Wie is Tony Soprano

Inleiding

Voor wie hem niet kennen: Tony Soprano is de hoofdpersoon uit de Amerikaanse televisieserie The Sopranos. De serie is bedacht door David Chase en wordt sinds 1999 uitgezonden door HBO. Momenteel worden de laatste zes afleveringen van de zesde en laatste serie in Amerika vertoond.

Tony is de charismatische maffiabaas van de DiMeo-clan uit New Jersey. Omdat hij last heeft van paniekaanvallen, zit hij regelmatig in de spreekkamer van dr. Melfi. De serie trekt circa tien miljoen kijkers en sleepte maar liefst zes Emmy’s in de wacht.

James Gandolfini

James (Jim) J. Gandolfini Junior (Westwood (New Jersey), 18 september 1961) is een Amerikaans film- en televisieacteur van Italiaanse afkomst. Met zijn rol als hoofdpersonage Tony Soprano in The Sopranos won hij onder meer drie Emmy Awards en een Golden Globe.

Gandolfini begon met acteren in het New York Theater, waar hij onder meer in het stuk A Streetcar Named Desire speelde. In 1992 maakte hij zijn filmdebuut als Tony Baldessari in A Stranger Among Us.

Na in films al zowel sympathieke personages als smeerlappen gespeeld te hebben, werd Gandolfini in 1999 gecast als Tony Soprano in The Sopranos. Hij speelt hierin het hoofdpersonage, die als maffiabaas over lijken gaat, maar mede daardoor wel zodanig met zichzelf in de knoop komt dat hij daarvoor een psychiater opzoekt. De door Gandolfini gedragen serie bleef van 1999 tot 2007 op de televisie en streek in die tijd meer dan tachtig prijzen op. Veertien hiervan werden Gandolfini persoonlijk toegekend.

Gandolfini was van maart 1999 tot december 2002 getrouwd met Marcy Wudarski, met wie hij één kind kreeg. In augustus 2008 hertrouwde hij met Deborah Lin.

Zijn rol als Tony Soprano

'Tony Soprano is een familyman', luidt een van de promo's voor de serie, 'sterker nog, hij heeft er twee.'

Want behalve hoofd van zijn family (als gezin) is Tony ook het hoofd van de DiMeo Family, de machtigste misdaadbende van New Jersey. Hij heeft het er maar druk mee. Zijn moeder dementeert en moet in een tehuis, maar ze spant ook samen met zijn oom Corrado, die Tony uit de weg wil ruimen. Tony bedriegt zijn vrouw Carmela, die last heeft van gewetensproblemen, spirituele ondervoeding en een naderend emptynest-syndroom, maar gelukkig is daar de plaatselijke priester, die vaak langskomt voor guidance. Een van Tony's capo's ligt in bed met de fbi, maar welke weet hij niet. Zijn dochter is verliefd op een zwarte jongen, Tony ziet haar liever met een paisan, maar ja, die zijn allemaal crimineel.

En dan zijn er de panic attacks. Tony raakt soms zomaar buiten westen. Als er geen enkele somatische oorzaak te vinden is, stelt hij zich met tegenzin onder behandeling van een psychotherapeut. Dat moet kost wat kost geheim blijven. Als lid van de mafia heeft Tony tenslotte een zwijgeed afgelegd - omerta! - en als de anderen erachter komen dat hij wekelijks zijn hart uitstort bij een psychiater, een vróuw nota bene, is hij de volgende voor een cementen voetenbadje.

In klassieke gangsterseries als The Untouchables werd de mafia voorgesteld als een maatschappelijke uitwas die bestreden diende te worden, in The Godfather kregen we ze te zien als zich emanciperende immigranten, en in The Sopranos is de mobster een individu geworden. Een mens, met een ziel en een broodwinning (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.) Kijkend naar Michael Corleone in The Godfather (Al Pacino) denk je soms: die man zou zich na moeten laten kijken. In The Sopranos gebeurt dat ook. Veel woede, veel verdriet, veel schuldgevoel, stelt psychotherapeut Dr. Melfi vast.

Links