Wat is een gastroscopie
Gastroscopie
Soorten gastroscopie
Naargelang het specifieke deel waar het onderzoek zich op richt, zijn er eigenlijk 3 soorten gastroscopieën:
- Oesofagoscopie : het bekijken van de binnenzijde van de slokdarm;
- Gastroscopie : het bekijken van de binnenzijde van de maag;
- Duodenoscopie : het bekijken van de binnenzijde van de twaalfvingerige darm.
De maaggastroscopie is van deze drie de meest bekende bij de man in de straat.
Waarom een dergelijk onderzoek?
Met dit onderzoek wil de arts de oorzaak achterhalen van volgende klachten: slikmoeilijkheden, misselijkheid, braken, zuuroprispingen (maagzuur), bloeding, indigestie (verstopping), buikpijn of pijn in de borst.
Hoe verloopt het onderzoek?
► Een gastroscopie kan alleen goed uitgevoerd worden als de slokdarm en maag leeg zijn. Daarom krijg je het verzoek om vanaf 12 uur daags voordien niets meer te eten of te drinken.
► Voor het onderzoek moet je een drankje drinken. Dit dient om eventuele schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek te voorkomen. Met een verdovende spray (xylocaine) wordt de keel (tijdelijk en plaatselijk) verdoofd. In bijzondere omstandigheden kan de patiënt een kalmeringsmiddel toegediend krijgen. Hiervoor krijgt hij dan een infuusnaaldje in de arm. Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag en ademhaling. Je bent dus in goede handen!
► U moet zijdelings gaan liggen en krijgt een mondstuk tussen de tanden geplaatst. Nadat de gastroscoop (diameter ca. 1 cm) als het ware is ‘ingeslikt’ wordt er lucht in de flexibele buis gestuurd zodat de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm zich uitzetten en de arts een beter zicht krijgt op de situatie aldaar. Indien nodig neemt de arts tijdens het onderzoek stukjes weefsel (biopsies) weg. Als patiënt merk je daar niets van.
► Het onderzoek duurt 10 tot 20 minuten. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 à 2 uur uitslapen en dan mag je naar huis.
Is het een gevaarlijk onderzoek?
Een gastroscopie is in het algemeen een veilig onderzoek en wordt goed verdragen. Alleen het 'inslikken' van de flexibele buis is een vervelend moment.
Resultaat en nazorg
- Direct na afloop bespreekt de arts zijn bevindingen met de patiënt. Uiteraard is de uitslag van eventueel weefselonderzoek dan nog niet bekend.
- Omwille van de verdoving van mond en keel mag u niet eten of drinken tot deze verdoving uitgewerkt is omwille van het gevaar op verslikken. Vandaar dat je na het onderzoek nog een tweetal uurtjes gevolgd wordt.
- Na afloop kan de patiënt een rauw gevoel in de keel ervaren. Dit gevoel verdwijnt doorgaans vrij snel.
Conclusie
Geen enkel medisch onderzoek is een pretje maar voor een gastroscopie hoeft u niet echt bang te zijn. Behalve enkele zeer tijdelijke ongemakjes is er geen reden tot paniek vooraf. Succes!