Wat kan je doen met je spaarloon

Inleiding

Op 15 september wordt het spaarloon vrijgegeven. Je bent niet verplicht om het spaarloon op te nemen, maar het is wel slim om er over na te denken wat je er mee wilt gaan doen. Wil je het spaarloon laten staan of geef je het liever uit? Je kan er ook voor kiezen om het bedrag wel vrij te geven, maar bijvoorbeeld (een deel) op een andere spaarrekening te zetten. Je bent niet verplicht om gelijk 15 september die beslissing te maken. Je kan het spaarloon in principe vrij geven wanneer je wilt.

Het spaarloon laten staan

Wanneer je het geld van het spaarloon in principe niet nodig hebt, kan je het geld gewoon laten staan. Het bedrag dat op je spaarloon rekening staat, telt namelijk niet mee voor de belastingdienst. Je mag van de belastingdienst 20,661 euro sparen zonder dat je er belasting over betaalt. Heb je een fiscale partner dan bedraagt dit bedrag 41.322 euro. Wanneer je je spaarloon zou laten uitkeren en je komt bijvoorbeeld met je andere spaarrekeningen boven dit bedrag, dan kan je het beter laten staan, anders heb je geen fiscaal voordeel.

In principe geldt het aanbod om het spaarloon vrij te geven en op te nemen tot 1 januari 2011. Voor die datum moet je dus de keuze hebben gemaakt wat je met je spaarloon doet. Maar ze zijn er wel mee bezig dat je na die datum het geld van het spaarloon nog kan opnemen. Dit is nog even afwachten.

Het Spaarloon uitgeven

Er komt per persoon maximaal 2452 euro vrij plus de rente. Dit is een leuk bedrag. Het spaarloon wordt vrijgegeven met als doel dat het wordt uitgegeven om de economie weer een beetje op te peppen. Je kan er dus voor kiezen om het spaarloon vrij te geven en te kopen wat je wilt. Misschien heb je in huis wel nieuwe dingen nodig, zoals een nieuwe tv of huishoudelijke apparaten. Of wil je iets in huis laten opknappen. Of wie weet ga je van het geld lekker op vakantie, omdat je het toch als een extraatje ziet. Heb je het geld nodig of wil je het gewoon (voor een deel) uit geven, dan kan je het spaarloon opnemen. Je hoeft het geld natuurlijk niet op te maken. Je kan er ook voor kiezen om een deel uit te geven en de rest op een spaarrekening te zetten.

Het spaarloon op een spaarrekening zetten

Je kan er ook voor kiezen om het spaarloon wel vrij te geven, maar op een andere spaarrekening te zetten. Je hebt dan het voordeel dat je er altijd makkelijk bij kan. Ook kan je als je een goede spaarrekening uit zoekt een hogere spaarrente krijgen dan wanneer je het geld op de spaarloon rekening zou laten staan. De rente die je op je spaarloon rekening krijgt is over het algemeen niet zo hoog, dus het moet niet moeilijk zijn om een goede spaarrekening te vinden zodat je meer rente kan ontvangen. Wanneer je het geld van de spaarloon rekening op een andere spaarrekening wilt zetten, is het wijs om even na te kijken of je in het belastingvrije gedeelte blijft.