Wat wil je weten over beeldschermen en oogklachten

Beeldschermen en oogklachten

We zitten tegenwoordig met zijn allen een paar uur per dag achter een computerscherm. Is dat schadelijk voor je ogen? Gemiddeld is deze evolutie nog maar een twintigtal jaren aan de orde. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet helemaal bekend. Je kunt wel jouw eigen ogen controleren. Schermogen wordt het fenomeen ook wel genoemd: een fantasie om je ziek te melden of werkelijkheid?

Oogklachten ja of nee

Laat ons beginnen met een geruststelling: oogspecialisten zijn inmiddels wel overtuigd van het feit dat beeldschermwerk wel oogklachten kunnen veroorzaken maar geen oogafwijkingen!

Welke zijn de klachten

  1. een gevoel van vermoeide ogen;
  2. brandende, prikkende ogen;
  3. wazig zien, vooral op het einde van de werkdag;
  4. hoofdpijn als gevolg van spanning en verkramping van de nekspieren.

Welke zijn de oorzaken

  1. slechte werkhouding;
  2. slecht leesbare tekst door spiegelingen/lichtinval op het scherm;
  3. te kleine letters;
  4. te groot contrast tussen beeldscherm en omgeving (bijvoorbeeld de omgeving is te licht en het beeldscherm is te donker of het beeldscherm is voor het raam geplaatst);
  5. spiegelingen via tafelbladen of wanden. De nieuwe LCD-schermen hebben doorgaans een betere beeldkwaliteit, zodat beeld rustiger is voor de ogen en hebben geen of minder last van spiegelingen.
  6. verschil in afstand tussen beeldscherm, document en toetsenbord waardoor de ogen voortdurend scherp moeten stellen;
  7. leeftijd! Gebruik je een leesbril dan kun je problemen krijgen bij het lezen van het beeldscherm omdat die op een grotere afstand staat dan de normale leesdocumenten. Vaak zal men bij dergelijke problemen de werkplek zo inrichten dat tekst en beeldscherm zich op eenzelfde afstand tot de ogen bevinden. Als een dergelijke opstelling niet te realiseren is kan men kiezen voor een beeldschermbril. Dit is een bril waarbij de leesafstand is afgestemd op de plaats van het beeldscherm. Gouden regel: een leesbril is geschikt voor het lezen op 30 tot 50 cm afstand! Een bril voor veraf is voor het zien op een afstand verder dan 70 cm. Een beeldscherm (15 to 17 inch) staat tussen de 50 en 70 cm. Wanneer men deze afstand niet meer met een bril voor veraf kan lezen, dan komt deze voor een beeldschermbril in aanmerking.

Tips om oogklachten te vermijden

  1. Voor het louter werken voor een beeldscherm is een laag verlichtingsniveau het beste.
  2. Moeten er documenten ingevoerd worden, dan kan men het beste met een bureaulamp bij verlichten.
  3. Probeer lichtcontrasten (invallend zonlicht, felle verlichting...) te beperken: uw ogen moeten zich dan steeds op een wisselende hoeveelheid licht instellen, hetgeen erg vermoeiend is.
  4. Controleer of het beeldscherm op de goede afstandstaat (tussen 50 en 70 cm),
  5. Vermijd spiegeling in het scherm: zonwering, lichtbronnen afschermen, beeldscherm parallel aan en liefst zover mogelijk vanaf het raam.
  6. Laat regelmatig uw ogen testen als u een bril draagt of boven de 40 jaar.
  7. In het algemeen leest een scherm met donkere letters tegen een lichte achtergrond (vergelijkbaar met het lezen vanaf papier) het gemakkelijkst.
  8. Plaats het scherm recht voor u (zodat u niet met een gedraaide rug hoeft te werken). Als u rechtop zit en recht voor u uitkijkt moet de bovenrand van het scherm op kijkhoogte zijn.

Laptop tips

Een laptop voldoet niet aan de ergonomische normen die aan beeldschermen gesteld worden. Voor het gebruik van een laptop zijn er drie specifieke risico's te noemen.

  1. Doordat het beeldscherm van een laptop vaak klein is en de lettertekens soms onscherp of te klein worden weergegeven (regel je trouwens zelf), is dit extra inspannend voor de ogen. Dit kan leiden tot klachten als vermoeide, branderige en pijnlijke ogen.
  2. Daarnaast is het toetsenbord compacter en wordt er weinig ruimte geboden om de handen en vingers goed te plaatsen.
  3. Tenslotte is het beeldscherm niet los te koppelen van het toetsenbord en staat het daardoor laag. Hierdoor moeten de nek en de rug ver gebogen worden. Ten opzichte van een beeldscherm en toetsenbord met normale afmetingen kunnen spier- en gewrichtsklachten versneld optreden door het onjuist gebruik van een laptop.

Zie ook: Wat wil je weten over beeldschermen en straling?

Shopping

Belgie

Laptop zelf:

NL: , ,

, (BE),