Wat is een buienradar

Inleiding

Vele weersites hebben tegenwoordig een buienradar met daarop een animatie van het verloop van buien over Nederland. Makkelijker gezegd verteld een buienradar: waar regent het en komt die bui mijn kant op? Dit kan handig zijn voor als je een wandeling gaat maken, buiten gaat sporten, of een BBQ gaat geven. Door de buienradar (met tussenpozen van vijf minuten) van het afgelopen uur te bekijken kan worden bekeken of de buien zwaarder worden en in welke richting de neerslag zich verplaatst (trekrichting).

Welke buienraders zijn er?

Zoals gezegd heeft elke weersite wel een buienradar (KNMI, WeerOnline, weer.pagina.nl) maar de beste en meest gebruikte is toch wel www.buienradar.nl. Naast een animatie met het weerverloop heeft buienradar.nl ook een interactieve pagina waarop je de frequentie kan bepalen, kan kijken naar blikseminslagen en ook een voorspelling kan krijgen.

Hoe werkt het?

Weerradar.jpg

In De Bilt en in Den Helder staan radarstations opgesteld. Overigens staat radar voor “Radio Detection and Ranging”. De radar heeft een horizontale reikwijdte die beperkt is tot ongeveer 300 km, dit heeft te maken met de kromming van de aarde. Vandaar dat er er niet heel veel nodig zijn. Deze radarstations zenden een signaal uit dat door de neerslag in de wolken wordt weerkaatst. Uit de richting van de echo's en uit de tijd die verloopt tussen het uitzenden van het signaal en de ontvangst van de echo's wordt de positie van het neerslaggebied bepaald. Uit de sterkte van het ontvangen echo signaal wordt de neerslagintensiteit berekend.

Wat betekenen de kleuren?

De kleuren staan voor de intensiteit van de neerslag. Wit geeft maar een licht neerslagsignaal, slechts een paar 0.1 mm per uur of minder. Hoe blauwer de kleur des te intensiever de neerslag. Donkerblauw geeft 5 tot 10 mm. De kleur rood brengt al gauw tientallen mm, terwijl bij de kleur rosé u al mag uitgaan van een zeer zware bui of zelfs van een wolkbreuk compleet met hagel.


Weerradar_kleur.gif

Verschil tussen een bui en neerslag

Het inschatten van de neerslag op een bepaalde plek gaat gemakkelijker als het om een neerslaggebied gaat dat bij een front behoort. Losse buien daarentegen lossen sneller op en ontstaan spontaan weer op andere plekken zodat het inschatten van de trekrichting van buien dikwijls heel lastig is. Je kan dus altijd tegen een buitje aanlopen.

Tips

  • Via buienradar.nl kan je ook de actuele stand op je mobiel bekijken, zie http://pda.buienradar.nl/

Links

  • www.buienradar.nl
  • www.weeronline.nl
  • www.knmi.nl