Wie is Jan Marijnissen

Inleiding

Algemeen

De fractievoorzitter van de SP, Jan Marijnissen, heeft op 17 juni 2008 met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Dit heeft met zijn gezondheid te maken. Zijn motto was altijd: “Het moet menselijker en socialer in Nederland”.

Stappen

Jan Marijnissen

Op 8 oktober 1952 wordt de jongste telg van Guille Marijnissen (zoon van een horlogemaker en zelf gemeente ambtenaar) en Marie Kemps (dochter van een slager) geboren. Johannes Guillaume Christianus Andreas Marijnissen krijgt de roepnaam Jan. Zijn zusjes heten Anky, Ineke en Christje, waarvan er één het syndroom van Down heeft.

Net als zijn ouders wordt ook Jan geboren in Oss, en bracht zijn jeugd door in de Goudmijnstraat 53. Wanneer Jan 11 is overlijdt zijn vader (pas 52 jaar oud) heel plotseling aan een hartinfarct.

Jan wordt naar kostschool gestuurd, het gymnasium van de Carmelieten in Oldenzaal. Dit is een school waar een ijzeren discipline heerst. Wanneer hij 14 jaar is verlaat hij het gymnasium, om over te stappen naar de HBS (het Titus Brandsmalyceum), welk hij ook niet afmaakt. Op de HBS krijgt hij interesse in de filosofie en de linkse politiek. Marx, Freud en Marcuse worden zeer goed door hem bestudeerd. Jan ontpopt zich in deze jaren tot een lastige leerling, een actievoerder zowel binnen als buiten de school. Vlak voordat hij het eindexamen moet afleggen, verlaat hij de school en gaat werken. Na het verlaten van de school werkt hij 10 jaar lang in diverse fabrieken, onder andere als worstmaker.

Marijnissen als familieman

In 1976 trouwt hij Mari-Anne (lerares op de basisschool) en negen jaar later, in 1985 wordt dochter Lilian geboren.

Lilian studeert politicologie en is actief in de politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg zij zoveel voorkeursstemmen (550) dat zij rechtstreeks in de gemeenteraad gekozen is. Daarvoor was zij een jaar voorzitter van de plaatselijke Jongerenraad en lid van het afdelingsbestuur.

Carrière Jan

Het is Jan, die samen met een paar studenten, leraren en arbeiders, de SP (Socialistische Partij) opricht in 1972. De partij heeft in eerste instantie een marxistisch-leninistische inslag (in de beginjaren krijgen zij de bijnaam de “rode Jehova’s van Oss"). Zij richten zich voornamelijk op de gewone man, en doen dit door huurderacties, blootleggen van milieuschandalen, een advocatencollectief, stakingen en een medisch centrum.

Twee jaar later, in 1974, weet de SP 3 zetels in de gemeenteraad van Oss te bemachtigingen. In 1975 volgt Jan een vertrekkend raadslid op, waarmee hij op zijn 23e de jongste gemeenteraadslid van heel Nederland is, ook zou hij de 1e SP-er in de Provinciale Staten zou worden.

Tot aan 17 juni 2008 heeft hij alle touwtjes van “zijn” partij in handen. Hij is zowel partijvoorzitter als fractievoorzitter van de Tweede Kamer (sinds 1994), oftewel “het gezicht” van de SP. In 1994 had de fractie 2 zetels, in 1995 5, in 2002 9 en na de verkiezingen in 2006 behaalde de partij een enorme klapper en kreeg 25 zetels. Datzelfde jaar werd het 50.000e lid verwelkomt en hiermee is de SP de op 2 na grootste partij van Nederland.

Marijnissen wordt gezien als een man met de volkse rechttoe-rechtaan stijl vergelijkbaar met de LPF. Hij is capabel, welbespraakt en de leider die de LPF misschien graag had gehad nadat Pim Fortuyn zo onfortuinlijk om het leven was gekomen. Hij was de vertegenwoordiger van de door de PvdA "verraden" arbeiders.

Hij week niet af van zijn standpunten als veiligheid, normen en waarden en de buitenlanders. Volgens zijn visie moeten vreemdelingen zich aanpassen of vertrekken. De overheid moet de criminaliteit aanpakken. Het individualisme moet wijken voor gemeenschapsbelang, aldus Marijnissen.

De laatste politieke jaren

Doordat de SP zo enorm was gegroeid (onder de leiding van Jan) werd hij door de parlementaire journalisten uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Voor de (provinciale) verkiezingen van 2007 had de SP een filmpje gemaakt dat binnen 1 week al meer dan 1.000.000 kijkers had gehad. Met deze videoboodschap brak Jan een record. Uit peilingen in november 2007, volgens TNS NIPO, komt naar voren dat ongeveer 36% van de ondervraagden vindt dat Jan teveel macht heeft binnen de partij.

Afscheid van de politiek

Middels een persconferentie op 17 juni 2008 heeft Jan Marijnissen aangegeven zijn functie van de SP neer te leggen. Op 20 juni a.s. zal een opvolger gekozen worden. Marijnissen maakt, vanwege zijn gezondheid, plaats voor een opvolger. Hij heeft herhaaldelijk last gehad van een hernia, en ook een dotter behandeling heeft hij in 2006 moeten ondergaan.

Wel blijft hij met zijn ervaring jonge collega’s ondersteunen. Tevens heeft hij aangegeven onderzoek te gaan plegen naar de problemen van de 21e eeuw zoals:

  • globalisering
  • vergrijzing
  • de toekomst van de publieke sector