Wat is een passiefhuis
Een passiefhuis is een zéér energiezuinige woning. Een passiefhuis verbruikt minder dan 15 kWh/m² bruto per jaar voor ruimteverwarming. Door het verminderen van het warmteverlies en het maximaliseren van de warmtewinst kan dit bereikt worden. Het verbruik van woningen gebouwd in 1960 is ongeveer 200 kWh/m² bruto per jaar. Door betere isolatie is het energieverbruik bij nieuwbouw al teruggebracht tot 100 kWh/m² bruto per jaar. Bij een energiearme woning wordt 75 kWh/m² bruto per jaar bereikt. De meest energiezuinige vorm is een 'energie plus' woning. Hiermee wordt bij bewoning meer energie opgewekt dan verbruikt.
Hoe een passiefhuis bouwen
Warmte uit een huis kan nauwelijks weg door een goed georiënteerd huis naar de zon, uitgevoerd met zeer goede isolatie en kierdichting uit een passiefhuis. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten voor bijna alle benodigde warmte. Door de kleine hoeveelheid verwarming die dan nog nodig is, is een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. Door een gebalanceerd ventilatiesysteem wordt de lucht op de juiste manier aangevoerd.
Elk passiefhuis draagt op deze manier eenvoudig bij aan een opmerkelijke milieubesparing, zonder op comfort of andere aspecten in te leveren; door de afwezigheid van koudestraling als gevolg van een uitstekende isolatie van de schil in combinatie met een voortreffelijke kierdichting en koudebrugvrije detaillering, gebruik van zonlicht als belangrijkste verwarmings- en verlichtingsbron en een voortdurende toevoer van verse en schone ventilatielucht, ontstaat een gezonder en aangenaam binnenklimaat. Al deze ontwerptechnische, bouwkundige en installatie technische maatregelen zijn onderdeel van de passiefhuistechnologie die gebaseerd is op specifieke kennisontwikkeling in het buitenland.
Verminderen van warmteverlies
Luchtdichtheid van het gebouw
Dit betekent: geen koudebruggen; alle gaten en kieren opvullen met bijvoorbeeld PUR of iets soortegelijks.
Geventileerde lucht terug het huis in via ventilatiesysteem
Hierdoor wordt de warme lucht uit het huis in het ventilatiesysteem gezogen en kan het vervolgens gebruikt worden voor verwarming in het huis.
Gebruiken van energiezuinige apparatuur
Belangrijk bij het besparen op je energierekening. Check het energieverbruik van de apparatuur voordat je het aanschaft.
Ver-doorgevoerde warmte-isolatie
Dit betekent: zeer goede muurisolatie (vaak zo'n 35 centimeter isolatie, en dan PIR (PolyIsocyanuRaat -isolatie het liefst), voor andere materialen zoals steenwol of glaswol is meer dan 40 centimeter isolatie nodig). Totale dikte van de muren wordt dan 60-70 centimeter. Vloer- en dakisolatie zijn hierbij ook zeer belangrijk: beide minimaal 40 centimeter aan isolatie (steenwol, glaswol of iets soortgelijks) waardoor de totale dikte van het dak ongeveer 1 meter is en van de vloer ongeveer 60 centimeter is.
Gebruik van dubbel glas
HR++ glazen zijn wat duurder maar erg energiezuinig. Een goede kozijn-isolatie in combinatie met HR++ glas is onmisbaar (bijvoorbeeld 5 kamer kunststof kozijnen).
Toepassen Duurzame Energie in gebouw
Als door het verminderen van warmteverlies via bovenstaande kopjes het bruto energieverbruik niet bereikt is, is het toepassen van duurzame energie een must. Vooral zonnecollectoren op het gebouw zorgen voor meer inkomende energie.
Links