Wat wil je weten over de espresso hype
Espresso
Ga je tegenwoordig een koffietje drinken dan is het hoogst uitzonderlijk als je een gewone kop koffie bestelt. Nee, de dag van vandaag drink je espresso zus en zo want er zijn ook nog een hoop variaties in espresso. Dit bakje troost kost ook een paar centen dus je kan maar best weten wat je kan en mag verwachten. De ene espresso is immers de andere niet … en elke kelner weet bijlange na niet hoe hij zo'n speciaal brouwsel moet maken. Even koffiedik kijken dus…
Espresso en verschil met gewone koffie
Het prijsverschil zit hem heel zeker niet in de gebruikte koffiebonen: die zijn hetzelfde als van 'gewone, klassieke koffie' met dit verschil: espressobonen worden tijdens het productieproces langer gebrand en zijn dus donkerder. Daarna worden ze ook veel fijner gemalen dan klassieke gemalen koffie. Dat moet ook wel want het hete water (zo tussen 88 en 95°C) wordt onder hoge druk over de gemalen koffie geperst. Op die manier wordt de typische goudbruine schuimlaag verkregen. Het is deze schuimlaag die een goede kop espresso kenmerkt.
Test: suiker!?
Het is natuurlijk zonde van je (dure) kop expresso maar je kunt zelf testen of de schuimende laag goed is. Ben je een gebruiker van suiker dan zit je helemaal gebeiteld: strooi wat suiker op je espresso: als het goed is, drijft de suiker enige tijd op de schuimtoestand vooraleer naar beneden te zinken…
Piepkleine kopjes… minder voor meer geld!?
Je kiest er zelf voor uiteraard want espresso moet worden geserveerd in piepkleine kopjes met een hele dikke rand; dit laatste om de koffie langer warm te houden. Een standaard niemendalletje is ongeveer 2,5 tot 4 cl. klein en is goed voor 7 gram koffie. Je kunt natuurlijk ook een dubbele espresso bestellen!
Espresso weetje!
Eigenaardig genoeg: wil je expresso volgens de regels drinken dan moet je… slurpen zodat de koffie zich mengt met zuurstof hetgeen de smaak ten goede komt (overgewaaid uit de wijnproeverij?) en moet je espresso… in één keer opdrinken. Ik zie dat eerlijk gezegd niemand doen of uit onwetendheid of uit prijs bewustzijn…
Filmpje door de Consumentenbond
De familie Espresso heeft vele kinderen…
1. Zo is er de beroemde telg 'cappuccino': 1/3 espresso (150 ml), 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim. Het oog moet ook wat: bovenop het melkschuim strooi je nog een beetje cacaopoeder.
Tips:
- op een cappuccino hoort geen slagroom te zitten!
- wil je zelf een cappuccino maken, gebruik dan volle melk, liefst met een vetgehalte van 35%, dan krijg je een stevige, volle melkschuimlaag.
- minder bekend is de Franziskaner koffie: je neemt een heel klein beetje espresso en een meer dan gewone hoeveelheid melk!
- In plaats van cacaopoeder als versiersel kun je ook kaneel gebruiken. Uiteraard heeft dit invloed op de smaak dus niet zo maar serveren!
2. Een andere beroemdheid is de latté macchiato: dit is een dubbele espresso met daarop warme melk en afgewerkt met een kraag van melkschuim. Of anders geformuleerd: een kop warme melk met een beetje espresso en schuim. Het echte geheim van een goede latté macchiato zit in de details: de verschillende lagen die niet in elkaar mogen overlopen. Bij een perfecte bediening wordt dit opgediend in een hoog koffieglas.
Tips:
- experimenteer thuis met vanille toe te voegen. Bereid een half espressokopje, warm de 100 ml melk en wat vanillezaadjes op en zorg voor een beetje melkschuim. Giet vervolgens de melk in een glas en schenk er de nog hete espresso langs de zijkant van het glas bij. Dit zorgt voor de vorming van mooie laagjes!
- Franse versie: een eetlepel rietsuiker en een eetlepel cognac in het glas. Maak nu in datzelfde glas een traditionele latte macchiato en serveer met slagroom en een beetje cacaopoeder. Onderaan het glas zie je duidelijk het laagje met het rum/rietsuiker-mengsel.
3. Caffé macchiato:
is espresso met een paar scheutjes melk. Macchiato betekent letterlijk 'gevlekt'. Voor de rest zijn de ingrediënten (koffie, water, melk) hetzelfde als een klassieke cappuccino maar door de melktoevoeging smaakt de caffé macchiato voller en sterker. Wordt ook bij voorkeur geschonken in een 'koffieglas' in plaats van een kopje.
4. Caffé latte
De naam zegt het zelf: melk neemt een centrale plaats in bij deze koffie en deze variant is daarom te vergelijken met de koffie verkeerd, met dit verschil dat espresso wordt gebruikt in plaats van gewone koffie. De verhouding melk en koffie is 50/50. Giet warme melk in een hoog glas of een grote kop (mag zelfs licht opgeklopte melk zijn). Daarop giet je het kopje espresso leeg. Het verschil met een cappuccino merk je aan de hoeveelheid en de luchtigheid van de melk.
De Italiaanse les gaat nog verder…
► Caffé ristretto
Ben je na een vermoeiende dag shoppen toe aan een royale cafeïneshot probeer dan dit eens: nog een sterkere versie van de gewone espresso, alleen je krijgt nog minder: het kopje is nog maar 3 cl. groot maar de hoeveelheid gebruikte koffie is hetzelfde!
► Caffé doppio
Niets anders dan een dubbele espresso: tweemaal de hoeveelheid water én koffie.
► Caffé con panna
Is Espresso met slagroom. Een fantasietje van het huis dus want in principe drink je espresso zonder slagroom! Wil je zelf proberen: espresso in een kopje en hup met die slagroomspuit!
► Caffé lungo
Lijkt het meest op een gewone, klassieke kop koffie dus eigenlijk zijn geld niet echt waard: espresso waarbij meer heet water wordt gebruikt, slapper smaakt en wordt geserveerd in een normale, gewone kop.
► Caffé coretto
Een espresso met een paar scheutjes alcohol of likeur zoals Sambuca, Amaretto of Grappa. Bereid de espresso (klein glas), voeg er de likeur aan toe en werk het geheel af met een volle lepel schuim. Bij al deze 'koffie met melk'-varianten kan je ook zoete siropen toevoegen (vaak bij een echte barista). Kies best voor niet te veel siroop (1 cl) wegens te zoet. Populaire smaken zijn karamel, hazelnoot, kaneel, noten en vanille.
► Caffé freddo
IJskoffie! Heerlijk op warme dagen omdat het ijskoud geserveerd wordt. Caffé freddo maak je door een scheut espresso af te koelen door het te mixen met ijs, bijvoorbeeld in een cocktailshaker. Na het geheel te zeven, serveer je het drankje in een glas. Tip: Caffé freddo is verfrissend op een warme dag, maar ook het ideale afzakkertje na het eten.
Conclusie
Espresso varianten zijn er veel. Wellicht kun je alle varianten niet overal bestellen. Er komt ook steeds meer in het winkelschap om gezellig thuis een kop espresso in varianten aan het bezoek te schenken.