Wat te doen met een bevroren regenpijp

Een bevroren regenpijp

Afb.1. Regenpijpen kunnen bevriezen in de winter!


Afgelopen winters waren behoorlijk streng en brachten allerlei winterse ongemakken met zich mee. Bevroren regenpijpen zijn zo'n winters ongemak (afb.1).

Hoe kun je een bevroren regenpijp voorkomen en wat moet je doen als de regenpijp eenmaal bevroren is?

Hoe ontstaat een bevroren regenpijp?

Voor een bevroren regenpijp heb je een behoorlijk lange koude periode nodig. Je regenpijp bevriest niet met een nachtje vorst.

Eén van de oorzaken van een bevroren regenpijp is het ontstaan van smeltwater. Dit kan komen door sneeuw op het dak, wat smelt doordat de verwarming aanstaat of dat overdag een beetje smelt.

Dit smeltwater drupt vervolgens langzaam de regenpijp in, waar het gaat opvriezen. Dit wordt steeds een dikker laagje. Overdag dooit de sneeuw weer wat meer, maar het smeltwater is niet warm genoeg om de regenpijp te laten ontdooien. 's Nachts vriest het smeltwater weer op, net zo lang tot er een ijsklont in de pijp vast zit.

Volgend smeltwater kan niet meer weg door de ijsklont, waardoor er een soort plas in de dakgoot ontstaat.

Gevolgen van een bevroren regenpijp

Een bevroren regenpijp heeft op zich geen gevolgen als er geen smeltwater meer bijkomt. Je kunt in dat geval wachten tot een intredende dooi. Helaas is dit vaak niet het geval.

Afb.2. Ijspegels kunnen veel schade veroorzaken!

Vaak valt er wel sneeuw of heb je te maken met smeltwater.

Smeltwater dat niet weg kan lopen via de regenpijp, zoekt een weg naar beneden. Bijvoorbeeld via de buitenkant van de regenpijp, waardoor deze van buiten ook bevriest. Ook kan het smeltwater via de muur naar beneden lopen of zorgen voor ernstige lekkages in huis.

Een ander gevolg kan zijn dat er heel veel smeltwater in de dakgoot komt te liggen. Het gevaar hiervan is, dat de dakgoot het begeeft onder het gewicht van het ijs.

Een ander gevolg is dat vallende ijsblokken of afbrekende ijspegels (afb. 2) wel eens toevallige voorbijgangers raken. Met alle gevolgen van dien.

Wat te doen als de regenpijp bevroren is?

Een aantal van onderstaande tips zijn toe te passen, al is er wel enige voorzichtigheid geboden.

  • Bij enkele ijspegels, dus geen ijsklont kun je voorzichtig de regenpijp verwarmen met een fohn, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. Door de warmte van de fohn ontstaat elders smeltwater, wat weer opnieuw vast zal vriezen.
  • Indien er ijs ligt in de dakgoot en je kunt erbij, dan eerst alle brokken ijs weghalen. Hak vervolgens het ijs rond de afvoer voorzichtig weg en giet warm water in de regenpijp tot deze weer door loopt.
Afb.3. Zout strooien kan helpen!
  • Heel voorzichtig het ijs aan de buitenkant van de regenpijp aftikken met een hamer. Ga hierbij voorzichtig en nauwkeurig te werk.
  • Een PVC pijp moet je met rust laten. PVC verliest bij koud weer zijn veerkracht en wordt keihard. Hier geldt; hoe ouder de pijp, hoe zwakker. Je slaat de regenpijp dan gemakkelijk kapot. Ook is PVC gevoelig voor UV-straling uit zonlicht en wordt hierdoor broos. Dit kun je zien aan de kleur van de pijp, de zonkant is lichter van kleur dan de schaduwkant.
  • Koop een halve kilo zout (afb.3) en strooi dit rondom de afvoer en in de regenpijp. Het nieuwe smelwater is dan in ieder geval zout en zal minder snel bevriezen. Het zout in de pijp (als dit nog mogelijk is) zal langzaam het ijs ontdooien zonder dat er gehamerd hoeft te worden op het broze kunststof.

Hoe voorkom je een bevroren regenpijp?

Het enige wat je kunt doen tegen bevroren regenpijpen is ze goed onderhouden.

Laat geen vuil in de dakgoten ophopen. Dit kan zorgen voor een opstopping waardoor regenwater of smeltwater minder snel weg kan lopen. Dit vergroot dan weer de kans op bevriezing.

Het onderhoud brengt dan wel enige kosten met zich mee. Het zal zeker niet meer zijn dan de kosten die je moet maken, als water zich een weg naar binnen zoekt en grote lekkages gaat veroorzaken binnenshuis!

Verder lezen

Heb je veel last van de kou en wil je graag warme thermokleding? Kijk dan eens hier verder!

Wil je meer weten over winterbanden? Lees hier vanaf wanneer winterbanden nuttig zijn.