Wat is Reflux bij volwassenen
Inleiding
Reflux is een aandoening die je regelmatig terug hoort als het over baby's gaat. Dat de aandoening Reflux ook bij volwassenen kan voorkomen is iets dat je niet zo vaak hoort. Door middel van dit artikel wil graag wat meer bekendheid geven aan deze aandoening.
Wat is Reflux?
Reflux is het terugstromen van de dunne darminhoud naar de maag. De voedselbrij is dan al vermengd met galvloeistof en alvleeskliersap. De inwerking van deze spijsverteringssappen op de maagwand kan klachten veroorzaken. Voedsel bereikt via de slokdarm de maag. Onderweg passeert het voedsel een klep, de lage sluitspier van de slokdarm, de ingang van de maag. Normaal gesproken opent deze sluitspier zich als het voedsel wordt doorgeslikt. De spier laat het voedsel in de maag binnen en sluit de opening weer meteen. Bij de reflux ziekte werkt de sluitspier niet goed. De niet goed werkende spier geeft voeding en maagzuur de kans terug te vloeien in de slokdarm.
Mogelijke oorzaken van Reflux bij volwassenen?
Reflux komt door een afwijking van de grensstreek tussen de maag en de slokdarm. Het gaat meestal om een slecht functioneren van de maagmond. Deze spier is een ring die het onderste deel van de slokdarm omringt en die de overgang van de zure maaginhoud naar de slokdarm belet. Bij patiënten met reflux is de maagmond vaak verslapt en vervult ze haar functies niet meer (goed). In andere gevallen is de reflux het gevolg van een anatomische afwijking zoals hiatus hernia. Dit is een opening in het middenrif waardoor de slokdarm van de borstholte naar de buikholte gaat: een hiatus hernia is een inwendige breuk waarbij een deel van de maag door glipt naar de borstholte. De reflux kan worden bevorderd door een liggende of voorovergebogen houding, door het gebruik van te vette voedingsmiddelen. Door de opwaartse samendrukking van de maag door de foetus kan bij de zwangere vrouw pyrosis optreden.
Sypmtomen van reflux bij volwassenen.
Er zijn een aantal klachten van gastro-esofagaal reflux (GERD) die bijna altijd aanwezig zijn:
- Zuurbranden: oprisping van zuur of bitter smakend vocht in keel en mond.
- treedt vooral op na een zware maaltijd
- wanneer men voorover buigt
- wanneer men een zwaar gewicht moet opheffen
- wanneer men (op de rug) gaat liggen
- komt meer 's nachts voor.
- Dyspepsie of indigestie: een onbehaaglijk, vol gevoel, met soms misselijkheid en braakneigingen.
- Andere mogelijke symptomen:
- braakneigingen
- scherpe pijn achter het borstbeen die soms uitstraalt tot in de keel. In het Engels noemt men dit 'heartburn' omdat het inderdaad een beetje lijkt alsof de borst in brand staat en gemakkelijk kan verward worden met een hartaanval. In geval van reflux komt de hinder echter vooral voor na de maaltijden of wanneer men gaat liggen.
- Slikproblemen
- Ademhalingsproblemen (chronische hoest, piepende ademhaling, zelfs astma-achtige symptomen), vooral 's nachts
- Heesheid, herhaalde hikaanvallen
- verstopte neus, oorpijn, oorsuizen
Diagnose stelling bij Reflux.
Om een diagnose te stellen zal uw arts u vragen de symptomen van uw klacht te beschrijven. Hoe meer u uw arts over uw symptomen kan vertellen, des te beter. Uw arts zal u waarschijnlijk ook vragen stellen over eetpatroon, slaapgedrag, rookgedrag en uw drinkgewoontes. Daarna zal uw dokter een lichamelijk onderzoek bij u verrichten. U voorgeschiedenis, gecombineerd met de resultaten van het lichamelijke onderzoek, helpen uw arts andere oorzaken voor de klacht uit te sluiten en helpen bij de bepaling van de beste behandeling van uw symptomen.
De behandeling van Reflux.
Het hoofdeinde van het bed hoger plaatsen, of vlak voor het naar bed gaan geen voeding meer nuttigen, kan de ongemakken van reflux ziekte voor veel patiënten draagbaar maken, afvallen scheelt soms ook. Zuurremmers die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist kunnen ook verlichting bieden. Als de symptomen aanhouden, kan een arts medicijnen voorschrijven die de aanmaak van zuur remmen of die de spijsvertering versnellen. Als dit niet helpt kan een operatie een oplossing zijn. De arts maakt dan een nieuwe klep dus de slokdarm en de maagmond.