Wat is cloud computing

Cloud computing

Kan de gratis tool iCloud hierbij iets voor je betekenen? Cloud computing is een prachtige en goedkope mogelijkheid voor bedrijven om hun ICT te beheren. Maar ook als particulier kun je er je voordeel mee doen. Inmiddels heeft cloud computing al een behoorlijk traject afgelegd. De eerste gevaren, tegenstanders en apps dienen zich aan.

Wat is cloud computing?

Een cloud is letterlijk vertaald een wolk dus de meest eenvoudige uitleg: computeren in de wolk. Dat maakt cloud computing onzichtbaar en geheimzinnig: waar zijn mijn data opgeslagen? Waar komen ze vandaan? Kan ik er altijd bij? Is dat dan gratis? Werkt het altijd?Die cloud moet je overigens niet letterlijk nemen. Die cloud is gewoon ergens een plek op onze aardbol op de begane grond! Waarom men het cloud is gaan noemen? Dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

  • Je kunt deze vorm van ICT-beheer het best vergelijken met eten à la carte. Bij deze techniek gaat het er namelijk om dat jouw computer zich aanpast aan je wensen: op piekmomenten heb je immers meer power nodig en die power moet van je server(s) komen. Met cloud computing is het mogelijk om 'op afroep’ (ook cloud hosting genoemd) beroep te doen op meerdere servers zodat jouw capaciteitsprobleem is opgelost en de toegang tot (bijvoorbeeld) je website is gegarandeerd.

  • Groot voordeel (bedrijfsmatig): kostenbesparing: omdat je alleen maar betaalt voor hetgeen je gebruikt, bespaar je met cloud computing vanzelfsprekend aanzienlijke kosten. Aldus heb je ook geen (dure) ‘noodservers’ (meer) nodig voor het geval er iets gebeurt met jouw systeem.

Hoe?

  • Cloud computing kan alleen maar via speciale providers. Die zijn er in Europa nog niet zo veel in tegenstelling tot in Amerika. Heb je een provider gevonden dan wordt verbinding gemaakt met de cloudserver en kunnen data, website en applicaties worden beheerd.

  • Belangrijk is daarbij om na te gaan of de provider het besturingsprogramma dat je gebruikt, ondersteunt. Zodoende is het dus alleen maar mogelijk om aan te sluiten bij een internationale 'cloud computing provider' mits dit mogelijk is bij de provider. Niet elke provider levert namelijk diensten aan bedrijven in andere landen of werelddelen. Het beste is om de verschillende websites te bekijken en contact op te nemen met de vraag of een internationale dienstverlening mogelijk is.

iCloud?: voor de particulier!

 
  • Hierbij gaat het om een website (in het Nederlands) die ervoor zorgt dat je je computer altijd en overal binnen bereik hebt met je 'eigen browser' op voorwaarde dat je internet ter beschikking hebt!

  • iCloud is trouwens GRATIS en heeft alles: besturingssysteem, bureaublad, allerlei handige applicaties, liefst 3 gigabyte online opslagruimte waardoor de snelheid opvalt. Verder heb je al het nodige ter beschikking: mailprogramma, mediaspeler, radio, fotosoftware en spelletjes. Bestanden delen is eenvoudig!

  • Aanbevolen: Internet Explorer alhoewel er een Firefox-versie beschikbaar is. Mac-gebruikers: Safari is (voorlopig?) uit de boot gevallen. De opmaak doet denken aan Windows Vista. Link: iCloud

Voorbeelden cloudservices

Bestaande cloudservices zijn Google (GMail), YouTube, Amazon.com, CloudWorks, Absolute Performance, Accenture, DataDirect, Dell, HP, IBM, Microsoft Sun Microsystems en Verizon Business.

Risico's

Zelfs al zit je 'in de wolk' dingen kunnen altijd misgaan. Ook in de cloud worden data ergens ter wereld op een 'echte, klassieke server' opgeslagen. Die server staat ergens in een datacenter. Wellicht weet je als gebruiker niet eens waar! En die server (of servers) heb je dus niet onder controle en maakt je afhankelijk van derden, ja zelfs onbekenden. Een andere adder onder het gras: in welk land zijn de data opgeslagen? Amerika gaat bijvoorbeeld heel anders om met privacy dan Nederland of België. Als jouw data daar zijn opgeslagen, vallen ze onder de Amerikaanse (privacy)wetgeving. Databeveiliging is dus iets om over na te denken vooraleer 'in de cloud' te gaan.

Cloud id

Gisteren was ik op een symposium en daar werd Cloud id gepresenteerd (Nederlandse markt). Een logisch vervolg op de groei van cloud computing: je cloud applicaties beheren. Gebruik is gratis! Niet te verwarren met de link van Icloud!

Update januari 2012

In alle vakliteratuur lees je dat 'de Cloud' dit jaar definitief gaat doorbreken. Daarom hier enkele clouddiensten die een stip verdienen. Elke service wordt uitgelegd aan de hand van een video.

1. Dropbox. Bestanden opslaan en delen. http://youtu.be/7QmCUDHpNzE

2. Wufoo. Online formulieren/enquêtes. http://youtu.be/6jiuz33kN4o

3. Spotify. Muziek! http://youtu.be/d-p_2GRt_eQ

4. MindMeister. Mindmappen en brainstormen. http://youtu.be/qdCsgZ8JN6A

5. Trello. Projectmanager. http://youtu.be/aaDf1RqeLfo

6. CloudID

Update september 2012

1. De winkelkassa in de cloud

Nog een praktische toepassing van cloudcomputing is de 'internetkassa'. Al lang bekend in Amerika en sijpelt ook hier langzaam binnen. Als ondernemer staan alle kassagegevens in de lucht. Alle gegevens zijn altijd te raadplegen en dit zowel via de pc als met de smartphone of tablet. Door enkele apps toe te voegen, kan men de omzet per uur, per dag, per werknemer en zelfs per vierkante meter zien. Of het best verkochte artikel... het kan allemaal en zonder achter een bureau gaan te zitten! Dat is de bedoeling van een webkassa

2. Werkverdeling in de cloud

Vandaag kwam ik CloudFactory tegen tijdens een bedrijfsopleiding. Het werd uitgelegd als een viruteel bedrijf in de cloud met een bestand van ruim een half miljoen 'echte' mensen in opkomende markten die digitaal werk kunnen verrichten. Deze cloudwerkers zijn ingedeeld in groepen, afhankelijk van hun vaardigheden en kennis. Samen vormen zij dan een virtuele lopende band (met foto uit de tijd van Henri Ford fabrieken). Wordt nog verwacht: 'Cloud Worker Kits': werkzoekenden de benodigde tools en programma's via het web kunnen gebruiken om hun taken te vervullen. Link

3. Smart TV in the cloud

Niemand minder dan IBM bouwt een speciale 'cloud' waar op termijn miljoenen smart TV-kijkers wellicht gebruik van gaan maken. Doel? Men verwacht dat in 2015 van elke 10 verkochte TV's er 8 een smart TV zal zijn. De kijkers kunnen via hun TV op internet.  

 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden