Wat wil je weten over woningruil

Inleiding

Het woord woningruil zegt het eigenlijk al. Bij woningruil ga je van woning ruilen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je wilt verhuizen en dus een andere woning wilt. Denk hierbij aan een andere baan of misschien gezinsuitbreiding. Woningruil geldt over het algemeen alleen voor huurhuizen. Bij koophuizen wordt het te ingewikkeld. Bij woningruil bied jij je eigen huurhuis aan om te ruilen tegen een ander huurhuis. Hiervan kunnen dus beide partijen beter worden. Er gelden wel wat regels aan woningruil, houd hier dus rekening mee. Waar moet je op letten als je van woning wilt ruilen? En welke regels gelden er bij woningruil?

Hoe werkt woningruil

Er kunnen veel redenen zijn waarom je een ander huis nodig hebt. Misschien krijg je wel een nieuwe baan en wil je graag dicht bij je werk wonen. Of misschien vind je je huidige huis wel te groot of te klein en zoek je liever een huis wat beter bij je past. Wanneer je wilt verhuizen kan dit bij huurhuizen erg lang duren. De gebruikelijke manier om een ander huurhuis te krijgen is door je in te schrijven of door bonnen te sturen. Vaak is er een enorme wachttijd bij huurhuizen. Ook kunnen er strenge regels gelden. Als je naar bijvoorbeeld een andere gemeente wilt verhuizen, dan kan het zijn dat ze als eis stellen dat je sociaal of economisch gebonden moet zijn.

Woningruil gaat een stuk sneller en makkelijker. Je ruilt jouw huurhuis in tegen die van een ander. Je gaat dus in elkaars woning wonen. Jij wilt je te grote woning misschien wel kwijt, terwijl een ander juist meer ruimte zoekt. Je helpt elkaar dan om van woning te ruilen. Mag woningruil zomaar of zijn er wel regels?

Regels voor woningruil

Woningruil mag niet zomaar, dit moet wel officieel gebeuren. Mensen met een huurhuis huren die meestal van een verhuurder. Wil je van woning ruilen, dan moet je altijd toestemming vragen aan de verhuurder. Dit kan het beste schriftelijk gebeuren omdat je het dan zwart op wit hebt staan.

Als je wilt verhuizen naar een andere gemeente, dan moet je vaak ook toestemming vragen aan de gemeente. Je komt niet zomaar een andere gemeente in. Vaak moet je een huisvestingsvergunning aanvragen. Er wordt dan onder andere gekeken naar:

  • Sociaal of economisch gebonden aan de gemeente.
  • De huurprijs
  • Het inkomen
  • De grootte van het huis

Het is per gemeente verschillend welke regels ze hebben wat woningruil betreft. Vaak zijn de regels voor woningruil wel soepeler dan wanneer je op de gewone manier een gemeente wilt inkomen.

Wat moet je nog meer weten

Wanneer je besluit om van woning te ruilen, dan wordt er voor beide partijen een nieuwe huurovereenkomst opgesteld. Dit houdt in dat je wel van woning ruilt, maar niet van overeenkomst. Je kan dus bijvoorbeeld meer huur gaan betalen dan wat de vorige eigenaar betaalde. Om problemen te voorkomen kan je het beste van tevoren vragen of je een huurverhoging krijgt.

Het komt wel eens voor dat een verhuurder weigert in te stemmen met woningruil. Je kan dan naar de rechter stappen. Deze zal de zaak bekijken en uitzoeken of er een goede reden is om de woningruil te weigeren. Wanneer dit niet het geval is, zal de verhuurder moeten instemmen met de woningruil. Een voordeel hiervan is dat de huurprijs gelijk blijft.

Conclusie

Woningruil kan een perfecte oplossing als je op zoek bent naar een ander huis. Het gaat een stuk sneller dan wanneer je op de gebruikelijke manier een ander huis wilt. Je hoeft je namelijk niet in te schrijven of bonnen in te sturen. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen huis aan te bieden. Je mag niet zomaar je woning ruilen. Je moet hiervoor altijd toestemming aan de verhuurder vragen. Als je naar een andere gemeente wilt verhuizen, dan moet je hiervoor toestemming vragen bij de gemeente. Het is per gemeente verschillend welke regels ze hanteren, maar over het algemeen zijn de regels voor woningruil wel soepel.