Wat is Sint Maarten

Inleiding

Elk jaar op 11 november wordt Sint Maarten gevierd. Sint Maarten wordt voornamelijk in het noorden van Nederland gevierd. Sint Maarten wordt ook veel in Belgie gevierd. Wat gebeurt er nu eigenlijk met Sint Maarten en waar komt Sint Maarten vandaan?

Geschiedenis van Sint Maarten

Heel lang geleden, zo rond het jaar 316 was er een man met de naam Martinus (Maarten). Deze Maarten werd geboren in 316 in Hongarije. Maarten was een ridder. Het verhaal gaat dat hij met een groep soldaten op weg was naar Frankrijk. Tijdens deze tocht kregen ze last van erg slecht weer. De soldaten moesten regen en vrieskou weerstaan. De soldaten gingen zo snel mogelijk naar de volgende stad om daar op tijd te zijn voordat de poorten van de stad zouden sluiten. Maarten deed het echter rustig aan want hij wilde zijn paard niet te erg belasten. Doordat de weeromstandigheden steeds slechter werden kwam Maarten uiteindelijk in een sneeuwstorm terecht. Bij de poorten van de stad aangekomen zag Maarten een man met bijna geen kleren aan zijn lijf. Maarten wist dat de man in deze weersomstandigheden niet zou overleven. Daartoe scheurde hij zijn mantel door de midden en gaf de helft van de mantel aan de man. Die nacht droomde Maarten over Christus die een halve mantel omhad. Deze droom maakte zoveel indruk op hem dat hij van zijn plichten als ridder ontheven wilde worden. Hij zou zich voortaan alleen aan het christelijk geloof wijden. Hij was een voorbeeld voor vele mensen. Uiteindelijk ging Maarten wonen in Liguge bij Poitiers in Frankrijk. Het is ook in die plaats waar in het jaar 361 het eerste klooster werd gevestigd. Ongeveer 10 jaar later werd hij tegen wil en dank bisschop van Tours. Op 11 november 397 overleed Maarten en vlak daarna werd hij heilig verklaard. Op zijn sterfdag, op 11 november dus, is het tegenwoordig het feest van Sint Maarten.

Sint Maarten en de kinderen

Wat doen de kinderen nu met Sint Maarten? De kinderen tot ongeveer een jaar of 12 gaan op 11 november langs de deuren met zelfgemaakte lampions. Ze zingen liedjes en vragen om snoep of fruit. De liedjes die kinderen zingen zijn bijvoorbeeld:

Sint Martinus Bisschop, roem van alle landen.

Dat we hier met lichtjes lopen, is voor ons geen schande.

Hier woont een rijk man, die ons wel wat geven kan.

geef me een appel of een peer, ik kom het hele jaar niet meer.

Of

Elf november is de dag dat mijn lichtje

Elf november is de dag dat mijn lichtje branden mag

11 november

Tussen het feest van Sint Maarten en Kerstmis zit ongeveer 40 dagen. In vroegere tijden werd er op Sint Maarten nog uitbundig gegeten. Die dag werden er ook grapjes gemaakt over belangrijke mensen. Na Sint Maarten werd er dan gevast tot aan Kerstmis. Dat vasten was een soort voorbereiding op Kerstmis. Tegenwoordig is het op de elfde van de elfde, dus 11 november, de dag dat Prins Carnaval wordt gekozen.

Links

Het is leuk om met zelfgemaakte lampions te lopen op Sint Maarten. Deze lampions kunnen ook gemaakt worden van pompoenen. Zie het artikel knutselen met pompoenen.

Een andere link over feestdagen is: http://feest-dagen.startpagina.nl