Weetjes over parfum

Inleiding

Algemeen

De parfum is ontwikkeld in Egypte, waar takjes kruiden en bloemen werden gebrand voor hun goden. Later gingen ze deze geuren verwerken in de olie waarmee ze hun doden insmeerden, waarna al heel snel de bad- en massageolie volgde. De Grieken namen deze over, maar omdat deze zo dik was gingen ze over op parfums op waterbasis. Pas in de 12e eeuw voor Christus sloeg die aan, waarna ook vrij snel de parfumflesjes volgde.

In het Noord Hollandse Winkel staat het parfumflessen museum, waar duizenden parfumflesjes te bewonderen zijn. Een rondleiding is, tegen een lichte betaling, mogelijk. Ook kan hier een miniatuurflesje gekocht worden tijdens de rondleiding.

Stappen

Duurste parfumParfum wordt gemaakt van etherische oliën, afkomstig van harsen, bloemen, boomschors, vruchten en wortels. Per parfum worden ongeveer 30 geuren gebruikt. De prijs van een parfum is dan ook afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de gebruikte geuren.

  • Joy van Jean Patou behoort tot één van de duurste parfums ter wereld. Er worden meer dan 10.000 jasmijnbloemen en 600 rozen gebruikt voor de samenstelling van de parfum. Rond de begin jaren ’30 van de vorige eeuw werd deze parfum beschouwd als de duurste ter wereld.
  • Clive Christian No 1 wordt heden ten dagen beschouwd als de duurste parfum, maar misschien wordt de prijs van een flacon mede bepaald door de 5 karaats diamant en de 18 karaats gouden hals. Er zijn maar 10 exemplaren van geproduceerd. Er hangt een prijskaartje aan van ongeveer € 150.000,--.

Tien tips hoe parfum te gebruiken

  1. Niet aan een flacon ruiken, dan worden alleen alcohol en topnoot van de parfum geroken.
  2. Parfum altijd op de huid testen, bij voorkeur aan de binnenkant van de pols of rugzijde van de hand. Niet bij iemand anders of op papier, ieder huidtype heeft een andere chemiesamenstelling, dus de geur zal ook op iedere huid anders ruiken.
  3. Wrijf niet over de parfum, want dan worden de geurmoleculen beschadigd en de geurnoten gewijzigd.
  4. Aan het einde van de dag is het geurvermogen op zijn best, dus dat is het beste tijdstip voor het testen of aanschaffen van parfum. Draag dan zelf geen parfum.
  5. Nooit meer dan 2 of 3 verschillende geuren testen, daarna worden de verschillende geuren niet goed opgenomen door het reukvermogen.
  6. Kies een geur die een aanvulling is op de eigen natuurlijke lichaamsgeur.
  7. Wacht ongeveer 10 minuten na het testen van een geur voordat men tot aanschaf overgaat. Na deze tijd zijn namelijk de vervliegende geuren verdwenen en blijven de basisgeuren over.
  8. Vlak na het douchen of badderen de parfum opbrengen. De poriën van de huid staan dan nog op en nemen de parfum helemaal op.
  9. Parfum niet te dichtbij juwelen of parels gebruiken en vooral niet op zijde kleding spuiten. Parels kunnen van parfum vergelen en juwelen kunnen hun toplaagje verliezen.
  10. Parfum donker en koel bewaren om de kleur en geur niet aan te tasten. Zolang een parfum niet in de zon of bij een hittebron staat, kan het jarenlang goed blijven. Begint de parfum donkerder van kleur te worden, schaf dan een nieuw exemplaar aan.

Parfum, eau de toilette, aftershave, etc. De grote verschillen tussen de soorten geuren hebben voornamelijk betrekking op de hoeveelheid parfum en alcohol die worden gebruikt.

  • Parfum; Deze geur heeft de hoogste concentratie geur, afhankelijk van het merk, ongeveer 15 tot 30% parfumconcentraat opgelost in alcohol van 90%. Een paar druppels op de polsen, onderaan de nek en achter de oren zijn voldoende.
  • Eau de parfum; Een concentratie geur van ongeveer 10 tot 15%, verdund met 90% ethanol.
  • Eau de toilette; De concentratie geur hier is tussen de 5 tot 10%, verdund met 85% alcohol. Verkrijgbaar in flacons en verstuivers.
  • Aftershave; Hier worden geurconcentraties van ongeveer 2 tot 4% gebruikt, uiteraard alleen als herengeur verkrijgbaar.
  • Eau de cologne; Een geurconcentratie van 3 tot 5% met een alcoholpercentage tussen de 70 en 80.