Wat is een pareto analyse
Pareto een besluitvorming techniek
Pareto Analysis is een techniek die wordt gebruikt voor zakelijke besluitvorming op basis van de 80/20 regel. Het is een besluitvormingstechniek die een beperkt aantal inputfactoren statistisch scheidt om de uitkomst te hebben, hetzij wenselijk of ongewenst. Pareto-analyse is gebaseerd op het idee dat 80% van het voordeel van een project kan worden bereikt door 20% van het werk te doen of 80% van de problemen wordt bij 20% van de oorzaken getraceerd.
De ontdekking van Vilfredo Pareto
In 1906 ontdekte de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto dat 80% van het land in Italië slechts 20% van de mensen het land bezat. Hij verlengde dit onderzoek en ontdekte dat de onevenredige rijkdomsverdeling ook in heel Europa hetzelfde was. De 80/20-regel is formeel gedefinieerd als de regel dat de top 20% van de bevolking van een land op ongeveer 80% van de rijkdom of het totale inkomen van het land verantwoordelijk is.
Juran breidde het principe van Pareto uit
Joseph Juran, een Roemeens-Amerikaanse theorist, viel 40 jaar na het publiceren op Pareto's onderzoekswerk en noemde de 80/20-regel Pareto's Principe of Unequal Distribution. Juran breidde het principe van Pareto uit in zakelijke situaties om te begrijpen of de regel zou kunnen worden toegepast op problemen die door bedrijven worden geconfronteerd. Hij constateerde dat bij de afdeling kwaliteitscontrole de meeste productiefouten voortvloeiden uit een klein percentage van de oorzaken van alle gebreken, een fenomeen dat hij beschreef als het weinige ‘paar’ en de triviale ‘veel’. In navolging van Pareto en Juran, het Britse NHS Instituut voor Innovatie en Verbetering, aanvaarde het principe op voorwaarde dat 80% van de innovaties afkomstig is van 20% van het personeel; 80% van de besluiten in vergaderingen komt uit 20% van de vergaderingstijd; 80% van je succes komt uit 20% van je inspanningen; 80% van de klachten die je maakt zijn van 20% van uw diensten; enz.
Pareto Analysis in dienst van zakelijke managers in alle industrieën
Vandaag de dag is Pareto Analysis in dienst van zakelijke managers in alle industrieën, die proberen te bepalen welke factoren de meeste problemen in hun afdelingen, organisaties of sectoren veroorzaken. Om deze problemen te identificeren is een goede benadering van het uitvoeren van een statistische techniek, zoals een oorzaak en effectanalyse, om een lijst te maken van mogelijke problemen en de uitkomsten van deze problemen. Naar aanleiding van de informatie die uit de oorzaak en effectanalyse wordt verstrekt, kan de 80/20 analyse toegepast worden.
80/20 regelvoorbeelden
Met behulp van de 80/20-regel kunnen de problemen worden gesorteerd op basis van de gevolgen van winsten, klantenklachten, technische problemen, productafwijkingen of vertragingen en achterstanden tegen gemiste deadlines. Elk van deze problemen krijgt een rating op basis van het aantal verkochte en of verloren tijd, of het aantal ontvangen klachten. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan een recent hoog niveau van productrendement ontdekken van zijn online retail kledingplatform. Aangezien dit nummer boven een bepaalde drempel ligt, voert het team wat onderzoek uit om de oorzaken op te sporen. De belangrijkste oorzaak lijkt een technische fout op de site te zijn die de door de online shoppers geselecteerde kledinggrootte in de afdelingen verkeerd communiceert. In combinatie met de slechte klantenservaring, kiezen klanten om terugbetaling te ontvangen in plaats van een uitwisseling. Aangezien dit vertaalt met de inkomsten voor het bedrijf, zullen de analisten de volgende problemen scoren op basis van het niveau van omzetverlies dat wordt toegeschreven aan elk: technisch probleem, slechte klantenservice en verloren klanten op de lange termijn.
Grafiek verstrekte informatie
Een Pareto grafiek zal worden gebruikt om de Pareto-analyse af te sluiten om het probleem van het bedrijf te identificeren. De grafiek kan het geregistreerde probleem hebben "hoog rendement van zijn online portaal." De lijst van de oorzaken wordt weergegeven op de grafiek met een cijfer of score naast elke oorzaak. Bijvoorbeeld, de technische storing, op een schaal van 1 tot 10, krijgt een 10 en wordt geïdentificeerd als de oorzaak van het probleem en de belangrijkste factor van de verloren inkomsten. De slechte klantenservice die door de shoppers wordt ervaren, kan worden toegeschreven aan het feit dat de klantenvertegenwoordigers alleen de verkeerde informatie hadden die aan hen is meegedeeld als gevolg van de storing. Daarom, terwijl een klant erop aandringt dat hij een L-shirt heeft gekocht, kan de agent er zeker van zijn dat het een bestelformaat S was die besteld werd, wat leidde tot ontevredenheid en frustratie van de klant. Gezien deze analyse kan de klantenservicefactor 5 gewaardeerd worden in de hoop dat, zodra de oplossing is opgelost, de informatie die naar de reps stroomt, in overeenstemming zijn met de feedback van de klanten. De verloren inkomsten die worden veroorzaakt door niet alleen klanten op de korte termijn te verliezen, maar zelfs nadat de fout is opgelost, kan leiden tot een score van 8 voor deze categorie op de Pareto-grafiek. Met behulp van de scores op de grafiek worden groepen met de hoogste scores de hoogste prioriteit gegeven, terwijl de laagste prioriteit wordt gestempeld op de categorieën met de laagste scores.
Uit voeren van de verstrekte informatie
Het uitvoeren van alle door de grafiek verstrekte informatie is belangrijk om te begrijpen dat de Pareto analyse geen oplossingen biedt voor problemen, maar alleen goed is om bedrijven te helpen met de weinige belangrijke oorzaken van de meerderheid om hun problemen te identificeren. Zodra de oorzaken zijn geïdentificeerd, kan het bedrijf strategieën en plannen opstellen om de problemen aan te pakken. Er wordt aangenomen dat bij Pareto Analysis 20% van de problemen die opgelost zijn, de bedrijfsresultaten met 80% kunnen verbeteren. Met behulp van het online-winkel voorbeeld hierboven, om haar verloren klanten terug te winnen en omzet te vergroten, kan het bedrijf eigenlijk beslissen om een aantrekkelijke verkoopscampagne op zijn kleding op te zetten om het vertrouwen en de portemonnee van haar klanten te winnen.
Tot slot: Besluitvorming
In de éénvoudigste termen zal Pareto analyse typisch aantonen dat een onevenredige verbetering kan worden bereikt door verschillende oorzaken van een probleem te rangschikken en door te concentreren op die oplossingen of items met de grootste impact. De basisprincipe is dat niet alle inputs dezelfde of zelfs evenredige impact hebben op een gegeven output. Dit soort besluitvorming kan op veel gebieden van inspanning, van overheidsbeleid tot individuele zakelijke beslissingen worden gebruikt.