Wat doen het CBS en Eurostat

Statistiek is een wetenschap die onderdeel van de wiskunde is. Met behulp van statistieken kun je prognoses berekenen, inzicht krijgen in gemiddelden, zien of de markt stagneert of groeit en nog veel meer zaken. Statistische gegevens worden onder meer verkregen door het houden van metingen, of steekproeven of het verzamelen van gegevens. Veel gebruikte instrumenten om iets statistisch weer te geven zijn tabellen en grafieken.Schrijvers van Leerwiki zijn bekend met de grafieken die de statistische gegevens van het aantal bezoekers van hun artikelen weergeven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek

In Nederland kennen we het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS verzamelt allerlei gegevens uit de Nederlandse maatschappij en giet die gegevens in statistieken. Het CBS laat ons weten of de economie van Nederland gegroeid dan wel gekrompen is, hoeveel geboorten er in een bepaalde periode waren, met hoeveel procent de huren zijn gestegen enzovoort.

Andere diensten van het CBS

De databank van het CBS heet Statline en is via het internet te raadplegen. European Statistical Data Support biedt hulp bij het zoeken binnen de statistieken van Eurostat (zie verderop in dit artikel). In ons land hoort Data Support bij het CBS.

Het CBS geeft ook rapporten uit, zowel in papieren vorm als electronisch. Via de de website van het CBS kun je bijvoorbeeld een rapport downloaden over Religie aan het begin van de 21e eeuw. Het CBS staat ten dienste van beleidmakers, onderzoekers, de media en geïnteresseerd publiek.

Statistieken op Europees niveau

Eurostat is het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. Eurostat is in 1953 opgericht tijdens de voorloper van de EU, de Gemeenschap voor Kolen en Staal en is in Luxemburg gevestigd. Het bureau verzorgt en verspreidt de Europese statistische informatie ten behoeve van onder andere de regeringen van de EU lidstaten. De taken van Eurostat zijn onder meer: het adviseren van de EU lidstaten in zaken die op statistieken betrekking hebben, het verzamelen van gegevens die in statistieken kunnen worden verwerkt, samenwerken met andere dan de EU landen om tot een vergelijkbaar statistisch systeem te komen. Die andere landen kunnen daar eventueel door Eurostat bij worden geholpen.

Lidstaten leveren gegevens

Nationale statistische instellingen binnen de lidstaten leveren statistieken aan Eurostat. Vanuit Nederland wordt materiaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek geleverd, vanuit België door het Nationaal instituut voor de Statistiek en vanuit Frankrijk door het Institut National de la Statistique et des Études Économiques.

Door middel van statistieken kun je interessante Europese feiten te weten komen. Er zijn ondermeer gegevens over tourisme, bevolking en sociale omstandigheden en industrie, handel en diensten. Door het statistisch materiaal te gebruiken kun je het bruto national product per hoofd van de bevolking in de verschillende lidstaten met elkaar vergelijken. Regeringen kunnen maatregelen nemen naar aanleiding van feiten die uit statistieken naar voren komen.

Eurostat is, net als het CBS, uitgever van publicaties. Zo wordt er elk jaar een jaarboek uitgegeven. Het jaarboek 2009 bevat meer dan 500 tabellen, grafieken en kaarten over de periode 1997 tot 2007. Een andere publicatie gaat over de Europese wetenschap, technologie en innovatie. Deze en meer publicaties kun je downloaden van de website van Eurostat.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden