De meest geisoleerde stammen van de wereld
Inleiding
Algemeen
Het lijkt zo raar dat er in onze huidige tijd, met de meest geavanceerde apparatuur en beste uitgeruste vervoersmiddelen, nog steeds op plaatsen in de wereld stammen leven die niet of nauwelijks bekend zijn. Onlangs is er weer een Indianenstam ontdekt, maar er zijn er nog veel meer.
Stappen
Recent ontdekte Stam
Vele van deze nog niet (of net) ontdekte stammen leven zeer verscholen of worden “bewust” uit de media en buitenwereld gehouden.
Eén van de onlangs ontdekte stammen was eind mei 2008. Een groep Indianen in een gebied tussen Peru en Brazilië werden voor het eerst gefotografeerd. Weliswaar vanuit de lucht, terwijl zij met speer en boog (geheel oranje geschilderd) de helikopter probeerden aan te vallen.
Stammen van de Nicobar en Andaman
Een waar (misschien wel vergeten) paradijs in India zijn de Nicobar en Andaman Eilanden. Deze groep, van 32 eilanden heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 km², ligt tussen het Indisch schiereiland en Indonesië. Het heeft mooie stille stranden, met de welbekende wuivende palmbomen en koraalriffen. Sommige van de eilanden zijn niet toegankelijk voor de toerist en cruise rederijen.
De eilanden blijken al tienduizenden jaren oud, en het is al heel lang bekend dat de (plaatselijke) bevolking niet erg welwillend tegenover bezoekers (buitenwereld) staat. Vanaf halverwege de 19e eeuw, 1860, waren de eilanden Britse strafkolonies en kwamen hier immigranten als Indiërs. Vanaf de vorige eeuw is er nog een kleine groep bewoners over.
De Sentinelese aboriginals; is de meeste geïsoleerde stam ter wereld. Het betreft ongeveer 200 aboriginals die leven op het North Sentinel Island, een onderdeel van de Andaman eilanden. Deze stam is zeer vijandig tegenover buitenstaanders. In februari 2006 hebben zij 2 vissers om het leven gebracht, die per abuis op het eiland waren aangespoeld.
De Onges; is een ongeveer net zo’n grote stam als de aboriginals, een groep die leeft in een reservaat in Little Andaman. Veel stamleden zijn waarschijnlijk omgekomen tijdens de natuurrampen die de eilanden aan het einde van 2004 troffen.
De Shompens; is een even grote stam als de bovenstaande twee stammen. Hun leefgebied is de bossen van Great Nicobar eilanden.
De Great Andamanese; is een stam die leeft op het Strait Island. De groep bestaat uit bijna 100 personen.
De Jarawe; Waarschijnlijk de grootste stam van de eilanden. Zij leven in Zuid en Midden Andaman en bestaan uit ongeveer 266 personen.
De Tsunami
In korte tijd vinden er twee natuurrampen plaats op de eilandengroepen Andamanen Nicobar. Tijdens de kerstdagen van 2004 vindt er een enorme Tsunami plaats en op 30 december 2004 komt een vulkaan tot uitbarsting. Deze twee rampen treffen de eilanden zwaar. Er werden vlak na de rampen meer dan 7.000 mensen vermist en er werden toen al ongeveer 100 doden geteld.
Waarschijnlijk zijn er ook onder de inheemse stammen grote verliezen geleden, alleen deze zijn voor de “buitenwereld” niet meetbaar.
Gedicht
Hier een gedicht dat ooit is geschreven in de Aka-Bea taal, welke nog door stammen van Zuid Andaman gesproken wordt. De vertaling in het engels is van E.H. Man uit 1902.
ngô:do kûk l'àrtâ:lagî:ka,
mō:ro el:ma kâ igbâ:dàla
mō:ro el:mo lê aden:yarà
pō:-tōt läh.
Chorus: aden:yarà pō:-tōt läh.
In het engels:
Thou art sad at heart,
gazing there at the sky's surface,
gazing at the ripple on the sky's surface,
leaning on the bamboo spear.