ‘noodsituatie’ maximaal de helft te snoepen van wat je normaal zou hebben gedaan. Wees niet boos op jezelf en voel je niet schuldig. Het is een lastig proces, dat niet van de één op de andere dag doorbroken kan worden. Heb geduld met jezelf.

10) Zorg voor positieve gedachten met behulp van positieve affirmaties. Zeg niet tegen jezelf dat je dik bent of lelijk als je in de spiegel kijkt. Enkele positieve affirmaties:

  • Ik ben mooi en zeker van mezelf
  • Ik voed mijzelf van binnenuit (een hele mooie)
  • Ik maak me los van het streven naar perfectie

Conclusie

Het succes van allerlei diëten ligt niet aan het dieet zelf, maar aan het feit dat je in die periode bewust bezig bent met voeding. Zodra het ideale gewicht is bereikt, verval je vaak snel in je oude patroon waardoor het helaas maar al te vaak voorkomt, dat je na een dieet zwaarder weegt dan voor aanvang dieet. Het volgen van een dieet is dus geen definitieve oplossing, wat al vaak genoeg is bevestigd. Dit artikel is niet bedoeld om de verschillende diëten af te kraken, maar om duidelijk te maken dat er meer voor nodig is om jarenlang het ideale gewicht op niveau te houden.

TIP

Grote Maten Mode Verzamelpagina