Werkt onze voeding reuma in de hand

Inleiding

Hoe komt het dat de vele reuma-patiënten steeds maar jonger worden? Is onze voeding mede verantwoordelijk voor het ontstaan van reuma? Is er tegen deze ontstekingsziekte dan geen ander kruid gewassen dan de traditionele pijnstillers en ontstekingsremmers? En wat is de rol van de huisarts en de reumatoloog in dit reuma-verhaal?

Reuma-patiënten worden alsmaar jonger

Reuma valt vandaag niet meer te negeren zoals dat vroeger wel eens meer het geval was. Inderdaad, maar liefst dertig procent van zowel Belgen als Nederlanders hebben vandaag te kampen met reumatische klachten. Er is in ieder geval nog een erg lange weg af te leggen, maar positief is alleszins dat deze ziekte eindelijk ernstig wordt genomen en meer en meer bespreekbaar wordt. Vroeger werd deze aandoening meestal met een kwinkslag weggewuifd als "wat artrose", "artritisch misschien, of een ouderdomskwaal...". Dit laatste is ondertussen al lang achterhaald, reumapatiënten worden van jaar tot jaar jonger. Huisdokters krijgen nu zelfs kinderen van tien met reumatische klachten over de vloer. Volgens reumatologen is deze kwaal al lang geen ouderdomsziekte meer zoals lange tijd werd beweerd. Zelfs jonge sportlui ontsnappen er niet aan.

Verzamelnaam van ontstekingsziekten

De evolutie van reuma neemt de jongste jaren echt verontrustende vormen aan. Ruim dertig procent van onze bevolking lijdt aan een of andere vorm van deze ziekte en dit aantal neemt nog steeds van jaar tot jaar toe. Bijna tien procent van deze reumapatiënten ervaart ernstige bewegingsbeperkingen en steeds meer reuma-lijders zijn voor het uitvoeren van hun dagelijkse taken op derden aangewezen. Reuma is een verzamelnaam van ontstekingsziekten op of rond de gewrichten, de spieren, de beenderen en/of de bindweefsels, en bestaat in meer dan tweehonderd vormen gaande van inflamatoire aandoeningen zoals reumatische artritis over de ziekte van Bechterew (ontsteking van de wervelkolom) tot de ziekte van Chrohn (ontsteking van het darmkanaal), allerlei bindweefselziekten, artrose, osteoporose, psorias, spierreuma, sclerodermie dat zich dan weer op de huid manifesteert... Het is dan ook zelfs voor huisartsen bijzonder moeilijk om zowel een snelle als afdoende diagnose te stellen. Toch zijn de symptomen van reuma nochtans overduidelijk. Die gaan van 's nachts wakker worden met spierpijn en spierstijfheid of "startersstijfheid" bij het rechtkomen. Dit laatste wijst op artritis, waarbij de pijn overgaat bij bewegen, het belangrijkste onderscheid met artrose waarbij de pijn enkel overgaat met rusten. Wanneer beide symptomen zich manifesteren, kan met bloedanalyse blijken of er reumafactoren aanwezig zijn. Kan de diagnose via bloedonderzoek niet sluitend worden gesteld, dan moeten klinische proeven definitief uitsluitsel brengen. Deskundigen slagen er vandaag meer en meer in de ziekte snel vast te stellen. Bemoedigend daarbij is alvast ook de vaststelling dat de jongste jaren steeds meer nieuwe en efficiëntere geneesmiddelen op de markt worden gebracht. Deze houden in eerste instantie de soms helse reuma-pijnen onder controle. Deze worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de spierstramheid, zwellingen en zelfs vervormingen van de gewrichten. Een snelle diagnose is dan ook enorm belangrijk, en hier wringt nog wel eens het schoentje...

Vlugger naar de reumatoloog

Staat de huisdokter ook hier in de vuurlinie, dan stelt men de raadpleging van een reumatoloog nog teveel uit. Dat resulteert in het te langdurige gebruik van pijnstillers, ontstekkingsremmers en bezoekjes aan de kinesist. Uiteindelijk brengen al deze middelen ook geen soelaas meer. Het inschakelen van een reumatoloog is dan nog de enigste uitweg. Het tijdig raadplegen van deze reuma-specialist is van groot belang om deze pijnlijke aandoening onder controle te krijgen én te houden. Wordt niet tijdig ingegrepen, dan riskeert men zelfs blijvende beschadiging van de gewrichten of vergroeiïngen.

Voeding speelt geen rol, overgewicht wél

In tegenstelling tot wat tot hiertoe steeds werd beweerd, speelt onze voeding bij de meeste vormen van reuma geen rol. Dat bepaalde voedingsstoffen zoals tomaten en fruitsap nefast zouden zijn voor het ontwikkelen van reuma, is volgens recente onderzoeken een fabeltje. Uit de resultaten van deze studies moet blijken dat voeding géén ontsteking uitlokt of bestaande ontsteking zou verergeren. Dat overgewicht een nadelige invloed heeft op reuma wordt nu wel meer en meer aangenomen. En toch zijn er nog altijd heelwat reuma-patiënten die pijnopstoten krijgen bij het eten van tomaten, gerookte vissoorten en varkensvlees of bij het drinken van (vooral)rode wijn.

Alternatieve geneeskunde en het bloedgroepdieet

Dat onze voeding géén invloed zou hebben op de vele reumatische aandoeningen, wordt in de alternatieve geneeskunde niet onderschreven. Het bloedgroepdieet van de Amerikaanse natuurarts Peter d'Adamo is daar een sprekend voorbeeld van. Deze befaamde natuurarts stelt dat het de bloedgroep is die duidelijk maakt welke voeding schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens deze Amerikaanse arts dat mensen met een bloedgroep A gevoeliger zouden zijn voor voor vele reumatische aandoeningen. Die zou men met een aangepast dieet kunnen voorkomen. Volgens vele naturopaten heeft dit veel te maken met een gebrek aan zuren in bloedgroep A. Dit staat in schril contrast met mensen uit de bloedgroep O, die wél voldoende zuren in hun bloed hebben. Dat zou resulteren in het moeilijk verteren van bijvoorbeeld tomaten en vlees, die nochtans vele gezonde enzymen bevatten. Het gevolg daarvan is dat er zich rond de weefsels en spieren gemakkelijker vetten en zuren opstapelen, die dan weer op hun beurt sneller aanleiding kunnen geven tot ontstekingen en reuma...

Lees ook alle info over gezondheid op http://LeefGezonder.blogspot.com