Wat zijn houten blaasinstrumenten
Inleiding
Bij alle houten blaasinstrumenten zet je je lippen tegen het mondstuk om er geluid uit te krijgen. Aan het mondstuk zit een stukje riet vast. Omdat je op dat mondstuk gaat blazen, gaat het riet heel snel trillen. De lucht in de buis van het blaasinstrument gaat trillen en daardoor ontstaat er geluid. Het riet van een houten blaasinstrument zorgt voor de aparte klank.
Voorbeelden van houten blaasinstrumenten zijn de hobo, de klarinet, de fagot, de fluit en de saxofoon. Hieronder vind je meer informatie over een aantal van deze houten blaasinstrumenten waar riet in is verwerkt.
Hobo
Om geluid uit dit instrument te krijgen moet je je lucht door het riet blazen. Hierdoor breng je het riet in trilling. De kleppen zorgen ervoor dat de gaten die in de buis van de hobo zijn geboord afgesloten kunnen worden. Bij het mondstuk zit het dubbel riet. De hobo is dan ook een dubbelriet instrument. Dat wil dus zeggen dat er een dubbel gebogen stuk riet zit in het instrument waardoor de lucht heen wordt geblazen.
Fagot
Klarinet
Saxofoon