Wat is stevia
Stevia als alternatief voor suiker en zoetstoffen
Steeds meer wordt er in het nieuws ruchtbaarheid gegeven aan de nadelige gevolgen van suiker. Overgewicht, diabetes, tandbederf en zelfs gedragsproblemen, worden gelinkd aan suiker. Op het moment lijkt het alsof kunstmatige zoetstoffen de uitkomst bieden. Ze hebben vaak een lage calorische waarde en daarom geschikt in een caloriebeperkt dieet, sommigen blijven stabiel tijdens koken en zijn daarmee ook geschikt voor algemener gebruik. Echter, steeds meer onderzoek toont aan dat ook zoetstoffen schadelijk kunnen zijn. Zo herkent het lichaam de zoetstoffen toch als calorisch zoet en gaat het lichaam toch in de weer om dit zoet net als suiker te behandelen. Ook zijn er een heel scala aan 'vage klachten' aan voornamelijk aspartaam, verbonden (www.aspartaam.nl). Al met al geen zuivere koffie!
Verantwoord zoeten
Vervolgens kom je dus voor het dilemma te staan, wat je dan wel zou kunnen gebruiken om je lekkere dingen verantwoord mee te zoeten. Nu is daar een fantastisch alternatief voor: Stevia. Hieronder een kleine beschrijving:
Stevia rebaudiana is een kleine, groene kruidachtige plant, waarvan de bladeren een zeer zoete, verfrissende smaak hebben. De verantwoordelijke stof hiervoor is Stevioside. Stevioside is 300 x zoeter dan suiker. De steviaplant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika het werd traditioneel gebruikt door de Braziliaanse Indianen. De kwalitatief beste stevia is dan ook afkomstig uit Brazilië. Stevia is zoet, maar is volledig natuurlijk en onschadelijk voor de gezondheid. Het bevat nauwelijks calorieën en tast de tanden niet aan. Bovendien bevat Stevia vitamine A en C, eiwitten, fosfor, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, rutine en kalium.
Stevia is te gebruiken om alle dranken en gerechten op smaak te brengen. Van Stevia is bekend dat het de groei en voortplanting van bacteriën en schimmels remt waaronder ook de bacteriën die tandbederf veroorzaken. Het gebruik ervan kan tevens problemen met de bloedspiegel (hyperglycaemie) en verzuringproblemen verminderen, omdat het niet zoals geraffineerde suiker calcium onttrekt aan de beenderen.
Wat kun je er mee?
Omdat stevioside stabiel blijft bij hoge verhitting en de variant stevia rebaudiana (stevioside) 300x zoeter is dan suiker, is dit een prima manier om bijvoorbeeld taart en koekjes mee te zoeten. Let wel op dat als je bijvoorbeeld een gewone cake maakt (200gr bloem, 200gr boter, 200gr suiker...) de suiker in dit geval naast de zoete smaak, ook voor substantie zorgt. Omdat je van Stevia maar echt heel weinig nodig hebt, zullen de standaard recepten dus kleiner uitvallen. Wanneer je op zoek gaat naar recepten met stevia op het internet, zul je een groot aanbod aantreffen.
De verhoudingen suiker ter opzichte van stevia zijn als volgt:
- 1kg suiker = 3,3gr stevioside
- 1 kop (ong. 225 gram)suiker = 1/4 theelepel
- 1 eetlepel suiker = 1 snufje
Ook is er vloeibare stevia te verkrijgen in handige doseerflesjes. Een twee tot vier druppels hiervan staat gelijk aan een theelepel suiker. Prima om dus de koffie mee te zoeten!
Zoetstof stevioside is veilig alternatief voor suiker
Er zijn verschillende studies waarin aangetoond wordt dat stevia volstrekt veilig is. Sterker, de voordelen van stevioside zijn talrijk: 100% natuurlijk, stabiel, bevat geen calorieën, reduceert tandbederf en het kan worden gebruikt door diabetici, fenylketonurie-patiënten (een stofwisselingsziekte die een streng dieet vereist; deze patiënten mogen bijvoorbeeld geen aspartaam - een kunstmatige zoetstof ter vervanging van suiker - gebruiken), mensen met overgewicht, en natuurlijk ook gewoon door iedereen die op de suikerinname wil letten. Hoge concentraties stevioside verlagen de bloeddruk bij hypertensie, terwijl de biochemische parameters van het bloed niet veranderen. Er werden nooit nadelige effecten waargenomen, en het nemen van stevioside had geen invloed op de mannelijke potentie. Ook bezitten hogere steviosideconcentraties mogelijkheden voor de behandeling van type 2 diabetes.
Helaas is stevia verwerkt in levensmiddelen nog altijd niet te verkrijgen. De EU laat stevia nog niet toe, omdat er volgens minister Klink in een interview van 17 augustus 2007, '..niet voldoende onderzoek gedaan was om aan te kunnen tonen dat deze producten geen gevaar voor de gezondheid van de mens opleveren.' (Het volledige interview is te vinden op http://www.minvws.nl/kamerstukken/vgp/2007/antwoorden-op-kamervragen-thieme-over-stevia-als-natuurlijk-zoetmiddel.asp) Ik moet hierbij benadrukken dat er legio studies zijn die wél aantonen dat stevia volledig veilig in gebruik is en zeer aan te raden is voor dagelijks gebruik.
Wel is stevia als zoetstof te verkrijgen. In zowel poedervorm als in vloeibare vorm. Omdat in de EU het inwendige gebruik van stevia vooralsnog verboden is (zie interview minister Klink), wordt er op de verpakkingen vermeldt dat het alleen voor uitwendig gebruik is. Let wel, stevioside is ook uitstekend te gebruiken tegen acne, jeuk, uitslag en ter voorkoming van tandbederf in de vorm van tandpasta. Het is aan ons zelf om te besluiten er lekkere koek mee te maken!==
Links
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Stevia
- http://www.aspartaam.nl/stevia/stevia.html