Weetjes over de Atlantische Oceaan
Inleiding
De Atlantische oceaan lijkt op de letter S. De Atlantische oceaan is wel 106.480.000 km2. De Atlantische oceaan bedekt ongeveer een vijfde deel van de aarde en is ongeveer de helft van de grote oceaan. De Atlantische oceaan loopt van de Noordelijke IJszee tot de grote oceaan en Antarctica. De diepte van de Atlantische oceaan is ongeveer 3730 meter. Het diepste punt in de bodem van de Atlantische oceaan ligt bij de Puerto Rico trog. Een trog is een lange diepe geul.
De bovenkant van de Atlantische oceaan wordt ook wel de Noord-Atlantische oceaan genoemd, zoals je kunt zien op het plaatje hieronder. Dit is het deel boven de evenaar.
De onderkant van de Atlantische oceaan wordt ook wel de Zuid-Atlantische oceaan genoemd. Dit is het deel onder de evenaar.
Midden-Atlantische drempel
Het breedste punt van de Atlantische oceaan is ongeveer 9600 kilometer! De Atlantische oceaan groeit 2,5 centimeter per jaar! Omdat de grond van Amerika en Afrika heel langzaam iets verder uit elkaar gaat kwam er in het midden in de Atlantische oceaan een gigantische scheur. Uit deze scheur komt lava omhoog. Die lava komt dus helemaal vanuit de binnenkant van de aarde omhoog. Daardoor is er dus een grote bergketen onder de Atlantische oceaan gevormd. Dit wordt genoemd de Midden-Atlantische drempel. Deze bergketen loopt van noord tot zuid en heeft toppen van wel 4000 meter. De meeste toppen blijven dan nog steeds onder water, maar op sommige plekken in de oceaan komen ze boven het water uit en vormen eilanden.
Titanic
Eilanden
In de Atlantische oceaan liggen heel veel verschillende eilanden en eilandengroepen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de Canarische eilanden, de Falklandeilanden, Sint-Helena, Tristan da Cunha en de Azoren.
Continentaal plat
De zeebodem aan de randen van de oceanen, waar de zee ondiep is, wordt het continentaal plat genoemd. Aan de randen van de Atlantische oceaan ligt dit plat 150 meter onder de zeespiegel. Deze wateren zijn de beste visgronden van de hele wereld omdat het water op die plekken niet zo diep zijn. Eenderde van alle vis die gevangen wordt in de wereld komt uit de Atlantische oceaan. Voorbeelden van plaatsen waar dit gebeurt zijn New Foundland en de Falklandeilanden.
In de Atlantische Oceaan ligt een zee en die heet de Sargassozee. In de herfst is de Sargassozee de paaiplaats voor miljoenen palingen. Als de eitjes uitkomen, laten de visjes zich meedrijven met de zeestroming. Het duurt soms 3 jaar voor ze bij de kust zijn. Dan zoeken de jonge palingen rivieren op in Europa en Noord-Amerika. Jaren later keren de volwassen palingen terug naar de Sargassozee om zich voort te planten. En daar sterven ze.
Links
- weetjes over de Grote Oceaan
- weetjes over de Indische Oceaan
- weetjes over de Noordelijke IJszee
- Weetjes over de bodem van de oceaan