Wat als je een ontstoken oog hebt
Inleiding
Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een ontstoken oog. Een ontstoken oog is niet alleen vervelend, maar kan ook erg pijnlijk zijn. Een ontstoken oog komt meestal door een infectie maar het kan ook andere oorzaken hebben. Een ontstoken oog ziet er rood uit en is pijnlijk. Vaak zit je ook veel te tranen. Je kan last hebben van één ontstoken oog, maar het kan ook voorkomen dat allebei je ogen ontstoken zijn. Wat wil je weten over ontstoken ogen?
Oorzaken onstoken ogen
- Een infectie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken oog. Bij deze infectie is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit bindvlies zit aan de binnenkant van je oogleden en over je oogbol heen. De infectie kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie.
- Je kan ook ontstoken ogen krijgen als je hooikoorts hebt. Bij hooikoorts treedt er een allergische reactie op, waardoor je last kan krijgen van je ogen.
- Wanneer je je ogen niet goed schoonhoudt, kunnen ze ook gaan ontsteken. Dit komt vooral bij vrouwen voor. Ze dragen oog make-up zoals mascara en halen dat er s'avonds niet goed af. Op die manier komt er vuil in het oog waardoor het kan gaan ontsteken. Sommige vrouwen kunnen al puur van make up dragen een ontsteking krijgen. Zij zijn overgevoelig voor oog make-up. Gelukkig komt dit niet heel veel voor.
- Mensen met lenzen hebben vaker een ontstoken oog dan mensen zonder lenzen. Wanneer je lenzen draagt komt er minder zuurstof bij je ogen. Ook komt het voor dat mensen hun lenzen niet goed schoonmaken en vieze lenzen in doen. Lenzen moeten altijd worden schoongemaakt met speciale vloeistof om ontstoken ogen te voorkomen.
- Een ander oorzaak van ontstoken ogen is wanneer je te lang in de zon kijkt of te lang zit te lassen. Je ogen zijn heel gevoelig en kunnen niet tegen het felle licht. Je ogen branden bij wijze van spreke weg.
Waaraan herken je een ontstoken oog
- Een ontstoken oog ziet er rood uit. Je oogbol hoort normaal wit te zijn, maar als je oog ontstoken is, is hij rood.
- Ontstoken ogen prikken en voelen branderig aan.
- Een ontstoken oog kan jeuken en het voelt ook vaak alsof er wat in zit.
- 's Ochtends kunnen je ogen dicht geplakt zitten. Dit komt omdat een ontsteking aan het oog pus en etter afscheidt.
- Er blijven tranen uit je ontstoken ogen stromen.
Wat kan je tegen een oog ontsteking doen.
Een ontstoken oog is eigenlijk altijd onschuldig. Vaak is het na een dag of vier ook weer over. Wanneer je ontstoken oog veel langer duurt wordt aangeraden om naar de dokter te gaan omdat er dan wat anders aan de hand kan zijn. Dit kan je doen wanneer je ontstoken ogen hebt:
- Houd je ogen goed schoon. Maak je oogleden 's ochtends en 's avonds schoon met een wattestaafje. Maak een wattestaafje nat en ga er mee langs je oogleden. Dit moet altijd van de buitenkant naar de binnenkant gebeuren.
- Wanneer je lenzen draagt, wordt aangeraden om deze even niet te dragen. Het oog geneest sneller zonder lenzen, plus dat lenzen je ontstoken oog extra kunnen irriteren.
- Heb je erg veel last van je onstoken oog, dan kan je een nat gemaakt washandje op je ogen leggen. Dit vermindert de klachten. Maak het washandje nat met warm water.
Wat je niet moet doen: Ga niet met je handen in je ogen wrijven. Je kan je ontstoken oog hier extra mee irriteren plus er kan vuil in komen. Maar je kan ook de infectie aan je ene oog op je andere oog overbrengen. Als je eerst in je ontstoken oog zit te wrijven en daarna in je goede oog, dan kan deze ook ontstoken raken.
Conclusie
Een ontstoken oog is erg vervelend. Je kan er namelijk veel last van hebben. Je ogen zijn toch gevoelig. Meestal is een ontstoken oog na vier dagen weer over. Wanneer je je oog goed schoonhoudt en er niet in zit te wrijven zal je merken dat de klachten van je ontstoken oog al snel minder worden. In principe is een ontstoken oog onschuldig, maar als je ontstoken oog niet over gaat is het slim om er mee naar de dokter te gaan. Hij zal bijvoorbeeld oog druppels voorschrijven.