Wat is een creditcard
Wat is een creditcard
Een creditcard, ook kredietkaart genoemd, is een officieel erkend betaalmiddel. Een betaalkaart dus. Je krijgt ze bij je bank en bij creditcard verleners. Creditcards zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse betaalverkeer. Verder in dit artikel zal het meest gangbare creditcard worden gebruikt in plaats van kredietkaart.
Hoe werkt het?
- Wanneer je ergens wil betalen met je creditcard, bijvoorbeeld in een winkel of restaurant, zet je eenvoudigweg je handtekening onder het kasticket. Het is ook mogelijk dat je je creditcard in een soort terminal moet steken en je persoonlijke code moet ingeven (oud systeem, soms nog in België) of dat de terminal automatisch je betaling bevestigt zonder dat om je code wordt gevraagd. Vraag altijd om je afgetekend kasticket mocht men je dat niet spontaan overhandigen, hetgeen meestal echter wel het geval is.
- Met een creditcard kun je ook geld opnemen aan bankterminals of in wisselkantoren en aan bankloketten in het buitenland. Zulke contante geldopnames zijn echter duur en bijgevolg te vermijden!
- Op het einde van de maand krijg je een uitgavenstaat. Deze vermeldt alle aankopen en betalingen die je in de voorbije maand met je kredietkaart hebt uitgevoerd. Het is raadzaam het bedrag van je uitgavenstaat per domiciliëring te betalen. Zo vermijd je dat je de betaling vergeet en nalatigheidsinteresten verschuldigd zijn.
- Wanneer je een creditcard aanschaft, word je automatisch geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).
Krijg ik zo maar een creditcard? Nee
- Je moet meerderjarig zijn én
- voldoende kredietwaardig zijn.
Voordelen
- De betaling vindt pas achteraf plaats. Dat maakt een creditcard zo gebruiksvriendelijk: je betaalt pas de maand erna. Eigenlijk 'leen' je gratis dus een maand lang geld van je bank of de uitgever van de kaart. Of nog anders gesteld: eigenlijk leen je via je creditcard tijdelijk geld want de creditcard schiet het aankoopbedrag voor en het wordt achteraf (begin volgende maand dus) pas afgeschreven van je rekening.
- Wereldwijd geaccepteerd: met je creditcard kun je overal ter wereld betalen.
- Met je creditcard kan je ook direct contant geld pinnen. Voor contant geldopnames worden wel kosten aangerekend en is dus eigenlijk niet aan te bevelen.
- Aankopen via creditcards zijn meestal verzekerd. Dit is vooral prettig bij online aankopen: als je iets online koopt en de internetverkoper (winkel, eBay) houdt zich niet aan de levering dan is het (vrij) eenvoudig om je geld terug te krijgen.
- Dit geldt ook als iemand de kaart of creditcardgegevens gestolen heeft.
- Voor betalingen buiten de eurozone geniet je gunstige wisselkoersen.
- Ook KAN er bij je creditcard een reisongevallenverzekering en/of annuleringsverzekering zitten. Vraag daarnaar.
Nadelen
Er zijn wel degelijk nadelen aan het gebruik van een creditcard:
- Heb je te veel uitgegeven met je kaart en je kan het bedrag na die maand niet (in één keer) afbetalen dan moet je rente gaan betalen op het nog uitstaande saldo. Hierin zit de winst voor de creditcardverstrekker: deze rente is relatief hoog omdat in deze rente de kosten zitten die je betaalt voor de grote flexibiliteit van je creditcard. Bijvoorbeeld: bij ING bedroeg deze rentevoet (in 2008) 13,49% op 1/5/08, bij Fortis 14,50%.
- Regelmatig zijn creditcards het onderwerp van fraude. Zelfs nu zijn er nog steeds eigenaars van creditcards die hun creditcard niet online durven gebruiken. Tegenwoordig is deze zorg niet meer nodig: risico’s op misbruik zijn bijna altijd afgedekt door verzekeringsmaatschappijen.
Soorten creditcards
1. De gewone kredietkaart: handig!
- Een gewone kredietkaart geeft je per maand gratis betalingsuitstel tot een bepaald bedrag. Hoe groot dit bedrag is, hangt af van je persoonlijke wens, je financiële situatie en het kaarttype.
- Je kan vragen om in bepaalde omstandigheden je limiet gedurende een bepaalde periode te verhogen. Bijvoorbeeld als je met vakantie gaat.
2. De kredietkaart met flexibele terugbetaling:duur!
Deze kaartvorm biedt je dezelfde mogelijkheden als een gewone kredietkaart maar met flexibele terugbetaling heb je een krediet waarover je vrij kunt beschikken. Je vult het uitstaande bedrag aan naargelang het je uitkomt. Je moet wel iedere maand een minimum van je opgebruikte krediet betalen. Maar voor het overige kies je zelf hoeveel en wanneer je terugbetaalt. Meestal ligt het maximumbedrag van een kaart met flexibele terugbetaling hoger dan het bedrag dat je bij een klassieke kredietkaart kan spenderen. Hou er wel rekening mee dat je bij deze kaart rente op het opgebruikte (=openstaande) bedrag moet betalen.
3. De winkelpas: verleidelijk!
Ook supermarkten, postorderbedrijven, electrozaken en dergelijke geven je de mogelijkheid om op krediet te kopen. Vrijwel altijd gaat het daarbij om een doorlopend krediet, te vergelijken met de kredietkaart met flexibele terugbetaling.
Voor alle duidelijkheid: met winkelpas wordt niet de betaalkaart van sommige winkelketens bedoeld. Deze laatste is vergelijkbaar met een normale bankkaart: het bedrag van je aankopen gaat meteen van je bankrekening.
!
4. Voorbetaalde kredietkaarten: geen verrassingen!
Deze kaarten zijn vergelijkbaar met gewone kredietkaarten, maar er is wel één wezenlijk verschil: je moet er eerst geld op storten vooraleer je dit geld daadwerkelijk kan uitgeven. Voordeel van dergelijke kaart is dat je nooit in het rood kan gaan. In die optiek is ze zelfs schuldenveiliger dan een gewone bankkaart.
Vergelijken
Vergelijken loont de moeite. De grootte van je krediet, de toegelaten frequentie en het maximumbedrag van de geldafhalingen kunnen, net als de vergoedingen in het kader van de reisongevallenverzekering, verschillen naargelang de kaart waarvoor je kiest.
Wat kost de service?
Je moet met twee soorten kosten rekening houden:
1. De jaarlijkse kosten voor het bezit van een creditcard hangt af van vier factoren:
- het type kaart waarvoor je kiest;
- het type rekening waaraan je kaart is gekoppeld;
- het aantal kaarten dat aan je rekening is gekoppeld;
- de bank of financiële instelling waarbij je een kredietkaart neemt.
2. Bijkomende variabele kosten:
- voor contant geldopnames in binnen- en buitenland betaal je kosten;
- voor betalingen en geldopnames buiten de eurozone betaal je een wisselmarge;
- als je je saldo niet binnen de gestelde termijn betaalt, ben je (niet zo geringe) interesten verschuldigd.
Tips
- Advies: als je voor een langere tijd geld wilt lenen, kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
- Als je je moeilijk aan een huishoudbudget kunt houden, kun je door te veel je kredietkaart te gebruiken heel snel in de problemen komen.
Lees ook: Andere methoden dan een creditcard
Denk eraan: geld lenen kost geld! , ,