Aardbeien kweken

Inleiding

Hoe kweek je aardbeien zonder bestrijdingsmiddelen, maar met een hoge opbrengst? Als volgt: aardbeien kun je zaaien maar je kunt ze ook kopen bij een kweker, tuincentrum etc. Het is maar net hoeveel planten je nodig hebt en wat je voor een opbrengst wilt, wat voor jou dus het beste past.

Soorten

Er zijn een aantal soorten aardbeien: bosaardbeien, doordragend en de grootvruchtige aardbeien met een eenmaal per jaar (hogere) opbrengst. Wanneer je met zaden werkt, gebruik je zaai- en stekgrond en zaai je de aardbeien in februari. Doe je het later dan kan dat wel, maar heb je dat jaar geen vruchten meer. De aarde licht bevochtigen en de zaden verspreiden over de bak. Vervolgens een dun laagje grond eroverheen. Zorg ervoor dat de bak afgedekt is met huishoudplastic (omhoog zetten zodat de planten ruimte krijgen met bijvoorbeeld stokjes), maar wat praktischer is gebruik maken van een kweekbak met afdekbak. Daardoor krijg je warmte en een vochtig klimaat in de bak, ideaal voor het ontkiemen van de zaden. Wanneer je plantjes ontkiemen, en 2 blaadjes hebben is het tijd voor het verspenen.

Er zijn speciale potjes te koop (diameter ca. 9 cm) die je hiervoor kunt gebruiken. Vul de potjes met potgrond en maak een gat in het midden, met bijvoorbeeld de punt van een potlood. Maak de plantjes voorzichtig los met een stokje (let op voor beschadiging van de wortels) en zet ze in het gaatje in het potje.

Goed vochtig houden in de komende weken. Na ijsheiligen (14 mei) mogen de aardbeien in de tuin worden geplant, maar voor die tijd moeten ze worden afgehard. Dit doe je door ze gedurende een paar weken overdag op een beschutte plaats te laten wennen aan de buitentemperatuur. Vervolgens plant je de planten na 14 mei uit op de plek waar je ze de komende jaren wilt hebben.

Plantjes

Ook de planten die je hebt gekocht kun je na 14 mei uitplanten. Echte kwekers leveren de aardbeien pas na augustus uit, waarna je ze kunt planten voor het volgende seizoen. Ze hebben dan voldoende tijd om een goed wortelstelel op te bouwen voordat de winter invalt.

Aardbeienplanten (met uitzondering van de bosaardbeien) hebben gedurende drie jaar een goede opbrengst, waarbij de opbrengst gedurende het tweede jaar het beste is. In het najaar kun je de uitlopers afsnijden en verplanten. Dit kun je het beste doen op een plaats waar ze de afgelopen vier jaar nog niet hebben gestaan (in verband met ziektes). Ook deze uitlopers kennen een cyclus van drie jaar.

Het is een idee om het kruid borage te planten in de buurt van de aardbeienbedden. Daar wordt van gezegd dat het de smaak van de aardbeien verbeterd en de groei bevordert.

En dan... aardbeien

De eerste knoppen worden gevormd, en je wilt zoveel mogelijk aardbeien eten. Voor een goede opbrengst bij doordragende aardbeien haal je het eerste jaar de vruchten er zoveel mogelijk uit.

De overige aardbeienrassen kun je gewoon vrucht laten dragen. Om de vruchten te beschermen kun je daar bijvoorbeeld stro onder leggen, zodat ze niet de grond raken. Dat helpt ook goed tegen onkruid.

Eventueel kun je een net spannen over de aardbeien. Neem dan bij voorkeur een blauw net, aangezien vogels de kleur blauw goed kunnen onderscheiden, zodat je geen verstrikkingen krijgt. Dit jaar heb ik een touw gespannen met aluminiumfolietjes (te koop bij een tuinhandel) en die werkten uitstekend.

Vervolgens een aantal weken wachten totdat de groene vrucht langzaam rood kleurt en vers van de plant opeten. Eet smakelijk...