Koken: hoe kies je de juiste wok
Door ons contact met buitenlandse en exotische culturen, geraakt de wereldkeuken hier meer en meer ingeburgerd. Wokken is hierbij erg populair. Bij ons is deze bereidingswijze meestal synoniem van roerbakken, maar met het juiste en materiaal is zoveel meer te doen. De keuze van de meest geschikte wok is dus erg belangrijk. Aan welke eisen moet een goede wok dan voldoen? Geef jij de voorkeur aan een wok uit staal, of gaat er voor jou niets boven een exemplaar uit gietijzer? En welke wokpan vind jij het handigst, een met een steel of met handvaten? De ene wok is dus duidelijk de andere niet. Maar... hoe kies je dan de juiste wok?
Kies een bolvormige wok
Er is wellicht weinig gezinnen die niet over een wok beschikken. Hoe populairder deze bereidingswijze hoe meer verschillende soorten wokpannen er beschikbaar zijn. Ze zijn in zowat alle vormen, materialen en afmetingen verkrijgbaar. Overweeg je de aanschaf van een wok, kies dan zéker een voor een bolvormige pan. Deze bolvorm maakt het inderdaad mogelijk dat enkel de bodem verhit en niet de zijkanten van de wok. Dat is één van de belangrijkste verreisten om juist te wokken.De bolle vorm voorkomt ook dat fijngesnipperde ingrediënten zoals groenten en kruiden zullen verbranden tijdens het wokken.
Juiste warmteregeling
Wil je wokken volgens de regels van de kunst, dan is de warmteregeling erg belangrijk. Tijdens het wokken moet de warmte gelijkmatig over de pan verspreid worden. De opvallend hoge wanden van de pan zorgen er tevens voor dat het voedsel steeds naar het midden van de wok schuift. Daar heerst de hoogste temperatuur. Denk je aan de aankoop van een wok, dan is een exemplaar in licht plaatstaal een geschikt materiaal. Plaatstaal maakt immers een uitstekende warmteregeling mogelijk. Daardoor schroeit het voedsel razendsnel dicht, waardoor niet alleen de smaak maar ook alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, antioxydanten en vezels maximaal behouden blijven. In Azië, de bakermat van het wokken, is plaatstaal het meest gebruikte materiaal bij het vervaardigen van de wokpan, die echter een vele andere materialen bestaat.
Gietijzeren wok houdt warmte lang vast
Omdat een wokpan uit gietijzer erg lang zijn warmte kan vast houden en deze ook gelijkmatig kan verdelen, worden ook gietijzeren wokken opvallend veel gebruikt. Een belangrijk nadeel van een wok uit gietijzer is ongetwijfeld hun gewicht. Ze zijn dan ook veel minder gebruiksvrinedelijker dan de de plaatstalen wok die dan ook veel wordt gebruikt.
Anti- aanbak wok
Zijn hier erg populair. Met een anti- aanbakwok heb je slechts een minimum aan vetstoffen nodig. Dat is uiteraard belangrijk voor wie zijn gewicht én gezondheid nauwlettend in de gaten houdt. Zo een wok met een anti- kleeflaag zijn wel minder goed bestand tegen hoge temperaturen, en die zijn voor het wokken juist noodzakelijk. Kies je uiteindelijk voor zo'n wok met een anti- aanbaklaag, controleer dan steeds welke stoffen daarbij werden gebruikt. Zo een anti- aanbaklaag is in wetenschappelijke kringen immers erg omstreden.
Wok uit inox en roestvrij staal
Dit soort wokken worden bij ons weinig of niet gebruikt, omdat ze de warmte bijzonder slecht over de bodem van de pan verdelen. .
Carbon en staal
Een wok uit een legering van carbon en staal is een echte lichtgewicht. Dankzij deze legering is deze wok veel moeilijker vervormbaar dan pakweg een licht plaatstalen wok.Er zijn ook electrische woks op de markt, maar dat zijn geen échte. Ze halen immers nooit de hoge temperaturen die nodig zijn bij het wokken en roerbakken.
Wok met steel of handvaten
Naast het meest geschikte materiaal voor je wok, moet je ook de keuze maken tussen een exemplaar met een steel of met hadvaten. Een wok met een (lange) steel maakt het je mogelijk alles gemakkelijk door elkaar schudden en dat is vooral bij het roerbakken van groot belang. Er zijn ook uitvoeringen met twee handvaten. Die zijn heel wat veiliger, vooral als de wok gevuld is met een grote hoeveelheid voedsel, met soep of met hete frituurolie.
Bodem afhankelijk van manier van verwarmen
Kook je electrisch, met gas of op een keramisch kookvoor? Dat bepaald immers in belangrijke mate de vorm van de bodem van je wok. Kook je met gas, kies dan een wok met een bolvormige bodem. Een electrisch kookvuur en een keramisch gasvuur zijn dan weer beter geschikt voor een wok met een meer plattere bodem, maar die zorgt dan weer voor een minder goede verspreiding van de temperatuur.
Grote of kleine wok
Het formaat van je wok hangt uiteraard af van de manier waarvoor je hem zal gebruiken. Ga je in je wok meestal roerbakken, ga dan zeker voor een wok met een diameter van minimum dertig centimeter. Wok je regelmatig voor meer dan vijf personen, dan kun je voor een groter exemplaar kiezen maar dan moet je ook je warmtebron aanpassen. Kies bij voorkeur voor twee kleinere wokken.