Wat is een digitale erfenis

Inleiding

Elke dag laten we onze sporen na op het internet. Dankzij sociale netwerken, online betalingen en e-mail accounts beschikken we over een tweede virtuele persoonlijkheid. Maar wat gebeurt er met je online gegevens, opbrengsten of foto's wanneer je er niet meer bent. Net zoals bij een sterfgeval in het echte leven moet je ook nadenken over je virtuele nalatenschap. Een virtuele erfenis kan een oplossing bieden.

Virtuele erfenis

Ons digitale leven breidt alsmaar uit. Voor al onze online gegevens zoals e-mail en bankrekeningen beschikken we over beveiliging in de vorm van paswoorden. Anders zou alle informatie zomaar beschikbaar zijn voor iedereen. Maar bij een sterfgeval beschikken de nabestaanden natuurlijk niet over die paswoorden. En die zijn toch wel nodig om sommige zaken in orde te krijgen.

Denk bv. maar aan een gewoon e-mail account. Om je mailbox af te sluiten als je nog leeft is er geen probleem. Maar voor een overleden familielid moet je al een overlijdensakte voorleggen en een bewijs dat je de uitvoerder van het testament bent. Doe je dit niet dan blijft je account volstromen met mails. Het kan zeer vervelend zijn voor nabestaanden als ze telkens een reply krijgen van een overvolle mailbox van een overleden familielid of kennis.

Ook bij sociale netwerken werkt men volgens dezelfde procedure. Het profiel van de overledene blijft langer bestaan dan hijzelf. Het systeem houdt ook automatisch contact met uw vrienden en verstuurt verder mails en uitnodigingen. Het kan voor vrienden en familie die achterblijven emotioneel zwaar zijn, om telkens opnieuw berichtjes te krijgen van een gestorven dierbare. Ook de gevoelswaarde van e-mails en online foto's kan groot zijn.

Ten slotte zijn er ook problemen met online bankrekeningen die kunnen geblokkeerd worden. Zeker dit deel van ons online bestaan is extra beveiligd.

Oplossing

Dit is duidelijk een gat in de markt en sommige bedrijven hebben er een oplossing voor gezocht. Het nieuwe concept noemt men een digitale testamentkluis. Het werkt eigenlijk volgens het principe van een gewoon testament maar dan online. Je slaat alle noodzakelijke documenten en informatie op die over je nalatenschap gaan. Wanneer je komt te overlijden, wordt er een mail gestuurd naar de personen die je toegang verleent tot deze virtuele kluis. Indien gewenst kan je dit ook laten doen door middel van een videoboodschap of een brief.

Je kan je digitale kluis vullen met alle bestanden die nodig zijn om je erfenis af te handelen. Je bankgegevens, levensverzekering, wachtwoorden, testament, en andere administratieve documenten worden opgeslagen op een beveiligde server. Ook emotionele bestanden zoals brieven of foto's kan je laten opslaan.

Digitale kluis

Met het digitale systeem kunnen in principe geen belangrijke documenten meer verloren gaan. De nodige informatie is onmiddellijk beschikbaar voor de nabestaanden en er is weinig ruimte voor discussie zoals bij het ontbreken van een testament. Je zorgt er zelf op voorhand voor dat de juiste gegevens bij de juiste personen terecht komen. De kostprijs varieert naar gelang de hoeveelheid opgeslagen bestanden. Voor een levenslange zekerheid betaal je doorgaans 200 à 300 euro.

Conclusie

Digitale erfenissen en uitvaartverzekeringen zijn aan een opmars bezig. Maar er rust nog altijd een zeker taboe op het thema, mensen zijn nu eenmaal niet graag met hun overlijden bezig. Let ook op met welke firma je in zee gaat en lees goed de algemene voorwaarden in geval van een faillisement van het bedrijf.

In Nederland biedt ziggur deze service reeds aan.

Lees ook eens dit artikel van Normyo om meer te weten te komen over het administratieve spinnenweb waarin we ons bevinden.