Wat wil je weten over constipatie bij kinderen

Constipatie of verstopping

Ik las ergens dat constipatie vandaag een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen zou zijn. Dat was toch wel even schrikken! Vooral bij schoolgaande kinderen blijkt kinderconstipatie zeer frequent voor te komen. Het probleem kan zeer snel uit de hand lopen. Als bezorgde ouder zelf gaan experimenteren met laxeermiddelen is absoluut uit den boze. Ga dus tijdig naar de huisarts, vooral als je verder leest, zul je de bedoeling van dit advies gaan inzien want er bestaan enkele misvattingen over slechte stoelgang bij kinderen.
 

Constipatie en de kakstoel

Niet alleen omdat hij altijd in de weg staat en niet past bij de rest van het interieur, dat zijn uiteraard 2 absurde redenen. Nee, het gaat hierom: in onze snel-snel maatschappij is het streven van elke ouder dat hun kind zo snel mogelijk zindelijk is zodat het leven clean en proper verloopt. Het gedoe met pampers (grote, onhandige pakken, duur, gescheiden afval, geurhinder) is dan ook meteen achter de rug. Zo lang de kakstoel er is, is het voor het kind eenvoudig: voelt het natuurlijke aandrang voelt dan wordt er gepist en gekakt. Eens de kakstoel opgeruimd, komt het ‘potje’ in beeld. De meeste kinderen vinden dat in de beginperiode niet fijn en het kind gaat de natuurlijke ontlastingsreflex onderdrukken. Dit uitstel heeft als gevolg dat de ontlasting harder en dikker wordt en dit heeft dan weer een pijnlijk naar het WC gaan als gevolg. Dus wordt de gang naar het toilet zo lang mogelijk uitgesteld… Kinderconstipatie kan dus in deze overgangsperiode een heel onschuldige oorzaak hebben. Het is aan (beide) ouders om daar voldoende aandacht aan te besteden.

Schooltoiletten: een ramp!

Een tweede fenomeen, in een later stadium, is dat toiletten in de school dikwijls niet ‘klantvriendelijk’ zijn: vies, tochtig, kapotte deuren, geen WC papier aanwezig, misschien zelfs geen WC-bril, verstopt… je zou voor minder je kakje en plasje ophouden tot je weer thuis bent! Gevolg: uitstel – verharding – verstopping. Een pluim voor de scholen met kraaknette toiletten!

Chronische constipatie

Gaat het kind niet tijdig naar het toilet dan krijgt het een opgeblazen gevoel en heeft het ook geen eetlust. Gevolg: in de dikke darm zitten voortdurend (inmiddels hard geworden) brokken stoelgang en het kind klaagt nog meer over buikpijn. Dat leidt dan uiteindelijk tot chronische constipatie.

Tijdelijke constipatie

Wordt veroorzaakt door een ‘tijdelijke’ mistoestand, bijvoorbeeld een ziekte met koorts en braken. Of door een verandering in de voeding (wijziging van melk bijvoorbeeld).

Lichte constipatie

♦ Vermoedt u een lichte constipatie dan geldt nog steeds grootmoeders gouden regel van 3: veel drinken, veel groenten en fruit en veel bewegen. Eventueel kan ook wat lactulose (bv. Duphalac®) aan de voeding worden toegevoegd. Verdovende zalf rond de anus vermindert de eventuele pijn bij ontlasting.

♦ Duurt de ontregelde stoelgang al te lang dan ga je toch best naar de huisarts. Op een gegeven moment zal de dikke darm namelijk volledig leeg moeten worden gemaakt en dan wijst men snel in de richting van lavementen en glijmiddelen.

Conclusie

Net zoals bij volwassenen is vezelrijke voeding van essentieel belang voor de achter-uitgang (letterlijk in dit geval). Ook gedroogde abrikozen en vijgen, rozijntjes en noten zijn zeer vezelrijk. Meng ze desnoods in de yoghurt van uw kids. Water drinken is ook niet de favoriete bezigheid van kinderen tegenwoordig. Zorg voor een kleurtje door grenadine of een beetje citroen/appelsiensap. Leng frisdrank aan met water bijvoorbeeld. En… melk stopt… maar dat wist u als goede ouder waarschijnlijk al! Tenslotte: hou het WC-patroon van uw kids in de gaten…

Zie ook: babyvragen en/of mijnbabyisziek