Wat is een erectiestoornis

Inleiding

Een erectiestoornis komt niet alleen bij mannen op leeftijd voor. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Hoe krijg je hier last van en wat kun je er aan doen? Er zijn verschillende oplossingen of manieren om een erectiestoornis te voorkomen. Liever krijg je er gewoon niet mee te maken! Maakt het alleen maar lastig, toch?

Wat is een erectiestoornis?

Wanneer een man zijn penis niet stijf kan krijgen of houden spreek je van een erectiestoornis. Je kunt pas spreken van een erectiestoornis wanneer een man er regelmatig last van heeft. Maar wat is nou vaak? Voor de ene man is dit 1x per week voor de ander 1x per maand. Artsen spreken meestal van een erectie stoornis als het 1 op de 4 a 5 keer niet lukt om de penis stijf te krijgen of te houden. Wanneer het je slechts 1x is overkomen, kun je dus niet spreken van een erectiestoornis. Waarschijnlijk was het dan gewoon je dag niet of was je erg moe.

Wie krijgen er last van?

In principe kan elk persoon van het mannelijk geslacht te maken krijgen met een erectiestoornis. Toch ziet men dat het vaker voorkomt bij mannen tussen de 40 en 100. Bijna 18% van de mannen boven de 40 heeft wel eens te maken gehad met een erectiestoornis. Vaak is de periode dat men hier last van heeft gehad vaak kort. Denk aan 2 of 3 maanden.

Oorzaken erectiestoornis

Er zijn veel aanwijsbare oorzaken maar soms kan er ook niets aan te wijzen zijn. Stress of een depressie zorgt vaak voor erectiestoornissen. Het lichaam is dan erg gespannen en moe. Ook het hebben van 'weinig zelfvertrouwen' of 'spijt' kan ervoor zorgen dat er erectieproblemen ontstaan. Naast de psychologische oorzaken kan er ook sprake zijn van een lichamelijke oorzaak. Wanneer de man erg ongezond leeft of onder invloed is van alcohol of drugs kan dit ook de boosdoener zijn.

Behandeling

Men kent drie methodes om erectiestoornissen te behandelen. Bij psychologische oorzaken kan je behandeling door een therapeut of psycholoog worden aangeraden. Naast deze behandeling kunnen er ook medicijnen worden voorgeschreven. Denk hierbij aan de viagra pil. Naast medicijnen en psychologische ondersteuning kan je ook te werk gaan met hulpmiddelen. Er zijn verschillende hulpstukken te verkrijgen. Er is een medische vacuümpomp, een penisring of een prothese te gebruiken.

Samen met je (huis-)arts bespreek je voor welke behandeling je in aanmerking komt!