Hoe kan ik het beste mijn koelkast onderhouden
Inleiding
Als ik u de vraag stel waar u verwacht dat de meeste bacteriën zich in uw woning bevinden, dan zal het antwoord waarschijnlijk zijn, dat dit het toilet is. Uit de praktijk is echter gebleken dat dit een misvatting is. De meeste bacteriën worden echter in uw koelkast aangetroffen. Gezien het feit dat u hier uw etenswaren worden bewaard, is hiermee een bron van besmetting duidelijk aanwezig. Een prettig vooruitzicht is dit natuurlijk niet, zeker als we terugdenken aan de EHEC-bacterie die recentelijk zijn opwachting heeft gemaakt. De oorzaak is nog niet volledig duidelijk, daarnaast ontwikkelt een bacterie zich in de loop van de tijd ook, zodat in de toekomst nieuwe varianten zich zullen aandienen.
Schoonmaak en onderhoud
Om te voorkomen dat u niet het slachtoffer wordt van een voedselvergiftiging, is het schoonmaken en onderhouden van een koelkast een belangrijk item. In de horeca wordt, daarom regelmatig gecontroleerd of dit onderhoud plaatsvindt. Echter in de particuliere sector, bent u aangewezen op uw zelfdiscipline. Wat heel belangrijk is, is de regelmaat van het onderhoud, zelfs op internet vind ik hier weinig over. Laboratoriumtests hebben uitgewezen dat bacteriën effectief bestreden kunnen worden, als de koelkast 1 a 2 keer per maand worden schoongemaakt. Dat dit geen makkelijke opgave is, kan ik me heel goed voorstellen, er zijn leukere bezigheden. De vraag die u zich echter moet stellen is, wat is uw gezondheid u waard.
Energiebewust
Tegenwoordig worden koelkasten met energielabels te koop aangeboden, maar evenals bij oude koelkasten geldt het feit dat u niet te zuinig met de energie moet omspringen. De ideale temperatuur ligt tussen de 3 en 7 graden Celsius , hou dat goed in de gaten. De meeste koelkasten zijn inmiddels voorzien van een temperatuurmeter en de aanschaf van een temperatuurmeter is geen grote investering.
Tips
Hieronder heb ik een aantal tips verzameld, die behulpzaam kunnen zijn bij het schoonmaken van uw koelkast:
- Haal alle artikelen uit de koelkast en controleer meteen de datum op de verpakking. Gooi weg wat over de datum is.
- Haal alle onderdelen uit de koelkast zoals roosters, dekplaat, groentenla, rekjes, eierrek. Was ze af met afwasmiddel of allesreiniger vermengt met water.
- Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Eventueel soda toevoegen. Vergeet bepaalde plekken niet zoals het afvoergaatje in de achterwand en het bakje aan de achterkant van de koelkast. Daarna neem je alles af met water (eventueel scheutje azijn toevoegen) en droog je het na met een theedoek.
- Vergeet niet regelmatig de rubbers schoon te maken. Hier kunnen schimmels of andere troep op zitten. Dit kun je doen met een sopje van soda. Als je daarna wat talkpoeder er op smeert blijven de rubbers soepel.
- Maak 1 keer per jaar de achterkant van de koelkast schoon. Doe dit met een stofzuiger.
- Algenvorming achterin de koelkast kan worden voorkomen door een scheut azijn achterin de koelkast te doen.
- Verwijder de nare geuren uit een koelkast door er een van de volgende geurvreters in te doen:
Witte boterham
Schotel bakpoeder
Een aantal ongebruikte koffiepads
Oude, droge koffieprut
Een halve appel
Een halve aardappel in een bakje ranja
Droge theezakjes
Conclusie
Regelmatig onderhoud van uw koelkast kost u in geld uitgedrukt niet veel, alleen de zelfdiscipline om er voldoende tijd in te steken geeft aan hoeveel u om uw gezondheid geeft.
Lees ook
Hoe kan ik het beste mijn zonnescherm onderhouden