Wat is eSATA
Introductie
De nieuwste PCs worden geleverd met poorten die eruit zien als USB poorten maar nét wat anders zijn. Dit zijn de nieuwe eSATA poorten. Wat zijn het en wat kan je ermee? In dit artikel uitleg.
eSATA
eSATA staat voor external SATA. SATA wordt snel geassocieerd met harde schijven van computers en dit klopt ook. De meeste moederborden in computers hebben meerdere normale SATA poorten om intern harde schijven aan te sluiten. Als je even een harddisk wilt aansluiten dan gaat dit dus niet. Om die reden zitten er tegenwoordig ook een of meerdere SATA poorten aan buitenkant van de computer. Dit zijn de eSATA poorten.
Snelheid
Het voordeel van een eSATA aansluiting is dat je een externe schijf direct kunt aansluiten via een SATA aansluiting in plaats van een USB aansluiting. De moderne SATA aansluitingen hebben een theoretische snelheid van 6 Gbit/sec (750 MB/sec). Een normale USB-stick haalt slechts een theoretische 480 Mbps (60 MB/sec). eSATA haalt dus vele malen hogere snelheden. Let wel: dit zijn theoretische snelheden. De echte snelheden liggen iets lager, maar nog steeds rent de eSATA rondjes om de USB-stick.
Nadelen
Hoewel de eSATa dus zeer snel is zijn er wel nadelen. Zo zijn de eSATA poorten nog niet veel aanwezig op computers. USB poorten voeren nog steeds de boventoon. Verder kan een eSATA kabel niet langer zijn dan 2 meter. Je kan een externe schijf dus niet ver weg hebben liggen. Bij USB kunnen de afstanden groter zijn.
Verder zal het amper voorkomen dat je een harddisk los open en bloot naast een computer hebt liggen. Je hoeft bij een eSATA poort geen casing (behuizing) voor een schijf te kopen, maar echt handig is het niet. Er is wel een handige stick op de markt die zowel USB als eSATA gebruikt om zeer hoge snelheden te behalen: de OCZ Throttle.
OCZ Throttle
De OCZ Throttle heeft al hoofdaansluiting een eSATA aansluiting. Als een PC een eSATA poort heeft dan kan deze gemakkelijk gebruikt worden om zéér snel data op de stick te zetten. Heeft een PC geen eSATA poort dan kan een gewone USB-kabel gebruikt worden om de stick toch via USB op de computer aan te sluiten. De OCZ Throttle heeft een opslagcapaciteit van 8, 16 of 32 GB.
Een nadeel van deze stick is echter wel dat je altijd het USB kabeltje bij je moet hebben, ook bij eSATA aansluitingen: de eSATA poort voorziet niet in voldoende stroom om de stick aan de gang te houden. Hiervoor is ook vermogen van een USB poort nodig.