Zo maken we onze tuinmeubelen klaar voor de lente
Inleiding
Nu de lente steeds nadrukkelijker aan de deur klopt, is het ongetwijfeld de hoogste tijd om onze tuinmeubelen weer uit de kast te halen, en ze grondig onder handen te nemen. Willen we de komende maanden met volle teugen genieten van het buitenleven genieten, dan is het inderdaad nu hét moment om onze tuinmeubelen een grondige onderhoudbeurt te geven. Dat is beslist geen eenvoudige opdracht. Onze tuinmeubelen vragen immers een aangepast onderhoud, afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Hoe pakken we deze klus aan? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening, om van onze tuinmeubelen weer dé blikvanger van onze tuin te maken?
Teakhout uit duurzaam beheerde bossen
Teakhout wordt de jongste jaren steeds meer en meer gebruikt voor de productie van onze tuinmeubelen. Dat mag niemand verwonderen. Teakhout is een bijzonder duurzame houtsoort, en bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Het teakhout van onze tuinmeubelen is hoofdzakelijk afkomstig uit de vele loofbossen van Zuidoost- Azië. Dat is ongetwijfeld een belangrijk milieu- aspect. Dit materiaal komt dus zéker niet uit de tropische regenwouden, die nu al jarenlang harteloos worden kaal gekapt, met alle nadelige gevolgen voor ons leefmilieu. Willen we zekerheid over de afkomst van ons teakhout, dan kunnen we dat probleemloos nagaan. Inderdaad, alle houtsoorten, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, kunnen we herkennen aan hun FSC- keurmerk.
Bestand tegen alle weersomstandigheden
Teakheid is één van de hardste houtsoorten die er bestaan. Het bezit een opvallend hoge weerbestendigheid, ongetwijfeld een belangrijke troef bij de productie van tuinmeubelen. Deze eerbestendigheid heeft teakhout te danken aan zijn van nature uitzonderlijk hoog oliegehalte.
Kleur teakhout doen herleven
Toch hebben onze tuinmeubelen uit teakhout, in het vooruitzicht van de lente, eveneens een grondige onderhoudsbeurt nodig. Teakhout dat lange tijd aan de buitenlucht én het volle zonlicht werd bloot gesteld, verweert en krijgt een zilvergrijze schijn. We geven onze teakhouten tuinmeubelen hun oorspronkelijke kleur terug, met een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een zeepsopje. Daar kunnen we alle vuil grondig mee verwijderen. We gebruiken hiervoor bij voorkeur onze hogedrukreiniger. Bij het gebruik hiervan, houden we steeds voldoende afstand tussen onze sproeikop en de tuinmeubelen. De krachtige waterstraal van onze hogedrukreiniger kan immers het teakhout beschadigen. Een beschadigde ondergrond vormt het ideale kader voor de vorming van ontsierende algen. Voor het verwijderen van eventuele vetvlekken, gebruiken we bij voorkeur een ontvettingsmiddel en een zachte borstel, zodat we onze teakhouten tuinmeubelen niet beschadigen.
Onbehandeld teakhout wordt zilvergrijs
Wanneer onbehandeld teakhout voortdurend aan de open lucht én het volle zonlicht wordt blootgesteld zoals dat met onze tuinmeubelen het geval is, zal het uiteindelijk toch verweren en een ontsierende, grijsachtige schijn krijgen. Hoe lang het duurt tot een dergelijke verkleuring optreedt, hangt uiteindelijk af van de mate van blootstelling aan onze sterk wisselende klimatologische omstandigheden. Om ons teakhouten tuinmeubilair zijn oorspronkelijke kleur zo lang mogelijk te laten behouden, volstaat het een geregelde onderhoudsbeurt met teakolie.
Teakhout vraagt geen conserveringsmiddelen
Om de levensduur van onze teakhouten tuinmeubelen te verlengen, zijn geen speciale conserveringsproducten vereist. Om onze tuinmeubelen in teakhout zo lang mogelijk hun originele kleur te laten behouden, volstaat een regelmatige onderhoudsbeurt met teakolie of met een impregneermiddel. Na het zomerseizoen, bergen we onze tuinmeubelen bij voorkeur op in een droge en niet- verwarmde ruimte. Beschikken we niet over de nodige bergruimte, dan beschermen we ze met een speciale beschermhoes. We moeten er dan wel voor zorgen dat er steeds voldoende luchtcirculatie mogelijk blijft.
Kunststof tuinmeubelen
Tuinmeubelen uit kunststof worden na enkele jaren brozer, en dus ook breekbaarder. Dat hangt uiteraard af van de sterkte van de soort kunststof waaruit onze tuinmeubelen zijn gemaakt. Kunststof tuinmeubelen reinigen we bij voorkeur met zeepsop. Daarna spoelen we alles grondig af.
Rotan is gemakkelijk vervormbaar
Rotan is afkomstig van de gelijknamige plant uit het regenwoud. Rotan groeit verbazend snel weer aan. De kap van rotan tast het bedreigde regenwoud dan ook weinig of niet aan. Rotan is een zeer poreus materiaal, dat zich gemakkelijk laat buigen en vervormen. Uitsluitend ongeschilde rotanstengels zijn bestand tegen onze klimatologische omstandigheden. Deze ongeschilde rotanstengels zijn herkenbaar aan hun harde en gele bast. Rotan tuinmeubelen vragen een jaarlijkse onderhoudsbeurt met een speciaal voor rotan ontworpen lak.
Metalen tuinmeubelen vragen weinig onderhoud
Metalen tuinmeubelen vragen weinig of geen onderhoud. Vuil en een matte aanslag verwijderen we bij alumunium tuinmeubelen met lauw wateren een zachte spons en/of borstel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor het reinigen van (metalen) tuinmeubelen. Stalen tuinmeubelen vragen eveneens weinig onderhoud. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt met water en een niet agressief schoonmaakmiddel, volstaat. Om de levensduur van onze stalen tuinmeubelen te verlengen, behandelen we ze bij voorkeur met een was of een cleaner, dezelfde die we bij het reinigen van onze auto gebruiken.
Controleer regelmatig op scheurtjes of barstjes
Controleer tuinmeubelen geregeld op scheurtjes en/of barstjes. Dergelijke scheurtjes ontstaan, wanneer een nat meubel té snel opdroogt in té felle zon. Om opstijgend vocht langs de poten te voorkomen, kunnen we deze extra beschermen met rubberen of kunststof pootjes.