Hoe kiezen we de beste kookpan

Inleiding

Koken was nog nooit zo populair als vandaag. Er gaat geen dag voorbij, of we worden op zowat alle televisiezenders die zichzelf respecteren, met een of ander kookprogramma geconfronteerd. Zélf proberen we meer en meer recepten van sterrenchefs als Sergio Herman tot een culinair festijn te maken. Maar hoe zit het met onze kookapparatuur in dit verhaal? Volgt dit de huidige trend, of laat dit wel eens te wensen over? Hoe kiezen we overigens voor de beste kookpan? Hoe duurzaam zijn deze, en welke voordelen bieden ons de nieuwe generatie kookpotten?

Erg populair

Onze kookpot is uiteraard erg populair. Omdat we de jongste jaren steeds meer en meer aangetrokken worden tot vreemde eetculturen, onderging niet alleen onze kookapparatuur, maar ook onze doordeweekse kookpan, een opmerkelijke evolutie. Inderdaad, er komen met de regelmaat van een klok kookpannen in allerlei nieuwe, en vooral milieuvriendelijke materialen én modellen op de markt. Hoe kiezen we nu dié kookpan die het best bij onze keuken én onze kookgewoonten past? Kiezen woor voor de klassieke anti-aanbakpan, voor keramische pannen of voor die in het meer recentere roestvrij RVS-staal?

Keramisch, electrisch of gas?

Kwalitatief goede kookpannen dragen er in belangrijke mate toe bij om zowel ons kookplezier als de kwaliteit van onze gerechten te verhogen. De keuze van onze pannen, hangt in de eerste plaats af van de soort kookplaat waarover we beschikken. Koken we bijvoorbeeld op een keramische kookplaat, of gebruiken we een elektrisch-of een gasfornuis? Zelfs het soort gerecht dat we bereiden, is mede-bepalend voor de keuze van onze kookpot. Denken we maar aan het wokken, dat de jongste tijd een sterke opmars is begonnen. Wanneer kiezen we voor een gietijzeren-of voor een aluminium pan, voor een snelkookpan of voor een exemplaar in duurzaam edelstaal? Bij de keuze van ons keukenmateriaal, en dus zeker ook van onze kookpan, neemt de energievriendelijkheid ervan een steeds belangrijkere plaats in.

En wat met onze gezondheid?

En dan hadden we het niet eens over het gezondheidsaspekt van onze keukenmaterialen. Inderdaad, dit materiaal heeft ongetwijfeld een belangrijke invloed op de gerechten die we erin bereiden, en zéker op onze gezondheid. De jongste jaren werden we overspoeld door allerlei anti-aanbakpannen. Gemakkelijk in de keuken, dat wel, maar over hun effect op onze gezondheid zijn deskundigen veel minder enthousiast. Een pan is immers vervaardigd uit Teflon, dat het schadelijke PFOA bevat.

Nieuwe generatie anti-aanbakpannen

Recent kwam de nieuwe generatie anti-aanbakpannen op de markt. Deze bevatten een keramische Thermolonlaag, dat weliswaar dezelfde werking heeft als Teflon, maar géén schadelijke PFOA's bevat. Daardoor komen er tijdens het koken geen schadelijke gassen vrij. Deze nieuwe generatie pannen is tevens milieuvriendelijk. Ze gebruiken maar liefst de helft aan energie in vergelijking met hun voorgangers. Deze keramische Thermolonpannen zijn ook veel beter bestand tegen hitte, zelfs 450 graden vormt niet het minste probleem. Ze verdienen dan ook met voorsprong onze voorkeur.

Gietijzeren kookpan kwalitatief onevenaarbaar

Ons grootmoeder koos niet voor niets voor een gietijzeren kookpan. Zijn prestaties zijn nog steeds ongeëvenaard. Deze gietijzeren kolossen beschikken over een geëmaillerde en haast onverslijtbare binnenlaag. Dergelijke pannen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het braden van vlees, maar in feite zijn dit alleskunners én een perfect alternatief voor de anti-aanbakpan. Bakken, braden en roerbakken zijn voor deze gietijzeren pan geen probleem, evenmin een beurt in de vaatwasser. Zijn gewicht vormt eigenlijk het enige nadeel, maar dit is zeker niet onoverkomelijk.

Aluminium pan

Wie de voordelen verkiest van zowel een anti-aanbakpan als van een gietijzeren exemplaar, komt bij de hard-geanodiseerde pan uit aluminium terecht. Door een speciaal productieproces, bakt deze pan nooit aan, en dit zonder de aanwezigeid van schadelijke stoffen zoals dit bij de Teflonpan wél het geval is. Deze speciaal behandelde aluminiumpannen bakken het niet alleen mooi bruin. Dankzij zijn karameliserende eigenschappen, krijgen onze gerechten een lekker korstje, zoals dat met ovengerechten het geval is. Deze pannen zijn evenwel niet geschikt voor gebruik op de inductieplaat.

Onverslijtbaar, roestvrij staal

Een materiaal dat de laatste tijd meer en meer opgang maakt in de keuken en dus ook bij de fabricatie van kookpannen, is roestvrij staal (RVS). Keukenexperts raden aan dergelijke pannen als basispannenset te gebruiken. Om de levensduur ervan te verhogen, kiest men bij hun aankoop voor pannen waarvan ook zowel de handgreep, als het deksel uit RVS zijn vervaardigd. Dit materiaal is uitstekend bestand tegen de vaatwasser. Vandaag zijn er zelfs bak-en wokpannen in RVS op de markt. RVS is wél temperatuurgevoelig. Kiest men voor de goedkopere versie, dan wordt men beslist geconfroneerd met een aanbakprobleem.

Conclusie

Een anti-aanbakpan van de nieuwe generatie, dus zonder de voor onze gezondheid schadelijke PFOA's, is een alleskunner en niet meer uit onze keuken weg te denken. Pannen uit roestvrij staal (RVS) zijn een mogelijk alternatief, als men voor de duurdere uitvoering kiest. In dit ganse verhaal mag oma's gietijzeren pan zéker niet worden vergeten, zijn kwaliteit is écht onevenaarbaar.