Wat is een aanbetaling
Introductie
Voor bepaalde dure producten wordt wel eens een aanbetaling gevraagd. Vaak is dit een deel van de daadwerkelijke verkoopprijs. In dit artikel meer uitleg over aanbetalingen.
Aanbetaling
Bij een aanbetaling wordt een deel van de prijs al betaald aan de verkoper. Vaak is dit het geval als het product nog niet direct leverbaar is, bijvoorbeeld bij een keuken. U doet in dit geval een aanbetaling.
Het nut van een aanbetaling is dat de verkoper alvast zekerheid heeft dat een deel van de koopprijs betaald is. Vaak zal de koper ook de rest van de verkoopprijs betalen; een deel is toch al betaald.
Het doen van een aanbetaling is niet verplicht. De verkoper kan u dan ook niet wettelijk verplichten om een aanbetaling te doen. Wel kan het via een overeenkomst worden afgesproken. Het is daarom altijd van belang om bij het aangaan van een overeenkomst, zeker bij de wat duurdere objecten de overeenkomst te lezen. Hierin zal vaak staan of er een aanbetaling gedaan moet worden.
De wet heeft een maximumpercentage vastgesteld voor het doen van een aanbetaling: 50%. Als er niets anders is afgesproken dan kan er niet meer dan 50% van de uieindelijke koopprijs worden aanbetaald. Er kan dus wel een hoger percentage worden afgesproken. Dit gebeurt veelal in de algemene voorwaarden. Vaak stemt u daar automatisch mee in als u de akkoord gaat de koop (u tekent bijvoorbeeld de koopovereenkomst). Het bekende cliche "lees de kleine lettertjes" is dus hier ook weer zeker van toepassing!
Risico voor de koper
Aanbetaling brengt een risico met zich mee: de verkoper kan voordat er geleverd wordt failliet gaan. Als dit het geval is dan hebt u pech: u bent uw geld kwijt en u kunt aansluiten in de rij van schuldeisers.
Met een aanbetaling helpt u dus de verkoper terwijl u zelf een risico loopt. Het is daarom verstandig goed op te letten voor het doen van een aanbetaling.
Geld terug
Mocht u een aanbetaling gedaan hebben en is de verkoper niet in staat om het gevraagde te leveren, dan krijgt u de aanbetaling terug. De verkoper kan niet aan zijn betalingsverplichting voldoen en hij heeft dan ook geen recht meer op de aanbetaling.
Oplichting
Zoals eerder al geschreven is: een aanbetaling is niet verplicht. Op verkoopsites op internet komt het nog al eens voor dat de verkoper een aanbetaling wil hebben. Dit kán een hint in de richting van oplichting zijn. Het is mogelijk dat de aanbieder vervolgens de aanbetaling houdt en dat u verder nooit meer iets van uw geld, of uw product ziet. Het is dus aangeraden om bij verkopen via internet géén aanbetaling te doen om oplichting te voorkomen.
Tips over aanbetaling
- Bespreek met de verkoper of er sprake is van een aanbetaling
- Lees eventueel de algemene voorwaarden na. Hierin kan staan dat er een aanbetaling van meer dan 50% moet worden gedaan.
- Wees zéér voorzichtig bij het doen van een aanbetaling bij aankopen op internet, tenzij het een betrouwbare webshop is.