Wat is lens implantatie
Inleiding
Veel mensen die een bril of contactlenzen hebben vinden dit niet optimaal. Het is vervelend om op te moeten staan in een wazige wereld. Met sporten zit de bril altijd in de weg en waait het een beetje, dan heb je grote kans dat er van alles in je ogen waait waardoor je lens gaat irriteren. Om het nog meer niet te hebben over kapotte glazen en gescheurde lenzen. Gelukkig wordt de techniek van de brilvervangende chirurgie steeds verder ontwikkeld. Een vorm hiervan is lens implantatie. Even kort gezegd wordt er als het ware een lens op je ooglens geimplanteerd zodat je weer scherp kan zien! Wat is lens implantatie en wat moet je er allemaal over weten?
Wat is lens implantatie
Bij lens implantatie wordt een kunstlens in het oog aangebracht. Deze lens wordt voor de eigen ooglens aangebracht. Zo wordt het slechte zicht van je eigen ooglens gecorrigeerd. Bij een lens implantatie wordt de kunstlens met twee klipjes aan de iris vast gemaakt. De iris is het gekleurde gedeelte van het oog. De lens zit precies voor de pupilopening en hij zal ook altijd op zijn plek blijven zitten. In principe is lens implantatie permanent. De kunstlens hoeft niet na bijvoorbeeld zoveel jaar vervangen te worden. Maar de kunstlens kan wel worden verwijderd op eigen verzoek, mocht dat noodzakelijk zijn.
Voor wie is lens implantatie
Lens implantatie is in principe geschikt voor het grootste gedeelte van de mensen die een bril of lenzen nodig heeft. Van tevoren krijg je een uitgebreide test om te kijken of je oog geschikt is voor lens implantatie. Voor mensen bij wie oog laseren niet mogelijk is, kan lens implantie uitkomst bieden. Bij welke sterktes is lens implantatie mogelijk?
Oog afwijking | Sterkte |
Bijziend | - 2.00 tot - 24.00 D |
Verziend | + 2.00 tot + 12.00 D |
Cilinder sterkte | 2 tot 7 D |
Voor wie is lens implantatie niet geschikt
Lens implantatie is voor de meeste mensen geschikt, maar er zijn een paar gevallen waarbij lens implantatie af geraden wordt.
- Mensen onder de 18 en boven de 60 jaar
- Gezondheid en oogsterkte de afgelopen twee jaar onstabiel.
- Mensen met staar
- Suikerziekte.
- Netvliesafwijking
- Hoornvliesaandoening.
Risico's van lens implantatie
Iedere medische ingreep kent een risico. Bij lens implantatie is de kans erg klein dat er iets misgaat. Bij minder dan één procent gaat er iets mis. Van tevoren krijg je een uitgebreid vooronderzoek. Als er ook maar iets van risico dat het niet goed gaat wordt ontdekt, dan word je al afgekeurd voor lens implantatie. Verder word je voor, tijdens en na de ingreep goed en zorgvuldig in de gaten gehouden om de kans op risico's minimaal te maken. Enkele mensen hebben na de ingreep last van zogehete neveneffecten. Over het algemeen verdwijnen deze klachten als het oog genezen is.
Neveneffecten.
- Het gevoel alsof er iets in je oog zit.
- Schitteringen en lichtkringen zien.
Eventuele risico's en complicaties lens implantatie
- Over of ondercorrectie van de refractie afwijking.
- Tijdelijk een verhoogde oogdruk.
- Beschadigingen in het oog.
- Infectie.
- Bloed.
- Pijn
Hoe lang duurt de ingreep
Bij lens implantatie wordt één oog per keer behandeld. De ingreep zelf duurt vaak niet langer dan 15 minuten. Daarna wordt je oog afgedekt met een oogkapje. De dag daarna mag het oogkapje er af en als alles goed gaat is het andere oog aan de beurt. In principe stelt lens implantatie niet heel veel voor. Het is zo gebeurd en over het algemeen is het pijnloos. Vaak ben je na een paar dagen alweer hersteld. Er wordt wel aangeraden om:
- De eerste maand oogdruppels te gebruiken.
- De eerste week met een oogkapje te slapen
Prijs lens implantatie
Lens implantatie is een stuk duurder dan oog laseren. Je bent al gauw minimaal 2500 euro per oog kwijt. De prijzen voor lens implantatie liggen ver uit elkaar. De ene kliniek rekent 2500 euro, maar een andere kliniek kan 4000 euro rekenen. Of lens implantatie (gedeeltelijk) vergoedt wordt ligt helemaal aan de zorgverzekering die je hebt.
Conclusie
Lens implantatie is ideaal voor mensen die graag zonder bril en lenzen weer goed willen kunnen zien. Zeker voor de groep mensen voor wie oog laseren geen optie is. Denk je over lens implantatie na, dan is het aan te raden om veel informatie in te winnen. Is jouw oog wel geschikt voor lens implantatie? Wat zijn de risico's? Je bent veel geld kwijt voor lens implantatie, maar je wilt natuurlijk ook dat het goed gebeurd. Stap niet zomaar de goedkoopste kliniek binnen, maar zoek een kliniek waar je een goed gevoel bij hebt en welke goede resultaten biedt.