Zwanger tips tegen misselijkheid
Inleiding
De meeste vrouwen zijn erg blij met hun zwangerschap. Maar vooral de eerste drie maanden kunnen best zwaar zijn door vervelende zwangerschapskwaaltjes. Er verandert toch van alles in je lichaam. Je kan bijvoorbeeld erg moe zijn of een moeilijke stoelgang hebben. Maar de bekendste zwangerschapskwaal is toch wel misselijkheid. 70 tot 80 procent van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid. De meeste vrouwen zijn vooral de eerste drie maanden van hun zwangerschap misselijk, maar andere vrouwen hebben heel hun zwangerschap last van misselijkheid. Hetzelfde geldt voor het tijdstip van de misselijkheid. Er wordt vooral gesproken over ochtend misselijkheid, maar er zijn veel vrouwen die zich de hele dag of met vlagen misselijk voelen. Wat wil je allemaal weten over misselijkheid tijdens je zwangerschap?
Misselijk zijn tijdens je zwangerschap
70 tot 80 procent van de vrouwen heeft last van misselijkheid tijdens hun zwangerschap. Bij de meeste vrouwen wordt dit gevoel minder als ze rond de twaalf á zestien weken zwanger zijn. Het is vaak moeilijk te zeggen waarom de ene vrouw heel erg misselijk is en de andere vrouw weinig last heeft. Er kunnen een paar oorzaken worden aangewezen waarom je misselijk kan zijn tijdens je zwangerschap.
- HCG-gehalte. Als je zwanger bent, dan maakt je lichaam extra hormonen aan. Deze zwangerschapshormonen worden ook wel HCG genoemd. In de eerste paar weken van je zwangerschap stijgt je HCG gehalte erg hard en je lichaam kan hierop reageren door misselijk te worden. Na ongeveer drie maanden zwangerschap is je lichaam aan dit hormoon gewend en stijgt het HCG gehalte niet meer zo snel. Veel vrouwen merken dat de misselijkheid afneemt of helemaal over gaat.
- Rare luchtjes. Veel vrouwen merken tijdens hun zwangerschap dat ze gevoelig zijn voor vreemde en vieze luchtjes. Van bepaalde geurtjes kunnen ze opeens erg misselijk worden.
- Veranderingen in de spijsvertering. Tijdens je zwangerschap verandert je spijsvertering. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van een moeilijke stoelgang, maar andere vrouwen worden juist sneller misselijk.
Misselijk zijn en de baby
In principe kan misselijkheid geen kwaad voor jezelf en de baby. Je baby merkt er niks van dat jij je beroerd voelt. Ook kan je lichaam wel wat hebben en is het vooral erg vervelend om misselijk te zijn. Je moet alleen opletten als je echt extreem misselijk bent. Sommige vrouwen houden helemaal niks binnen. De kans op uitdrogen bestaat dan. Let er op dat je wel genoeg vocht binnen blijft krijgen. Het is verstandig om naar de dokter te gaan als je extreem misselijk bent en blijft, je urine donker van kleur is en je zelfs blijft overgeven ook al zit er niks meer in je maag.
Tips tegen misselijkheid
- Sta 's ochtends heel rustig op. Het beste is om 's ochtends eerst iets te eten wat lichtverteerbaar is, zoals crackers of wit brood.
- Het is belangrijk om wel heel de dag door te blijven eten. Je kan je ook beroerd voelen als je honger hebt. Laat na elke maaltijd rustig je eten zakken. Blijf hierbij wel rechtop zitten zodat je eten goed kan zakken.
- Je kan beter zes kleine maaltijden eten dan drie grote maaltijden.
- Van dranken als water, thee en bouillon word je het minst misselijk. Er wordt aangeraden om kleine slokjes te drinken. Ook kan het helpen om tussen de maaltijden door te drinken in plaats van tijdens.
- Luister naar je lichaam. Sommige vrouwen worden misselijk omdat ze teveel doen en hun rust niet pakken. Doe rustig aan op de juiste momenten en luister naar je lichaam.
- Op vet en zwaar voedsel kan je lichaam sterk reageren. Ook van gekruid voedsel kan je misselijk worden.
- Vitamine B6. Lees wel goed de bijsluiter na.
- Gemberwortel of gemberthee. Het is een trucje uit grootmoederstijd, maar veel vrouwen merken dat hun misselijkheid afneemt.
- Ben je ook 's nachts misselijk? Het kan helpen om je bed omhoog te zetten of met een extra kussen te slapen.
- De dokter. Wanneer je extreem misselijk bent, kilo's afvalt en niks binnenhoudt, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. De dokter kan je medicijnen voorschrijven, al zijn de meeste dokters hier niet zo happig op.
Conclusie
Misselijkheid is de meest voorkomende kwaal onder de zwangere vrouwen. Je kan je erg misselijk voelen en soms gaat het gepaard met overgeven. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid gelukkig na ongeveer drie maanden zwangerschap over. Er zijn verschillende tips die kunnen helpen tegen misselijkheid. Eet bijvoorbeeld als je opstaat iets wat lichtverteerbaar is. Ook kan het helpen om in plaats van drie grote maaltijden, zes kleine maaltijden te eten. Laat na elke maaltijd het eten goed zakken. Verder is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Wanneer je de misselijkheid voelt opkomen, ga dan rustig zitten. Als de misselijkheid echt extreem is, vraag dan om advies bij de dokter.