Wat zijn de spelregels van het dobbelspel bij Sinterklaas en Kerst
Inleiding
Sinterklaasavond en de Kerstdagen zijn op vele manieren door te brengen. Je kunt tientallen verschillende spelletjes spelen of een filmpje pakken met het hele gezin. Een spelletje dat leuk is om te spelen met een groep volwassenen is ‘’Het Dobbelspel’’. Maar hoe werkt dit spel eigenlijk precies?
Het concept
Met dit dobbelspel is een avond vol plezier, spanning en een beetje competitie gegarandeerd. Het beste is om het spel met minimaal vier mensen te spelen. De bedoeling is dat iedere speler een bepaald aantal (vooraf afgesproken) cadeautjes koopt. Deze cadeaus zijn niet bedoeld voor één persoon specifiek, maar zouden in principe aan iedereen gegeven kunnen worden. Daarna gooit iedereen om de beurt met een dobbelsteen. Ieder aantal ogen is gelinkt aan een handeling, zoals ‘’pak een cadeau van de stapel’’ of ‘’steel een cadeau van de persoon links van je’’. Zo zullen de cadeaus steeds door de hele groep heen bewegen en zal een leuke ‘’strijd’’ ontstaan om de leukste cadeaus (hoewel het natuurlijk ook om de gezelligheid gaat)!
De spelregels
Benodigdheden
- Cadeaus
- Dobbelsteen
- Lijst met cijfers en betekenis
- Papiertjes met opdrachten
Regels
Het spel wordt in twee rondes gespeeld. De speelduur van iedere ronde kan zelf bepaald worden. Tijdens ronde 1 (20 – 30 minuten speelduur aangeraden) mogen de cadeaus nog niet worden uitgepakt. Deze ronde is vooral bedoeld om de spanning wat op te bouwen, om nog te kunnen genieten van het niet-weten wat er in de pakjes zit en het kunnen raden wat erin zit. De cijfers op de dobbelsteen betekenen het volgende in deze ronde:
- = Steel een cadeautje van een buurman.
- = Wissel een cadeautje van jou met een willekeurig ander persoon.
- = Geef de dobbelsteen aan een ander.
- = Sla een beurt over.
- = Leg een cadeautje op de tafel terug (wanneer je nog geen pakjes hebt, doe niks).
- = Een cadeautje pakken van de stapel op tafel.
Na 20 of 30 minuten gespeeld te hebben, kan de sfeer er goed inzitten. Jullie hebben al kunnen raden wat er in de cadeautjes zit en ze zijn al een beetje rond de groep gegaan. Nu kan het echte spel beginnen met de tweede ronde! Deze ronde kan langer duren dan de eerste. Het spel is immers nog leuker om te spelen wanneer langzamerhand alle cadeautjes worden uitgepakt. Na iedere handeling mag het desbetreffende cadeau worden uitgepakt.
- = Steel een cadeautje van een buurman.
- = Wissel een cadeautje met een willekeurig ander persoon.
- = Sla een beurt over
- = Geef een cadeautje weg aan een willekeurig ander persoon.
- = Iedereen moet een cadeautje geven aan de linkerbuurman (wanneer je nog geen pakje hebt, kun je niks doen en heeft jouw linkerbuurman helaas pech).
- = Pak een cadeautje van wat er nog op de stapel ligt (als de cadeaus op zijn, pak dan een kaartje uit de opdrachtenbak).
De opdrachten
De bak met kaartjes met opdrachten geeft het spel nóg een leuke extra dimensie. Op deze kaartjes zijn specifieke opdrachten geschreven waardoor het spel niet saai kan worden. Voorbeelden van opdrachten in deze bak zijn:
- Steel van iedereen één cadeautje.
- Stel één van jouw cadeaus zeker! Deze mag niet meer worden verplaatst of gestolen.
- Verwissel van plaats met een ander. De cadeaus mogen niet mee!
- De persoon met de minste cadeaus mag van jou een cadeau pakken.
- Draai de spelrichting om.
- Drink je glas drinken zo snel mogelijk op. Iedere vijf seconden dat je bezig bent mag een cadeau van je worden gestolen.
- Steel het grootste cadeau uit de groep (of het kleinste, de langste, de dunste enz.).
- - …
Conclusie
Dit dobbelspel is geschikt om te spelen tijdens feestdagen als Sinterklaas en Kerst. Alle cadeaus die zijn gekocht, worden op een stapel gelegd. Daarna gooit iedereen met de dobbelsteen. Bij ieder cijfer hoort een bepaalde opdracht, zoals ‘’pak een cadeau’’ of ‘’steel een cadeau van een buurman’’. Er kunnen extra opdrachten worden toegevoegd om het spel leuker te maken.