Wat is wegenbelasting
Wegenbelasting
Als je een auto rijdt, ontkom je er niet aan: de wegenbelasting. Tenzij je een oldtimer koopt. Of een Toyota Prius. Hoewel de naam het wel doet vermoeden maakt het voor de wegenbelasting niet uit of je een echte kilometervreter bent, of dat je auto de hele week onder de carport staat. De wegenbelasting is een vaste vergoeding voor het hebben van een auto. Daarom dekt de officiële naam van wegenbelasting de lading beter, want de wegenbelasting heet officieel motorrijtuigenbelasting.
Wegenbelasting berekenen
Hoe kan je berekenen hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor je auto? Als je het exact wilt weten: klik hier. Kort gezegd komt het erop neer dat hoeveel wegenbelasting je moet betalen afhangt van een aantal factoren:
- Het gewicht van je auto: Zwaardere auto's belasten de wegen meer en betalen dus ook meer.
- Brandstof: Rijdt je auto op LPG, bezine, of diesel?
- provincie waar je woont. Elke provincie heeft zijn eigen tarief. Zuid-Holland is de duurste provincie, in Overijssel betaal je relatief de minste wegenbelasting.
- hoe ga je de auto gebruiken: zakelijk of privé?
Bij de aanschaf van een auto is dit dus een factor om rekening mee te houden. De bepalende factor hierbij is het aantal kilometers dat je per jaar denkt te maken. Weegt de hogere wegenbelasting voor een dieselauto op tegen de lagere prijs aan de pomp? Op de site van de belastingdienst staat een goede rekenmodule om te berekenen hoeveel wegenbelasting je voor jouw auto moet betalen.
Wegenbelasting oldtimers
Is er een mogelijkheid om geen wegenbelasting te hoeven betalen? Jazeker, koop een oldtimer. Een beter excuus om eindelijk die klassieker aan te schaffen is er niet! Voor de wegenbelasting is een auto een oldtimer als deze ouder is dan 25 jaar. Vanaf dan is er geen wegenbelasting meer verschuldigd. Maar wat als je niet van sleutelen aan je oude auto houdt?
Geen wegenbelasting meer betalen?
Goed nieuws: ook voor nieuwe auto's heeft de overheid iets bedacht. Vanaf 1 januari 2010 is voor een aantal schone en zuinige auto's de wegenbelasting volledig afgeschaft! Hiermee wil de overheid de burger een handje helpen ook iets voor het milieu te doen. Lees hier welke auto's je wegenbelastingvrij kunt rijden.
Kilometerheffing
Hoewel per 1 januari 2010 de nieuwe regels van kracht zijn geworden, wordt er ook al lang gesproken over het volledig afschaffen van de wegenbelasting. Het idee hierbij is hetzelfde als ooit de bedoeling was bij de invoer van de wegenbelasting zoals we die nu kennen, namelijk alleen diegenen die gebruik maken van de wegen hoeven bij te dragen in het onderhoud en de aanleg van nieuwe wegen. Dit ging wel op in de tijd dat de wegenbelasting werd ingevoerd en er maar één auto in de straat stond. Tegenwoordig werkt dit niet meer zo. De kilometerheffing zou er weer voor moeten zorgen dat de weggebruikers weer evenredig bijdragen in de kosten, door een belasting te rekenen per gereden kilometer. Een ander argument van de overheid om de wegenbelasting te vervangen door een heffing per kilometer is de filedruk te verlagen. De gedachte is dat als een automobilist per gereden kilometer belast wordt, deze bewuster kiest wanneer hij de auto gebruikt.
Ben je op zoek naar een voordelige en zuinige auto? Kijk eens naar de Hyundai Blue, of de Volkswagen Polo.